Мешканці Києва закликали владу зберегти фасади будівель-пам’яток архітектури

02.09.2020
Мешканці Києва закликали владу зберегти фасади будівель-пам’яток архітектури

"Будинок з химерами" у Києві

Вслід за цивілізованими державами у Києві також можуть заборонити скління балконів і вішання кондиціонерів на історичний будівлях.
 
Відповідна петиція з’явилася на сайті Київської міської ради в останній день літа.
 
На думку автора петиції Івана Тиркова, засклені балкони та кондиціонери спотворюють і руйнують фасади історичних будівель.
 
«Історична забудова Києва — це скарб, подібного якому немає ніде у світі. Не можна знищувати цей скарб балконами і кондиціонерами», — мотивував своє звернення  відповідальний киянин.
 
Варто зазначити, це вже не перша петиція з подібною ініціативою. Аналогічну петицію реєстрували на сайті Київради ще в 2016 році. Щодо злісних порушників пам’яткоохоронного законодавства вживатимуть адміністративних стягнень за пошко­дження пам’яток. 
 
Ще в липні про те, що фасади історичних будинків на Андріївському узвозі мають бути впорядковані відповідно до чинного пам’яткоохоронного законодавства, заявляв директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.
 
Першого липня відбулася спільна виїзна нарада, в якій узяли участь представники Департаменту охорони культурної спадщини, КП «Поділ-Благоустрій», Муніципальної охорони, Подільського управління поліції у Києві, КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва», КП «Київжитлоспецексплуатація», Подільської РДА.
 
Тоді склали листи на Муніципальну охорону щодо патрулювання Андріївського узвозу, а на Департамент інформаційно-комунікаційних технологій — щодо врегулювання ракурсу камер спостереження на будинках для забезпечення охоплення всієї вулиці.
 
Також Департамент охорони культурної спадщини та Подільської РДА, зокрема — КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва», спілкувалися з власниками квартир у будинках-пам’ятках щодо приведення фасадів у належний та автентичний стан.
 
Злісних порушників пам’яткоохоронного законодавства обіцяли покарати за пошкодження пам’яток та їх неналежне утримання.
 
«Що стосується фасадів, то, в ідеалі і згідно із законодавством, ані кондиціонери, ані балкони-шпаківні, ані супутникові антени не повинні псувати історичні фасади. Патрулювання ж Муніципальної охорони і нормальна робота камер стане в боротьбі з графітчиками та просто хуліганами, які псують фасади історичних будинків», — пообіцяв тоді Никоряк.
 
Проте у столиці не лише Андріївський узвіз є пам’яткою містобудування місцевого та одночасно національного значення.