День Незалежності на Піп Івані: на висоті 2028 метрів зіграють виставу «Нація» за книжкою Марії Матіос

19.08.2020
День Незалежності на Піп Івані: на висоті 2028 метрів зіграють виставу «Нація» за книжкою Марії Матіос

Виставу «Нація» покажуть на висоті понад 2 км. (Фото з сайта dramteatr.if.ua.)

«Друзі мої! То ви вже уявляєте виставу «Нація», ні, не так — театральну акцію «Недосяжна Нація» на висоті 2028 метрів на горі Піп Іван на день Незалежності?! Бо я ще не уявляю!
 
 
Як каже Держипільський — це не на славу людську, це во славу Божу, бо то має бути молитва за Україну майбутнього через призму минулого». 
 
 
Так відреагувала письменниця Марія Матіос на повідомлення про те, що 24 серпня виставу Івано-Франківського національного театру імені Івана Франка за однойменною книжкою письменниці вперше зіграють на вершині гори у Верховинському районі. 
 
Десятиліття театральної «Нації» припало на карантинний рік, тому у квітні з нагоди дати організували зум-конференції з творцями.
 
Вистава є молитвою-реквіємом за тими людьми, які потрапили в жорна історії. Де її тільки не грали: на театральних підмостках і на відкритих майданчиках у багатьох містах в Україні.
 
У 2020-му «Націю» встигли показати в Мюнхені. Один iз показів у Франківську проходив у сквері за драмтеатром, де є могили героїв Небесної сотні, героїв війни з Росією. Грали і в зоні бойових дій. 
 
Режисер вистави, директор Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський трохи не щоразу на гастролях перед початком перепрошує глядачів за те, що привезли «наші болі, наше сокровенне, трагедію, яка трапилася на західноукраїнських землях наприкінці 40-х — на початку 50-х років, коли на наші землі прийшла радянська влада і принесла страшні біди». 
 
«Нація» — це драма-реквієм, створена за однойменною книгою Марії Матіос (інсценізація народного артиста України Ростислава Держипільського). Вистава створена на основі реальних подій, які відбувались на Гуцульщині у 40-х роках XX століття. 
 
Упродовж вистави лунають стародавні українські пісні та постійно на сцені присутня метафорична лялька-мотанка — як символічний посередник між життям та смертю. У постановці використані чотири новели з двох розділів книги: «Апокаліпсис» та «Одкровення».
 
Письменниця про співпрацю з івано-франківцями публічно в медіа відгукувався так: «Ніхто тебе не любить так, як я. Ці слова час від часу ми кажемо одне одному: я Держипільському, Держипільський мені. Напевно, за те, що обидвоє запеклі гуцули. В усьому! І вже не будемо іншими».
 
Плодами творчої любові Марія Матіос називає 11 років на сцені «Солодкої Дарусі», 10 років — «Нації» та 8 років «Майже ніколи не навпаки». Й уточнює: «А спробуйте потрапити на спектаклі! Ми любимо і поважаємо свого глядача, а він нам віддячує тим же».
 
Виставу «Нація» поставлять 24 серпня або просто неба, або у стінах обсерваторії, що розташовується на карпатській горі.
 
Проєкт «Недосяжна Нація» присвячений 10-річчю вистави, яка вже стала відомою не лише в Україні, а й за її межами. Організатори обіцяють, що будуть транслювати онлайн усе, що відбуватиметься на висоті 2028 метрів.
 
«Для нас проєкт «Недосяжна нація» — виклик і випробування. «Націю» ми грали в різних містах у різних куточках планети. Але подібне — вперше», — констатує Ростислав Держипільський. І підкреслює, що у творах Марії Матіос є тема висоти духу української нації, її сили, мудрості та здатності перемагати.