РозУМники наші: випускник-автор «України молодої» ЗНО з історії склав на 200 балів

28.07.2020
РозУМники наші: випускник-автор «України молодої» ЗНО з історії склав на 200 балів

Григорій Туршуков і Катерина Самченко на інтерв’ю з Грегором Розумовським 26 липня 2019 р. (Фото з власного архіву.)

Ті, хто цьогоріч проходить зовнішнє незалежне оцінювання, отримали результати тестування уже з дев’яти предметів.
 
28 липня експертна комісія визначить порогові бали «склав/не склав» iз хімії та географії — і вже наступного дня всі учасники ЗНО дізнаються, як написали випробування.
 
Зіркою соціальних мереж після оприлюднення результатів уже став Люклян Олександр — випускник 11-Б класу Перегінської школи N 1 з Івано-Франківщини, який складав 4 предмети (один додатковий) й отримав загалом 795 балів: по 200 iз математики й української мови та літератури; 199 балів — з англійської, 196 — iз фізики.
 
Такі оцінки для юнака не дивина: він виборював першi місця в II етапі олімпіад із фізики, астрономії й англійської мови та друге місце з математики; на III етапі олімпіад — друге місце з астрономії та третє місце з фізики й англійської мови. Олександр був зарахований до команди учасників у всеукраїнській олімпіаді з астрономії, яка не відбулася через карантин.
 
Отримав третє місце в олімпіаді з астрофізики, яка пройшла онлайн.
 
23 львівські випускники отримали по 200 балів на ЗНО з математики (15 учнів) та фізики (8). П’ятеро з них загалом за два предмети мають по 400 балів. На Тернопільщині максимальні 200 балів з англійської мови зареєстрували у школі Збаража.
 
З історії України за ЗНО набрали найвищий бал випускники двох тернопільських шкіл — №3 і №19 та села Новосілка Підгаєцького району. 200 балів на ЗНО з біології отримав абітурієнт iз Нового села Підволочиського району.
 
Щасливчиками стали випускники Хмельницького колегіуму імені В. Козубняка: Антон Дядюк отримав найвищий бал iз фізики, Дар’я Несторишена — з історії України, Ольга Кухар — з англійської мови.
 
Лідером серед абітурієнтів, які склали бодай один предмет Зовнішнього незалежного тестування на 200 балів, є місто Київ. У столиці наразi тих, хто відповів на всі питання з певного предмету, — 63 всезнайки.
 
У чільну четвірку ввійшли Львівська (41), Дніпровська (20) та Харківська області (25), повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти. Найкраще абітурієнти підготувались до математики, хімії та англійської мови. Загалом на 200 балів було написано 274 тестовi завдання серед усіх.
 
Серед київських 200-бальників — випускник Предславинської гімназії №56 Григорій Туршуков, автор «України молодої». До столиці хлопець iз сім’єю переїхав кілька років тому з Луганська, зрозуміло, з причини окупації міста російсько-терористичними силами.
 
На максимальний бал він склав ЗНО з історії України. До речі, перший текст, який готував для газети, — це інтерв’ю з нині віденцем Грегором Розумовським, прямим нащадком гетьмана Кирила Розумовського. Спілкування (англійською) відбувалося рік тому в Києві.