У Миколаєві відкрили для широкого загалу понад 500 художніх шедеврів

09.10.2020
Шедеври світового значення поповнили онлайн-каталог у рамках проєкту «Цифрова колекція художнього музею», який реалізує Агентство розвитку Миколаєва завдяки тісній співпраці з працівниками місцевого музею.
 
Це унікальне зібрання графічних творів XVIII — середини XX століття, яке раніше було недоступне для очей широкої аудиторії. Тепер же кожен охочий зможе безкоштовно та не виходячи зі свого будинку доторкнутися до прекрасного, значно розширивши пізнання про класиків образотворчого мистецтва.
 
— Відкриття доступу до колекції графіки принесе користь як глядачам, так і самому музею, — впевнений менеджер із комунікацій та зв’язків із громадськістю КУ «Агентство розвитку Миколаєва» Євген Гомонюк.
 
  — Бо чим більше людей в Україні ознайомиться з творами у віртуальному режимі за час коронавірусного карантину, тим вища ймовірність, що в майбутньому вони особисто захочуть відвідати виставкові зали півдня України.
 
Зазначимо, що до переліку шедеврів світового значення ввійшли такі роботи, як зібрання малюнків та акварелей XVIII — середини XX століття. Серед неповторних за красою робіт можна знайти картини пензля Іллі Рєпіна, Валентина Сєрова, Івана Шишкіна, Філіпа Малявіна, Олександра Богомазова, Михайла Жука, Костянтина Коровіна, Зінаїди Серебрякової, Михайла Соколова, Сергія Судейкіна, Бориса Кустодієва та інших відомих художників.
 
Цікаво, що завдяки проєкту, реалізаованому в Миколаєві, шанувальники мистецтва всієї нашої країни зможуть побачити шедеври, які раніше ніколи не виставляли через нестандартний розмір або підвищену чутливість до світла.
 
За словами організаторів, створення цифрової арт-колекції  з вільним доступом у форматі сім днів на тиждень, 24 години на добу, дозволяє ввести зазначені твори у науковий обіг, поліпшує базу першоджерел для наукових досліджень, а також надасть усім бажаючим безмежні можливості для тиражування наявних копій. 
 
Оцінити колекцію шедеврів музею у Миколаєві зможе будь-який українець, відвідавши інформаційний ресурс museum.myart.org.ua. Зручний інтерфейс сайта доступний як українською, так і англійською мовами та дозволяє легко орієнтуватися у каталозі.
 
Опубліковані зображення супроводжуються описами та нотатками про їх походження у музейній колекції, також на сайті оприлюднено цікаві історії з життя відомих художників.