У садибі Даховських створять музей Історії Українського війська

21.07.2020
У садибі Даховських створять музей Історії Українського війська

На Черкащині реставрують та збережуть унікальну культурну пам’ятку архітектури XIX століття — «Садиба Даховських» у селі Леськове Монастирищенського району.
 
 
Днями Верховна Рада України ухвалила постанову про створення на її базі єдиного в Україні державного ландшафтно-паркового музею Історії Українського війська. 
 
Проєкт постанови, який ініціював народний депутат Антон Яценко, було підтримано 335 голосами.
 
Із метою збереження, відновлення та використання палацу Даховських у військовій сфері, підвищення ролі музеїв у військово-патріотичному вихованні українців Верховна Рада рекомендує Кабінету Міністрів уже протягом трьох місяців створити такий музей.
 
Тож уже найближчим часом цю садибу передадуть із балансу квартирно-експлуатаційного відділу Міноборони, на праві оперативного управління, музею Історії Українського війська.
 
Буде передано 41 будівлю та земельну ділянку площею 88,8 га, які наразі входять до складу ландшафтно-архітектурного комплексу «Садиба Даховських».
 
Водночас Міністерство оборони має створити тематико-експозиційний план музею, експозиції відповідного змісту, фонд музейних предметів, а також обладнати приміщення для їх зберігання, консервації, реставрації для експозицій та виставок, забезпечити засобами охоронної та пожежної сигналізації.
 
Також у Державному бюджеті на 2021 рік, йдеться у постанові Верховної Ради, передбачать видатки для проведення робіт із реконструкції та облаштування музею Історії Українського війська та фінансування для належного його функціонування.
 
До створення музею залучатимуть військово-наукові товариства, ветеранські організації, фа­хівців у галузях військової та музейної справи, охорони та відновлення пам’яток архітектури, представників Збройних сил України, військових навчальних закладів. 
 
«Хоча реалізація такого масштабного проєкту триватиме близько тр­ьох років, але вважаю, що це того варте. Вірю, що ландшафтно-парковий музей Історії Українського війська підвищить імідж України у світі», — зазначає народний депутат Антон Яценко.
 
І додає, що останнім часом у Леськовому було побудовано і введено в дію центральний водогін, облаштовано вуличне освітлення, встановлено дитячий майданчик та автобусні зупинки.
 
Нагадаємо, за легендою, свого часу леськовським панам не давала спокою слава уманської Софіївки. Тому, щоб утерти ніс Потоцьким, польські поміщики Даховські в 50-х роках ХІХ століття звели палац у стилі англійського замку доби Середньовіччя.
 
Збудував його Казимир Даховський на місці давньої резиденції свого діда-тезки Казимира Даховського. Садиба складалася з палацу, службових флігелів, приміщень для слуг, стайні з кіньми англійської породи.
 
Палац оточував англійський парк, там були газони та клумби з квітами. У радянські часи садибу передали військовим, потім будівлю використовували як піонерський табір, як санаторій, як військовий шпиталь та склад медикаментів. Тому садибу Даховських не вносли до переліку туристичних об’єктів і доступ туди був обмежений, тож споруда поступово руйнувалась.