Солодка мрія Магдалини: королівські торти та пухкі пиріжки з дитинства від господині із Закарпаття

19.08.2020
Солодка мрія Магдалини: королівські торти та пухкі пиріжки з дитинства від господині із Закарпаття

Магдалина Шершун.

Сьогодні велике свято, одне з найулюбленіших у народі.
 
 
Ми називаємо його по-народному Спасом, влаштовуємо цього дня справжній яблучний рай із медом, запашними пирогами, іншими смаколиками.
 
 
І бажаємо рідним і друзям гарного врожаю, затишку і добра на осінь-зиму, здійснення мрій. 
 
 
Хочу розповісти у це велике свято і про свою мрію. Я в дитинстві мріяла стати кондитером.
 
Думала: виросту і буду пекти такі пироги, як пекли мої бабусі і мама, пишні торти з кремовими квітами, барвисте, розмальоване, запашне печиво. Частково моя мрія здійснилася, але якщо зважити на те, що я пишу про господинь, які навіть мої дитячі кулінарні уявлення перевершили, то можна вважати, що вона здійснилася цілком. 
 
Сьогодні своїми рецептами з нами ділитиметься жінка, яка, як і я, з дитинства мріяла бути кондитером.
 
Ще в школі вона відчула такий поклик серця, а коли тоді ж, у школі, за підказкою мами спекла дуже гарні і смачні пасочки, вирішила, що це справа, якою вона хоче і буде займатися.
 
От так треба втілювати в життя свою дитячу мрію: брати і робити, як Магдалина Шершун. 
 
Наша сьогоднішня кулінарна порадниця — красива жінка, закохана в квіти, пироги, свою родину. Її будинок буквально тоне в квітах, і мені разом із рецептами вона надіслала стільки фото квітів, що хоч квітковий альманах створюй!
 
Вкотре пересвідчуюсь у силі творчого зв’язку з природою: той, хто спроможний бачити квіти, сприймати природу і розуміти її, створить усе, що малює його уява. Підтверджено, як кажуть, на практиці. Хоча б і сьогоднішньої господині. 

«Печу щодня!»

Магдалина Шершун народилася в мальовничому селі Порошково, що на Перечинщині Закарпатської області. Про себе вона розповідає неохоче, зате заготувала нам дуже багато рецептів. Але так у нас повелося, що треба знати трохи і про майстриню, бо все-таки цікаво, яка людина стоїть за тим чи іншим кулінарним шедевром. А оскільки шедеврів, до речі, визнаних і дуже шанованих великою кулінарною спільнотою наших господинь, багато і однією публікацією їх не охопити, то давайте знайомитися!
 
«Я зростала у багатодітній сім’ї, де була найменшою дитиною, — каже Магдалина Шершун. — Змалку любила допомагати мамі по господарству, особливо запало мені в душу приготування страв та випічки. За покликом серця, на крилах мрії вступила у Виноградівське кооперативне училище, де здобула спеціальність повара-кондитера. І з цього моменту кулінарне поле було моїм: непростим, але красивим, плідним, успішним. 
 
  Після здобуття освіти направили працювати у споживче товариство рідного Порошкова, де 25 років поспіль працювала на різних посадах: готувала їжу в шкільних їдальня навколишніх сіл, працювала кондитером у кондитерському цеху, де випікала хліб, булочки, тістечка. Найбільше доводилося працювати у переддень Великодніх свят, тому що треба було спекти дуже багато тортів, які мали великий попит не лише у односельчан, а й у жителів навколишніх сіл. 
 
Зараз займаюся домашнім господарством. А воно чимале — тримаю курей, кроликів, поросят, корову. Свій затишний будинок прикрашаю різними квітами, які в мене цвітуть із ранньої весни до пізньої осені. Але ніщо так не радує мою душу, як випікати різні пляцки та смаколики. Щодня печу, експериментую з різними рецептами і від цього отримую насолоду. 
 
Своїми виробами частую не лише свою сім’ю, а й сусідів та близьких. Доньці та сину, які вже мають власні родини, також прищеплювала любов до праці і, сподіваюся, мені це вдалося». 
Ось така красива історія. А далі — не менш красиві рецепти. 

Ці неймовірні трубочки з дитинства

Хто їх не пам’ятає і хто би не хотів зараз посмакувати такими космічно смачними витворами, які буквально тануть у роті?
 
Пані Магдалина ділиться своїм рецептом, перевіреним роками. Вона впевнена: за ним трубочки точно вдадуться, і точно кожному!
 
Потрібно 500 г попередньо просіяного борошна, дрібка солі, 50 мл оцту (9-процентного), 200 мл холодної води. З цих інгредієнтів замісити м’яке тісто. 
 
300 грамів холодного смальцю обкатати у 50 грамах борошна і сформувати маленький квадрат.
 
На робочу поверхню, посипану борошном, викласти тісто, розкачати у формі прямокутника. На середину тіста викласти смалець, згорнути тісто і розкачати його.
 
Після цього ще раз загортаємо у вигляді конверта і кладемо у холодильник на 30 хвилин. Повторюємо таку дію ще двічі.
 
Виймаємо тісто з холодильника, викладаємо на робочу поверхню, посипану борошном, розкачуємо тоненько, надаючи тісту прямокутної форми, змащуємо яйцем, нарізаємо на тоненькі смужки, крутимо на спеціальні форми для трубочок.
 
Викладаємо на деко, попередньо змащене олією, злегка збризкуємо холодною водою і випікаємо при температурі 220 градусів до рум’яної скоринки. 
 
І готуємо білково-заварний крем. У 250 грамів цукру додати 125 мл води, розмішати, варити 5-7 хвилин, до появи цукрових бульок.
 
Попередньо 5 білків збити в круту піну, додати тоненькою цівкою гарячий сироп, збивати на великих обертах, наприкінці збивання додати дрібочку лимонної кислоти, ще раз збити.
 
Наповнити кремом трубочки, притрусити цукровою пудрою. Обов’язково спечіть такі, вони неймовірні!
 
 
Кремові трубочки.

Осіння насолода

Звісно, йтиметься про однойменний пляцок авторства пані Магдалини. Вона каже, що цей рецепт — для шанувальників справжньої випічки. З усього видно, що це щось дуже смачне, ошатне та вишукане. Але не будемо гадати, давайте пекти!
 
Форма: 20 на 30.
 
Тісто: 3 жовтки, стакан цукру, вимішати 3-4 ложки сметани, додати м’який маргарин — 250 грамів, попередньо просіяне борошно — 3 стакани з 1 порошком до печива, замісити м’яке тісто. Поставити в холодильник на 30 хвилин. Ділити на 6 частин (3 коржі).
 
Першу частину розкачуємо, викладаємо натерті на дрібній терці яблука (3-4 штуки), зверху посипаємо зеленою галареткою, накриваємо тістом, добре защіпуємо, проколюємо виделкою.
 
На другу частину тіста викладаємо ягоди (які є, в рецепті ожина), посипаємо червоною галареткою, накриваємо другою частиною тіста, защіпуємо краї, проколюємо виделкою.
 
На третю частину готуємо горіхову начинку: стакан горіхів (грецьких, мелених), 1 стакан цукру, 3 столові ложки борошна, пів чайної ложки порошку до печива, 50 грамів масла.
 
Усе вимішати, наприкінці додати збиті в круту піну три білки, акуратно вимісити.
 
Викласти на тісто, защіпнути краї, випікати при температурі 170 градусів 30 хвилин.
 
Можна робити макову начинку, аналогічну горіховій.
 
Крем: 500 мл молока, пачка пудинга ванільного, 0,5 стакана цукру (зварити, охолодити). 400 грамів масла добре збити і додавати до нього малими порціями заварну масу, потім знову добре збити.
 
Складаємо пляцок: ягідний корж — крем — горіховий корж — крем — яблучний корж — зверху крем. От і маєте рецепт насолоди!
 
Булочки з начинкою.

Бісквітний, святковий, квітковий!

О, саме такий я мала на увазі, коли говорила про мрію вміти випікати красивенні пишні торти з масляними квітами.
 
Рецепт Магдалини Шершун дуже лаконічний, господиня запевняє, що торт печеться просто і легко — «як за помахом чарівної палички». 
 
Бісквіт: 7 білків, збити до пухкої маси, додати 7 ложок води, постійно збиваючи, 14 ложок цукру, 7 жовтків, 14 рівних столових ложок муки, чайну ложку порошку до печива, добре збити.
 
Вилити в форму застелену пергаментом, випікати при температурі 180 градусів, 50 хвилин. 
 
Крем: 500 грамів масла збити, додати 300 грамів цукрової пудри, ще раз добре збити.
 
Прикрасити — як забажаєте: ягоди, горіхи, мармелад, шоколад, крем, усе смакуватиме! 

Булочки як потрясіння

І скажіть, що це не так? Цікаво, чи багато хто може встояти перед полумиском гарячих пиріжків, що так пахнуть, аж мурашки по шкірі?
 
І такі пухкі, як хмаринки, і так же тануть в роті, як хмаринки в тумані... Щось мене вже пробило на лірику, хоча з пиріжками цього не оминути, і це добре!
 
Отож потрібно: 200 г сироватки, 50 г дріжджів — розмішати, додати 200 г борошна, дати підійти у теплі 20 хвилин. Додати 300 г молока, 300 г цукру, столову ложку солі, 
50 г сметани, вимішати до повного розчинення інгредієнтів.
 
1,2 кг борошна просіяти.
 
З’єднати дві суміші інгредієнтів, додати туди борошно, добре вимісити до однорідності, додати 200 г розтопленого масла, замісити туге тісто.
 
Поставити в тепле місце для бродіння на дві години.
 
Як тісто підійде, вимісити його, ще раз дати підійти, а тоді формувати булочки.
 
Макова начинка: 200 г молотого маку, 100 г цукру перемішати й запарити у 100 грамах окропу, трошки проварити й остудити.
 
Сирна начинка: 500 г сиру перемолоти, додати 150 г цукру, пакетик ваніліну, 3 столові ложки манної крупи, 2 яйця, добре вимішати.
 
Приготування з маком: розкачати квадрат, викласти макову начинку, сформувати в вигляді рулета, порізати на порційні шматочки.
 
Із сиром: тісто розкачати на великий квадрат, порізати прямокутниками, на середину покласти сирну начинку і защіпувати кінці до середини, у вигляді конвертиків.
 
Дати підійти 15-20 хвилин. Змастити яйцем і випікати при температурі 200 градусів до рум’яної скоринки. 
 
Печіть на здоров’я і для задоволення! Пані Магдалина обіцяє нові рецепти, тому не зволікайте. 
 
Смачного!