У Києві відкрили пам’ятник легендарному полковнику Армії УНР Петру Болбочану

07.10.2020
У Києві відкрили пам’ятник легендарному полковнику Армії УНР Петру Болбочану

Погруддя видатного українського воєначальника, який звільнив Крим і більшу частину України від більшовиків у 1918 році, віднині стоятиме у сквері його імені, навпроти кінотеатру «Київська Русь».
 
Як повідомляє Український інститут національної пам’яті, скульптуру виготовили за три місяці завдяки пожертвам українців, зокрема й зі Швейцарії, Польщі, США та Росії. Кошти зібрали за один місяць. Скульптори Михайло Горловий і Олександр Фурман пам’ятник полковникові Армії УНР створювали в межах проєкту «Українська історія в камені».
 
Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович на церемонії відкриття наголосив на знаменності події, адже це перший у світі пам’ятник Болбочану, і відкритий він саме під час святкування століття подій Української революції 1917—1921 років.
 
«Петро Болбочан був вагомою для Києва історичною постаттю. Саме він брав участь у формуванні військових підрозділів, у яких служили кияни під час боротьби за Українську Незалежність. Він був учасником звільнення Києва від більшовиків. Болбочан загинув унаслідок з’ясувань політичних відносин між різними силами в УНР. Багато істориків зазначають, що страта його була несправедливою і політично вмотивованою. Відповідно, українське суспільство зараз віддає видатному полководцю належну шану й запам’ятовує урок iз минулого: за політичними чварами та партійними міжусобицями не повинні страждати державницькі інтереси», — резюмував Дробович.