У залишку — гнів приниження: протести в Білорусі захлинулися, тривають «зачистки»

14.08.2020
У залишку — гнів приниження: протести в Білорусі захлинулися, тривають «зачистки»

Сила є — правда полежить?

Ставка Олександра Лукашенка на силове придушення протестів проти фальсифікації ним президентських виборів 9 серпня спрацювала.
 
 
Протести після активної триденної фази фактично захлинулися. Лідерка опозиції Світлана Тихановська виїхала до Литви і закликала прибічників не виходити на вулиці.
 
 
А радикально налаштованих активістів заарештували лукашенківські спецслужби. Якщо ж говорити про післявиборчу ситуацію в Білорусі, то між владою і більшістю суспільства утворилася прірва. Вибори не були вільними. Це усвідомлюють як більшість білорусів, так і у світі.
 
27 держав-членів ЄС опублікували спільну заяву стосовно ситуації в Білорусі. Європейський Союз не виключає вжиття заходів стосовно осіб, відповідальних за насилля, необґрунтовані арешти та фальшування результатів президентських виборів.
 
У спільній заяві євросоюзні держави наголошують: під час передвиборчої кампанії громадяни Білорусі показали своє бажання демократичних змін, однак вибори не були ані вільними, ані чесними і, за свідченням спостерігачів, не відповідали міжнародним стандартам.
 
А далі Європейський Союз вдається до традиційної мантри, закликаючи білоруських політичних лідерів почати правдивий і плюралістичний діалог із суспільством, щоби уникнути ескалації насильства.
 
«Європейський Союз і надалі підтримуватиме демократичну, незалежну, суверенну і стабільну Білорусь, — написано у спільній заяві країн-членів ЄС. — Ми будемо оцінювати дії влади Білорусі в актуальній ситуації, а також проводити глибокий аналіз стосунків на лінії ЄС—Білорусь».
 
У зв’язку з цією заявою та фактично продемонстрованим ставленням Євросоюзу та США до подій у прикордонній для ЄС держави польська газета «Жечпосполіта» пише, що Білорусь залишилася на самоті.
 
Президент США Дональд Трамп, який щоденно видає до десятка заяв у «Твіттері», не відреагував жодним дописом на трагічні події. А канцлерка Німеччини Ангела Меркель не зробила жодного попереджувального дзвінка до Лукашенка. Для них події у Білорусі виявилися не вартими коментування.
 
Оглядач «Жечпосполітої» Єнджей Бєлєцький зазначає в авторській колонці: «Ці дні визначать долю Білорусі на роки, а може, й десятиліття. Й не лише її. За подіями на нашому східному кордоні спостерігають також мешканці багатьох авторитарних країн світу від Центральної Азії до Північної Африки. Вони хочуть побачити, чи й самі мусять поборотися за демократію, адже нагородою стане допомога Заходу та ліпше життя».
 
Журналіст із жалем наголошує, що ані Європейський Союз, ані США не виказали свого бажання включитися до подій у Білорусі, обмежившись стандартними закликами про вшанування волі виборців і припинення насильства.
 
Щоправда, Єврокомісія анонсувала обговорення теперішніх подій лідерами країн ЄС, але не подала конкретної дати такої зустрічі. До Світлани Тихановської не обізвалися ані Ангела Меркель, ані Емманюель Макрон.
 
Залишившись без підтримки, головна суперниця Олександра Лукашенка піддалася на шантаж білоруського КДБ та виїхала з країни. Не було й серйозної фінансової пропозиції Брюсселя, яка змогла би відкрити шлях до компромісу між Лукашенком і його опонентами.
 
За таку байдужість, наголошує автор «Жечіпосполитої», поплатиться не лише Білорусь, а й сам Захід, чиїм найбільшим козирем у протистоянні з авторитарними режимами Китаю, Росії та Саудівської Аравії був захист прав і свобод людини.
 
А в самій Білорусі, як і очікувалося, тривають «зачистки». Під роздачу потрапили і громадяни сусідніх країн: під час акцій протесту після оголошення результатів президентських виборів там побили українського фотокореспондента і затримали дев’ятьох громадян України. Про це на запит «Суспільного» розповіли у Міністерстві закордонних справ України.
 
«За інформацією посольства України в Білорусі, станом на 9:00 12 серпня відомо про факт побиття українського фотокореспондента агентства «Асошиейтед Пресс», якого з незначними ушкодженнями було доставлено до одного з медичних закладів. Після надання допомоги у той же день його виписали. До посольства не звертався», — мовиться у повідомленні.
 
Зазначається також, що дев’ятьох українців затримали у Вітебську за «адміністративні правопорушення». Внаслідок заходів, до яких вдалося посольство, наступного дня їх звільнили з-під варти.
 
Консульський відділ Посольства Польщі в Білорусі підтверджує затримання трьох польських громадян у Мінську. Встановлено, де перебувають двоє з них, з’ясовується місце перебування третього. 
 
Білоруська державна агенція «Белта» повідомляє про арешти координаторів антиурядових протестів. «Один із затриманих, мінчанин, знімав номер на 17-му поверсі готелю «Білорусь». Звідти він і координував акції. Чоловік керував діями трьох підлеглих. Вони, зі свого боку, керували сотнями», — розвішує традиційну в таких випадках владну «локшину» агенція.