У Харкові та Львові звучатиме музика Бориса Лятошинського: вона увійде у дебютне аудіо-CD

08.09.2020
У Харкові та Львові звучатиме музика Бориса Лятошинського: вона увійде у дебютне аудіо-CD

«Лятошинський Тріо». (Фото надане агенцією «Дель Арте».)

Музичний гурт «Лятошинський Тріо» 125-річчя композитора, чиє прізвище внесли у наз­ву, відзначить двома концертами: 10 вересня в Харкові у Схід Opera, а вже через три дні — у Львівській національній філармонії.
 
У програмі концертів прозвучать: фортепіанне тріо сі-бемоль мажор Gassenhauer Л. ван Бетховена, ноктюрн мі-бемоль мажор Франца Шуберта та фортепіанне тріо №1 Бориса Лятошинського — зразок творчості 1920-х років композитора.
 
Концерти відбудуться напередодні запису дебютного аудіо-CD музикантами «Лятошинський Тріо». До першого альбому музикантів увійдуть Фортепіанне Тріо №1 та Фортепіанне Тріо №2 — твори українського композитора, диригента, якому судилося жити в переломні часи і підняти українську музику на якісно новий рівень, Бориса Лятошинського.
 
Запис здійснюватиме незалежний музичний лейбл Golka Records (Львів), який співпрацює з сучасними композиторами та виконавцями в жанрі класичної музики, джазу та етно. 
 
«Борис Лятошинський є беззаперечно знаковою постаттю, класиком ХХ століття, — констатує музикознавець Юлія Пальцевич.
 
— Однак у світі його музика майже невідома, що великою мірою було зумовлено закритістю української культури: з одного боку — радянська «залізна завіса», з іншого — ревність місцевих «діячів», що за будь-яку ціну вислужувалися перед вищим керівництвом та партійними органами, але й певна ізоляція українського мистецтва, штучно створювана «центром».
 
Тому поява диска з музикою цього маестро — подія важлива не лише для окремо взятого колективу, а й для української музики загалом.
 
«Якби ця людина в радянський час жила у Москві, то його кар’єра була б на рівні Шостаковича», — якось сказав відомий диригент Геннадій Рождєственський, який серед інших виконував твори Лятошинського.
 
А чого вартують імена його учнів, які навчалися в класі композиції Лятошинського в Київській консерваторії: Валентин Сильвестров, Леонід Грабовський, Віталій Годзяцький, Леся Дичко, Ігор Шамо, Іван Карабиць, Євген Станкович.
 
«Лятошинський Тріо» особливу увагу приділяє сучасній музиці, а також творчості таких українських композиторів-велетнів, як Борис Лятошинський. Навіть назвою колективу популяризують його творчість не тільки в Україні, а й за її межами. 
 
Нагадаємо, до складу заснованого у 2019 році Lyatoshinsky Trio ввійшли відомі й затребувані в Європі музиканти з українським корінням: Михайло Захаров, скрипка (Україна—Австрія); Роман Лопатинський, фортепіано (Україна); Олексій Шадрін, віолончель (Україна—Німеччина). «Дуже радий, що записом обох фортепіанних тріо Бориса Лятошинського на нашому дебютному диску вдасться втілити нашу давню мрію — відкрити світові шедеври української камерної музики», — прокоментував скрипаль Михайло Захаров.
 
Уже в перший рік спільної творчості музикантів відбувся блискучий дебют тріо на фестивалі UStream в одному з найзнаменитiших залів світу Mozartsaal віденського «Концертхаусу» та сольний концерт на початку жовтня 2019-го в Національній філармонії України на фестивалі Kyiv Music Fest. Музиканти грали в Італії, Німеччині, Австрії, Франції, Ізраїлі та Бельгії.