На Черкащині небайдужі люди врятували лелеку Цокотуна: птаху потрібна допомога

28.08.2020
На Черкащині небайдужі люди врятували лелеку Цокотуна: птаху потрібна допомога

Цокотун із добрими людьми. (Фото Анатолія ТЕРЕЩЕНКА.)

На Черкащині, у селі Таш­лик Смілянського району, до людей прийшов чорногуз. 
 
 
«Він прийшов до нас на виробництво. Став навпроти вікон мого кабінету і так стояв. У нас на території багато дикої живності. Є ящірки, миші, змії, фазани, зайці і навіть лис. Тож я сприйняв появу лелеки як полювання», — розповідає «Україні молодій» Анатолій Терещенко, голова Смілянської громадської організації «Територія гідності».
 
Каже, пограли трохи в «хто кого передивиться» — і пан Анатолій поїхав у справах. Коли ж повернувся, то ледве не наїхав на бусола. Той не тікав. Тоді й зрозумів, що з птахом щось трапилося. Підозрював, що той сліпий.
 
«Коли лелеку спробували впіймати, він цокотів дзьо­бом, щипався, почав махати крилами і тоді виявилося, що в нього крило і стегно в крові. Перша думка була — підстрелили», — веде далі Анатолій Терещенко. 
 
Рани лелеці залили, як змогли, перекисом водню. І зателефонували у ветклініку та домовилися з лікарем про обстеження. Була підозра, що перебите крило.
 
Видно було: птах ослаблений і дезорієнтований. На щастя, крила виявилися цілими, але на них були болючі забої. Не маючи практичного досвіду з догляду за цими птахами, намагалися прилаштувати його до зоопарку — не вдалося. 
 
«У клініці зустрів Юлію Данильченко, відому смілянську зоозахисницю. Вона порадила звернутися до Зінаїди Гуманенко, яка вже виходжувала чорногузів. Довго шукав її контакти, а знайшовши, зрозумів, що ми сусіди, живемо в одному дворі. Так Цокотун змінив «прописку» з ташлицької на смілянську», — розповідає пан Анатолій.
 
Наразі пораненого лелеку перевезли до садиби пані Зіни. Тепер у птаха більше простору для тренування крил. 
 
Анатолій Терещенко говорить, що програма мінімум на цьому етапі — вилікувати забої та навчити чорногуза літати. Якщо цього не станеться до відльоту у вирій його родичів, то завдання ускладнюється необхідністю утримувати та харчувати птаха до весни. 
 
«Тож будемо щиро вдячні за матеріальну підтримку. За згодою пані Зіни, викладаю номер її картки: 5167 8032 4770 9335», — підсумовує пан Анатолій.