Чуби тріщать: чому КСУ визнав незаконним призначення Артема Ситника директором НАБУ

01.09.2020
Чуби тріщать: чому КСУ визнав  незаконним призначення Артема Ситника директором НАБУ

Артем Ситник.

Немов остання барикада, похитнулася антикорупційна вертикаль в Україні.
 
 
Рік тому зі зміною влади Володимир Зеленський докорінно вирішив змінювати всі органи — провівши перевибори до Верховної Ради, призначивши вже два Кабінети Міністрів i частково змінивши склад Конституційного Суду.
 
Однак понад рік працювали два антикорупційні органи, які призначалися ще за часів Петра Порошенка: НАБУ та САП.
 
Наприкінці минулого тижня стало відомо, що похитнулося крісло під Артемом Ситником, очільником НАБУ. Адже Конституційний Суд визнав його призначення неконституційним.
 
51 народний депутат на чолі зi «слугою народу» Олександром Дубінським надіслав до Конституційного Суду подання. У ньому депутати просили розглянути законність призначення директора НАБУ Артема Ситника.
 
Таким чином КСУ попросили визначити, наскільки справедливо отримав посаду очільник антикорупційного відомства. Депутати переконані, що указ не відповідає вимогам декількох статей Конституції України.
 
28 серпня Конституційний Суд видав рішення, в якому йдеться: призначення Ситника було неконституційним. Пояснили свій вердикт тим, що тодішній президент Петро Порошенко згідно з Конституцією не мав повноваження призначати Ситника.
 
І ось тут виникає колізія: адже в законі про Національне антикорупційне бюро йдеться, що голову НАБУ призначає ніхто інший, як глава держави, а на той момент ним був Петро Порошенко. У чому ж проблема? А в тому, що депутати тоді не внесли ці зміни до Конституції.
 
У своїх повноваженнях Петро Порошенко справді діяв згідно із законом про НАБУ, однак у Конституції ці повноваження ще не встигли прописати. Чому вчасно не внесли зміни до головного закону?
 
Питання насправді саме до депутатів, але восьмого скликання. Мабуть, як і в більшості історій українського законодавства, вони дали собі можливість на маневр, яким сьогодні скористалися опоненти. 
 
Тим часом Ситник іти не збирається і про це йдеться в офіційній заяві Бюро. Там рішення Конституційного Суду прямо називають політично вмотивованим.
 
«Попри визнання КСУ указу президента щодо призначення Артема Ситника директором НАБУ неконстутиційним, воно не передбачає його автоматичного звільнення. Закон України «Про НАБУ» містить вичерпний перелік підстав звільнення директора Національного бюро з посади, рішення Конституційного Суду серед них немає», — йдеться в заяві НАБУ. 
 
Тим часом в офісі президента швидко заявили, що Ситник уже не очільник Бюро. Адже після оприлюднення рішення Конституційного Суду, указ про призначення Ситника втрачає чинність.
 
«Ми, безумовно, беремо до відома рішення Конституційного Суду про неконституційність указу попереднього президента щодо призначення директора НАБУ. Згідно з цим рішенням, як ми його розуміємо, судді констатували, що непродумана, поспішна, а часто — спекулятивна тодішня практика кадрових призначень, яка йшла врозріз iз Конституцією України при формуванні найважливішого елемента антикорупційної архітектури в країні, призвела до необхідності ухвалити конкретне правове рішення про неконституційність», — йдеться в заяві офісу президента. Тому на Банковій очікують на проведення конкурсу нового очільника Бюро.