Їсти, молитися, смітити зась: чому мер Умані хоче заборони хасидам приїжджати до міста

19.08.2020
Їсти, молитися, смітити зась: чому мер Умані хоче заборони хасидам приїжджати до міста

Міський голова Умані Олександр Цебрій у понеділок пікетував офіс президента, аби глава держави втрутився в ситуацію стосовно цьогорічного приїзду до міста брацлавських хасидів.
 
 
Бо в період карантину 94% жителів Умані, згідно з результатами соціологічних опитувань, висловилися категорично проти такого паломництва іноземців із країн «червоної» зони. 
 
 
Також на сайті президента зареєстровано електронну петицію щодо запровадження обмеження на проведення масових релігійних святкувань у місті Умань Черкаської області у вересні 2020 року в зв’язку з епідемією COVID-19, яку підписали вже 13 тисяч українців.
 
За словами Олександра Цебрія, до таких кроків його спонукало те, що центральна влада ігнорує розв’язання цього питання.
 
Адже на своєму засіданні Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій дозволила присутність в Умані від 5 до 10 тисячам паломників-хасидів і заявила, що це не підлягає коригуванню.
 
«Тому я готовий на радикальні заходи, але в рамках чинного законодавства. Ви пам’ятаєте, як це було, коли перекривали блокпостами в’їзди на територію міста Умань», — наголосив пан Цебрій у своєму зверненні до жителів міста.
 
Його підтримує й голова Черкаського регіонального відділення Асоціації міст України, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.
 
«Я хочу звернутися до центральної влади: міські голови глибоко обурені ситуацією навколо можливого приїзду хасидів для святкування Рош-га-Шана. 
 
Місцеві громади та самоврядування — основа української державності. Так каже Конституція. Так каже Європейська Хартія з прав людини. Але нинішній уряд часом перебирає на себе функції органів місцевого самоврядування», — наголошує Анатолій Бондаренко. 
 
Він зазначає: виходить, українці зараз не мають права вільно відвідати Ізраїль i США, де рівень епідемічної загрози значно вищий за український.
 
А от тамтешні громадяни мають право приїхати в українське місто та вільно святкувати тут релігійне свято.
 
Десятки тисяч осіб, які можуть бути носіями COVID-19, несуть загрозу населенню не лише Умані, Черкащини, а й усієї України.
 
Це порушує права українських громадян, ставить нас у несправедливе становище перед іноземцями. 
 
«Українцям забороняли свята, позбавляли права на роботу, гідне життя, забороняли роботу закладів культури, дозвілля. Але все це чомусь дозволено іноземним громадянам на території України», — обурюється міський голова Черкас.
 
Як стало відомо пізніше, уряд підтримав рішення про обмеження на відвідування іноземцями Умані під час цьогорічного святкування Рош-га-Шана.
 
Як повідомляє міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, МВС України ініціювало введення технічних обмежень у період коронавірусу на відвідування Умані іноземцями.
 
Цю ініціативу підтримали Кабінет Міністрів i Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. 
 
«Щороку до Умані приїздить від 30—50 тисяч хасидів iз різних країн, які впродовж трьох днів святкують i проводять різні релігійні обряди, відвідують святі місця. Такий формат масового заходу під час пандемії створює величезні ризики розповсюдження вірусу не лише для учасників заходу, а й для місцевого населення.
 
Ми з повагою ставимося до національних традицій різних народів i релігійних спільнот i щороку робимо все, аби вони проходили за найвищими стандартами безпеки. Проте останні тижні Україна фіксує зростання спалахів захворювання на короновірус серед населення. Ми заслухали доповіді профільних міністрів в уряді й дійшли висновку, що епідеміологічна ситуація в країні та світі не дає змоги організовувати та проводити масові заходи, тим паче за участі іноземців», — зазначив Арсен Аваков.
 
Очільник МВС додав, що аналогічної домовленості Міністерство внутрішніх справ досягло з представниками Української православної церкви та Православної церкви Московського патріархату, які відмовилися від проведення Хресної ходи через пандемію. Тому сподівається на розуміння в цьому питанні й від представників хасидської релігійної спільноти.
 
Водночас уманчани не розуміють, чому вирішили обмежити перебування паломників в Умані, а не заборонити. 
 
«Я, як і більшість уманчан, підтримую міського голову Олександра Цебрія і вважаю, що він повинен добиватися повної заборони приїзду хасидів цього року», — підсумовує в коментарі «УМ» жителька Умані Ольга Коваленко.