Коли сон «тільки сниться»: чим загрожує безсоння та як його позбутись

15.09.2020
Коли сон «тільки сниться»: чим загрожує безсоння та як його позбутись

Хронічне безсоння може перетворитися на велику проблему. Важливо вчасно знайти вихід. (Фото з сайта partner-inform.de.)

Навіть кількох безсонних ночей достатньо, аби порушити гормональний баланс.
 
 
Ендокринологи це можуть підтвердити: стрес, психопатія, депресія, неповноцінний сон викликають дисфункцію щитоподібної залози, можуть спричинити артеріальну гіпертензію, призвести до інсульту, інфаркту.
 
 
А іноді — навіть до порушень психіки, суїцидальних думок і дій. Людина стає неадекватною. Саме тому проблемою безсоння не можна легковажити.
 
І звертатися до фахівців, якщо регулярний сон не вдається налагодити самотужки.
 
Здоровий сон — синонім здоров’я. Цю аксіому скаже вам кожен лікар. Якщо ви можете похвалитися міцним і здоровим сном — вам пощастило.
 
Однак із кожним днем серед нас більшає тих, для кого регулярний сон перетворюється на нездійсненну мрію. Найчастіше складається парадоксальна ситуація: спати хочеться, а ось заснути — не виходить.
 

Хронічний брак сну небезпечний для життя

Спокійний сон — це наші міцні нерви і позитивний стан душі. І навпаки. Уявіть, як вранці почуватиметься людина, яка цілу ніч безуспішно намагалася заснути.
 
Млявість, розбитість, неможливість сконцентруватися, апатія до всього, що відбувається навколо, безсилля, відчай — ці та інші симптоми з настанням світанку не забаряться. 
 
За даними лікарів, майже третина населення України страждає від безсоння. І ці цифри стосуються лише тих, хто наважується звернутися по фахову допомогу.
 
А скільки з-поміж нас таких, хто щоночі відчайдушно перевертається з боку на бік, уже не сподіваючись знову поринути у нормальний сон, однак нікому не зізнається про свою проблему?
 
Причини безсоння, як стверджують медики, — різні. Як правило, вони починаються вдень. На жаль, іноді самі лікарі, не до кінця розуміючи проблему, починають лікувати «наслідок» і можуть довести пацієнта до реанімації. Пере­втома, неврози, відтак — підвищений артеріальний тиск... Останнім часом значно «помолодшали» інфаркти, інсульти.
 
«Ідеться не про разову втому. Коли людина не висипається роками — це вже небезпечно для життя», — застерігає фа­хівець зі здорового сну, кандидат медичних наук Юрій Погорецький.

Спати й прокидатися з курми

Кожна третя дорожньо–транспортна пригода стається з причини хронічного безсоння. Такою приголомшливою є статистика нещасних випадків.
 
«Можливо, звучить дещо цинічно, але водій, що випив спиртного, не такий небезпечний за кермом, як той, що заснув, — каже пан Юрій.
 
— Адже в першому випадку бодай якась реакція зберігається. А коли людина засинає, вона вже нічого не контролює. Колись у нашій Лабораторії сну ми робили анкетування і з-поміж іншого запитували, чи засинають водії на червоне світло світлофора. Спершу я скептично ставився до цього пункту в опитуванні. Але коли побачив, що кожен другий відзначає: «Засинаю», — вжахнувся».
 
Ритм життя і постійні стреси провокують депресивні стани. Людина весь час перебуває в напрузі, думає над вирішенням проблем, які «не закінчуються ніколи», не спить по дві-три доби поспіль.
 
Потім лягає у ліжко, а розслабитися не може. Жертвувати сном заради роботи категорично не можна, — застерігають лікарі.
 
«У наших предків було святе правило: з курми — лягати, з півнями — прокидатися. Для того, щоб організм максимально відпочив і відновився, оптимально лягати спати о 10-й вечора, прокидатися о 6-7-й ранку. Вісім годин сну має бути обов’язково. Достатньо витратити кілька днів, аби привчити до цього свій організм. Якщо так робитимете, завжди будете бадьорими», — радить Юрій Погорецький.

«Жайворонки» й «сови» — наші вигадки?

Процеси сну в організмі регулює мелатонін. Фахівці стверджують, що «гормон сну» найкраще виробляється з 10-ї до 12-ї ночі.
 
«Наші предки не мали електрики, комп’ютерів, але якісніше жили, — каже лікар Погорецький. — Нині аборигени на островах живуть щасливіше, ніж ми у своєму глобальному процесі. Ніяка комп’ютеризація не повинна пригнічувати наші природні відчуття». 
 
До речі, поділ людей на «жайворонків» і «сов» — штучний, вважає пан Юрій. Таким чином ми виправдовуємо добровільний намір попрацювати якомога довше. 
 
Без повноцінного сну насамперед потерпають розумові здібності. Людина стає дратівливою, втрачає концентрацію уваги, відтак потенційні ідеї, творчий потенціал — гинуть.
 
Коли мозок максимально насичений киснем, з’являються свіжі, оригінальні думки. А в сонливому стані нічого геніального не створиш.
 
Порушення сну бувають різні. Комусь просто не вдається заснути з вечора, інший потерпає від частих нічних пробуджень. Будь-яка форма безсоння шкідлива для організму, але опускати руки не варто. Найголовніше — віра і бажання повернути собі нормальне самопочуття. А подолати безсоння іноді можна навіть власними силами.

Тепле молоко — і жодних новин на ніч

У боротьбі з безсонням можна спробувати прості, перевірені часом методи. Наприклад, випити за 15 хвилин перед тим, як іти до ліжка, склянку теплого молока з медом.
 
Це заспокоїть нерви і навіє сонливість. Цей надійний засіб перевірено не одним поколінням. Найголовніше: вибираючи даний метод, захистити себе від інших «ворогів засинання».
 
Якщо не любите молока, то можна замінити його склянкою ромашкового чаю з ложечкою меду або цукру. Приємний аромат ромашки допоможе розслабитися і скинути з себе тягар турбот, накопичених за день.
 
Також фахівці радять створити навколо себе атмосферу спокою. Прийміть теплу ванну, вдягніть м’яку піжаму, налийте чаю в улюблену чашку, влаштуйтеся у зручному кріслі або на дивані, зробіть слабшим освітлення, не думайте (тепер уже до ранку) про свої негаразди. Побудьте на самоті з собою, зі своїми мріями і приємними думками.
 
Часто вечірній перегляд телевізора негативно впливає на засинання. Спробуйте відмовитися від цієї звички хоча б на кілька днів. Комп’ютер та інтернет перед сном також нічого доброго для здоров’я не обіцяють.
 
Тому навіть термінову роботу «на вчора» спробуйте завершувати вчасно, не відкладати на вечір. Не спілкуйтеся перед сном ні з ким. Жодних порад друзям, обговорення новин, читання соц­мереж.
 
Якщо ви прокинулися серед ночі, не думайте, що ситуація повторюється, мовляв, сон уже не повернути. Ця думка проганяє останню надію заснути. Якщо вже зовсім не спиться, скажіть собі, що цей час можна витратити з користю.
 
Наприклад, приготувати сніданок для домочадців. Іноді це добре спрацьовує. Не хочеться залишати теплу постіль і займатися домашніми клопотами? Цілком можливо, що такі думки швидко перенесуть вас замість кухні в бажане сонне царство.
 
А ще важливо гуляти на свіжому повітрі і пам’ятати про режим дня. Нехай засинання і пробудження в один і той самий час стане для вас звичкою. Не вживайте перед сном кави або міцного чаю.
 
Не переїдайте, але і не виснажуйте себе голодом. Золота середина має бути в усьому. Засинаючи, не думайте ні про що. Всі плани і думки залиште на завтра.
 
Не дозволяйте навіть найважливішим питанням красти у вашого організму дорогоцінні хвилини розслаблення і відновлення. І нехай час перед сном буде тим солодким моментом, коли все зайве залишається за порогом вашої спальні, а в її стінах панує атмосфера затишку, гармонії, спокою, яка обіцяє безтурботний сон і приємні сновидіння. 
 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Постійний брак сну впливає не тільки на настрій. Він також здатний порушити метаболізм холестерину, а це вже безпосередньо позначається на стані судин.
 
Учені довели, що гени, які беруть участь у регулюванні метаболізму холестерину, менш активні у людей із недосипанням. Лише одного тижня з нестачею сну достатньо, аби в організмі почалися тривожні зміни.
 
Ідеться не тільки про метаболізм, а й про імунний статус. Якщо недосипання накопичується, то метаболізм холестерину змінюється — з точки зору рівня ліпопротеїнів.
 
Згідно з дослідженнями, люди, які страждають від нестачі сну, мають знижений рівень ліпопротеїнів високої щільності («корисного холестерину»).