Солодкі та пікантні сувеніри літа: рецепти серпневої консервації від Лілії Цвіт

05.08.2020
Солодкі та пікантні сувеніри літа: рецепти серпневої консервації від Лілії Цвіт

Лілія Цвіт: підготовка до зими почалася!

Літо так швидко мчить!
 
 
Ще тільки вчора абрикоси на гілках були в зав’язі, а сьогодні вони вже — як медом намазані, такі по-літньому звабливі, соком налиті.
 
 
А завтра абрикосові гілки стануть легшими, і нічого з цим не вдієш. 
 
«Хоча, чому не вдієш? — запитує Лілія Цвіт, наша кулінарна фея, яка практично на кожне запитання знає відповідь, особливо якщо це запитання стосується смаку, користі чи краси. — Літо консервується в акуратні звабливі баночки. А потім дарується гарним людям — як літній сувенір, як частинка солодкої літньої душі. Або хрумкої, чи пікантної, чи перченої, ледь підрум’яненої, смачно присоленої — у літа душа дуже широка!». 
 
«Ще хотіла сказати, що закрутки — чудовий подарунок близьким! — продовжує малювати красиву літню картину соковитими барвами смаку Лілія Цвіт (наші читачі, до речі, знають, що квіткове ім’я «Лілія Цвіт» — це творче ім’я Олени Солтан, відомої галицької кулінарки, YouTube-канал якої українською мовою збирає чимдалі більше переглядiв. — Це такий собі вияв уваги, турботи і любові! От коли я йду чи їду в гості, то прихоплюю із собою і кілька баночок чогось смачненького. Це гарно: взимку отримати такий подаруночок. Наприклад, трояндове варення від душі. Такі в мене сувеніри специфічні». 

Королівське захоплення

«До речі, коли була в Австрії, то дізналася, що королева Сісі любила споживати зацукроване листя фіалки. Це в них там теж продають як сувенір. Цікавий смак, ароматно і дуже гарного кольору. Рекомендують додавати до шампанського, — розповідає цікаву королівську історію Лілія Цвіт. — От і я такі сувеніри люблю! Весь час iз собою різні смаколики ношу, де б не була! З гір — трави, гриби, мед». 
 
Можливо, самі гори так надихають господиню, бо любить вона їх душею. І в розповідях, і в історії кулінарної творчості згадує їх неодноразово. Що не кажіть, а природа надихає. У Лілії Цвіт — торти з найнесподіванішими начинками і кремом, прикрашені — ніби рукою природи. А короваї відтворюють велич і висоту гір у мініатюрі. Бо коли душа відкрита до світу і коли любиш те, що робиш, усе вдасться. 
 
Отож — про солодкі подарунки літа. 

Варення з абрикосів — смакуйте серпень десертними ложечками

«Абрикоси дуже добре підходять для приготування варення та джемів. Я люблю варення з абрикосів половинками. Використовую його в основному як соус для млинців, налисників, оладок, сирників, — починає солодку історію «Про запас» Лілія Цвіт. — Також додаю його до домашнього йогурту.
 
А самі половинки абрикосів iз варення — до пляцків чи іншої солодкої випічки. Варення в мене виходить не густе, але дуже смачне, ароматне, відчувається смак свіжих абрикосів. Рецепт простий, перевірений роками. Спробуйте!».
Потрібно: абрикоси — 2 кг, цукор — 1 кг, лимонна кислота — 1/4 ч. л.
 
«Для початку хочу зауважити, що смак варення залежить від самих абрикосів. Краще брати дрібніші абрикоси червонуватого кольору та добре достиглі. Тоді варення вийде дуже смачним, запашним та матиме яскраво-оранжевий колір. Зелені неспілі абрикоси можуть дати гіркоту та бути твердуватими. Блідо-жовті абрикоси зазвичай розварюються, тому варення дольками не вийде. Також дрібні сорти абрикосів краще зберігають аромат у банці», — уточнює кулінарна майстриня. 
 
Отже, абрикоси миємо, відділяємо кісточки. Засипаємо цукром та залишаємо на 2-3 години, щоб плоди пустили сік. Далі додаємо 1/4 ч. л. лимонної кислоти, перемішуємо та ставимо на маленький вогонь. Кип’ятити 5 хвилин, помішуючи.
 
Знімаємо піну та залишаємо наше варення до повного вистигання (можна на ніч). Далі так само варимо ще раз 5 хвилин. Набираємо гаряче варення в стерилізовані банки та закатуємо стерилізованими кришками. Кутати не потрібно. Варення на зиму готове! Смачного!
 
Абрикосове варення дольками.

Шоколадно-сливове варення — смачний тандем джему і крему!

«Таке варення зі слив iз какао готую вже років iз десять! І всім, хто його куштував, це сливове варення сподобалось! Особливо в захваті від нього діти — смачне і шоколадне, бо містить масло і какао. Та при цьому чудово зберігається всю зиму! Просто спробуйте і переконайтесь!» — натхненно розповідає про свій наступний солодкий хіт Лілія Цвіт.
 
Інгредієнти на 7 баночок по 0,5 л: сливи — 3 кг, цукор — 1 кг, ванільний цукор — 2 п. по 16 г, какао — 150 г, масло 82% — 250 г.
 
Сливи помити, вийняти кісточки. Перемолоти блендером (чи м’ясорубкою) в пюре. Чим однорідніше пюре, тим краще буде варення. Додати 1 кг цукру, добре все перемішати. Якщо сливи надто кислі, тоді цукру потрібно більше. Поставити, щоб варення закипіло, зняти шум, що утворюється. Варити 30-60 хвилин. Чим довше варите, тим густішим стає варення. 
 
Потiм додаємо какао, ванільний цукор, перемішуємо, щоб не було грудочок. Додаємо масло не менше 82% жирності. Перемішуємо та варимо ще 10 хвилин.
 
Гаряче варення наливаємо у стерилізовані банки та герметично закриваємо стерилізованими кришками. Ставимо банки догори дном та залишаємо до вистигання. Кутати не потрібно.

Аджика зі слив — пікантність солоного і солодкого

«Якогось року в нас був великий урожай на сливи. Тому я була в пошуках, що приготувати зі слив на зиму. Колега по роботі порадила рецепт аджики зі слив, за що я їй дуже вдячна. Спочатку я поставилась досить скептично до цього рецепту, бо не дуже люблю такі експерименти в стилі «із солодкого солоне». Як правило, в таких закруток один вирок: «Ніхто не їсть». Тільки не з цією!
 
У мене з’їли все і ще просили! Справді виходить дуже смачно! Це дуже гарний і простий рецепт на зиму! Кисло-солодкий, густий i пікантний соус. Чудово смакує до м’яса чи макаронів. Завдяки спеціям хмелі-сунелі аджика зі слив надзвичайно ароматна. Ну що ж, готуємо з натхненням!» — закликає Лілія Цвіт до роботи. 
 
Інгредієнти на 5 банок 0,5 л: сливи — 2 кг, цукор — 1 склянка, сіль — 2 ст. л., томатна паста — 250 г, часник — 100 г, перець чилі — 2-3 шт., хмелі-сунелі — 10 г.
 
Сливи помити, вийняти кісточки. Перемолоти. Додати цукор, сіль та варити на маленькому вогні 40 хвилин. Потім додати часник, перемелений чилі, томатну пасту та варити, помішуючи, ще 20 хвилин. Наприкінці додати приправу хмелі-сунелі. Набрати в банки та стерилізувати 10 хвилин. Із цієї порції вийде 5 банок по 0,5 л. Це красиво і дуже смачно!

Рулетики з кабачків — на зиму те, що треба!

«Пропоную ось такий оригінальний рецепт приготування кабачків на зиму. Рулетики з кабачків справді дуже смачні та виглядають чудово, такі не соромно й на святковий стіл подати! Це справжній домашній делікатес із простих та доступних продуктів! Яскравий та гарний, як літній день! А приготувати такі мариновані кабачки зовсім нескладно! Спробуйте!» — запрошує і до цієї творчості майстриня. 
 
Інгредієнти на 1 б. 0,5 л: молодий кабачок — 1 шт., перець — 1 шт., морква — 1 шт., кропу суцвіття — 1 шт., часник — 2 зубчики, лавровий лист — 1 шт., перець духм. — 5 шт, сіль — 10 г, цукор — 10 г, оцет — 10 г.
 
Болгарський перець i моркву порізати «соломкою». Молодий кабачок порізати на тоненькі слайси. Краще це зробити з допомогою ручної овочерізки, але можна й ножем. 
 
На кожен шматочок кабачка покласти шматочок перцю й моркви та сформувати рулетик. У чисту банку покласти суцвіття кропу, часник, духмяний перець i лавровий лист. Тоді щільно наповнити банку рулетиками.
 
У кожну банку додати сіль, цукор та оцет. Залити все окропом до повної банки. Накрити чистими кришками та стерилізувати банки 0,5 л — 10 хвилин. Вийняти, герметично закрутити, закутати на добу. І готово!
 
Рулетики з кабачків.

Кабачкова ікра в мультиварці — варто спробувати!

«Це мій ідеальний рецепт кабачкової ікри на зиму. По-перше, тому що вдається дуже смачно! І консистенція, і колір — чудові! Приготувати ікру дуже легко.
 
Навряд чи можна придумати простіший спосіб. З цієї порції інгредієнтів виходить 5 б. по 0,5 л готового продукту. Спробуйте і насолоджуйтесь!» — закликає до роботи Лілія Цвіт. 
 
Потрібно: кабачки — 1,5 кг, морква — 1,5 кг, цибуля — 0,5 кг, цукор — 2 ст. л, сіль — 1 ст. л., олія — 100 мл, оцет — 50 мл, томатна паста — 250 г, перець чорний мелений — 0,5 ч. л.
Овочі почистити від шкірки та насіння. Перемолоти блендером. Перемелені овочі покласти у мультиварку. Додати сіль, цукор, оцет, олію, перемішати.
 
Готувати все в режимі «Тушкування» 2 години. Потім додати томатну пасту, перець і все ретельно перемішати. Продовжити готувати у тому ж режимі ще 30 хвилин.
 
Гарячу ікру розкласти у стерилізовані банки та герметично закрити стерилізованими кришками. Повернути догори дном, закутати ковдрою на добу.
 
І можна починати смакувати. Або — дочекатися зими і довгими вечора згадувати квітучі, плодовиті сади, росяну літню городину, куштуючи смаколики з банки. Або нагадати комусь про літо баночкою запашного джему.