Грушевський і ляльки: на Черкащині триває виставка авторських мотанок

02.10.2020
Грушевський і ляльки: на Черкащині триває виставка авторських мотанок

«Суботівські гостини тривають».

На Черкащині у Чигиринському районі тривають «Суботівські гостини».
 
 
Так називається виставка авторських ляльок-мотанок, організована науковцями Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», участь у якій беруть не лише майстрині з України, а й із Норвегії, Португалії, Південної Африки.
 
 
Як розповідає «Україні молодій» Людмила Харченко, молодший науковий співробітник відділу «Музей Богдана Хмельницького» НІКЗ «Чигирин», усе почалося з підготовки до виставкового проєкту «Зі щирою прихильністю до життя народного».
 
Його присвятили 155-й річниці від дня народження земляка, церковного діяча, педагога, етнографа і краєзнавця Марка Грушевського, який народився у селі Худоліївка неподалік Чигирина, а в Суботові був священником і свого часу разом із дружиною Марією Іванівною зібрав колекцію ляльок-мотанок.
 
Ту колекцію його нащадки зберегли до наших днів, і вона нині — в Історико-меморіальному музеї Михайла Грушевського в Києві.
 
«Ми із заввідділом Ольгою Пискун були кураторами цього проєкту. Тоді 22 українські майстрині й кілька з-за кордону, які захоплюються цим видом мистецтва, прислали до Чигирина 145 своїх ляльок (96 авторських i 49 реконструкцій), котрі й стали основою експозиції у Чигирині. У ході підготовки до проєкту майже кожна майстриня подарувала музею по своїй ляльці, поповнивши його фонди», — розповідає Людмила Харченко. 
 
Вона наголошує, що у своїй роботі чигиринські науковці прагнули показати, як невелика колекція народних ляльок, зібрана на початку ХХ століття суботівським священником Марком Грушевським, пізніше вивчена та досліджена мистецтвознавцем Олександром Найденом, поклала початок новому напряму в українському мистецтві, яке зараз стрімко розвивається.
 
Тоді, веде далі пані Людмила, колеги з Суботівського історичного музею й вирішили організувати «Суботівські гостини» — виставку подарованих авторських ляльок-мотанок, аби туристи мали змогу помилуватися такими неймовірними виробами, коли приїжджатимуть до родинного маєтку Богдана Хмельницького.
 
У Суботові організацією нинішніх «Гостин» займається Надія Кукса,  завідувачка відділу «Суботівський історичний музей НІКЗ «Чигирин», та Світлана Шмиголь, старший науковий співробітник цього відділу. 
 
Пані Надія каже, що виставка ляльок-мотанок проходить у Суботові по вихідних, коли приїжджає найбільше відвідувачів. Вона захоплює туристів, і в них завжди виникає чимало запитань про цей давній вид українського мистецтва.
 
«Свої ляльки нам подарували Валентина Мірошник iз Драбівського району Черкащини, Лариса Дідик iз села Хотів Києво-Святошинського району, Наталія Курпай та Тамара Горбунова з Дніпра, Олеся Дацькова та Наталя Ревега з Переяслава, Ольга Слободяник із Рокитного Київської області, Яна Ісаєнко з Києва, Поліна Албатова з Новомосковська Дніпропетровської області, Світлана Лебедєва з Довжанська Луганської області, Інна Кушніренко з Миколаєва, Ірина Сергєєва з Херсона», — говорить пані Надія.
 
І додає: є на «Суботівських гостинах» і ляльки з Норвегії від майстрині Ніни Хаген, iз Португалії від Олени Лузяніної, з Південної Африки від Луни Хенцінські. 
 
«На цій виставці представлені й роботи майстринь-лялькарок із Чигиринщини — Олени Черноус i співробітниць нашого заповідника — Ольги Пискун, Людмили Харченко та Наталі Чигирик», — зазначає Надія Кукса.
 
А ще на «Суботівських гостинах», підсумовує вона, можна побачити сім ляльок-реплік Лариси Дідик із села Хотів Києво-Святошинського району. Вони виготовлені на основі колекції, зібраної ще Марком Грушевським.