Кабачково-полуничні фішки літа: рецепти літніх страв від Оксани Білінської з Буська

17.06.2020
Кабачково-полуничні фішки літа: рецепти літніх страв від Оксани Білінської з Буська

Оксана Білінська.

У нас сьогодні — надзвичайно смачний день! І таким він буде не лише сьогодні, бо якраз у розпалі полуничний сезон, уже з’явилися молоді кабачки й картопля, отож маємо цікаве і широке поле для кулінарної творчості, якою якраз зараз можна по-літньому насолоджуватися.
 
 
Так вважає наша сьогоднішня порадниця, кулінарна майстриня Оксана Білінська з Буська, що на Львівщині.
 
 
Оксана Білінська за фахом — педагог, викладач Буської гімназії ім. Є. Петрушевича при ЛНУ ім. І. Франка. І важко сказати, що більше надихає пані Оксану: педагогічна робота на створення кулінарних шедеврів чи кулінарні шедеври — на натхненне викладання, але їй однаково чудово вдається і одне, й друге.
 
Бо її вчительський стаж — 27 років — свідчить про те, що педагогічну ниву вона обрала невипадково, а щоденні смаколики, створені її руками, також засвідчують про те, що і її кулінарне захоплення — не миттєве. 
 
Господині, які знають кулінарну справу дуже добре, захоплюються випічкою пані Оксани: такі торти — ніби з кулінарного глянцю! Пироги, печиво, рулети, тістечка, десерти — також дивовижні, як і м’ясні чи перші страви або овочі.
 
Я, приміром, люблю милуватися світлинами її страв, вони також надихають на створення чогось смачного.
 
Особливо, коли є ще й відео, а в ньому заворожуюче крутиться пишний полуничний торт, а господиня переконує, що спекти його зовсім просто, ділиться рецептом, а інші господині майже відразу діляться і своєю випічкою за цим рецептом і дякують, тож думається: вони ж спекли, значить, і мені вдасться!

«Намагаюсь не повторювати рецепти»

Хоча сама майстриня зізнається, що в кулінарній царині вона не так давно, як у педагогічній, але дуже любить красу в різних проявах, вчитися новому, відкривати нові горизонти.
 
«В житті я оптиміст, і хоч би що відбувалося, переконана: потрібно нести завжди позитив і ділитися ним з оточуючими», — каже Оксана Білінська.
 
«Надзвичайно люблю готувати солодощі, ділитися рецептами, і дуже тішить, що тим самим надихаю своїх друзів-учнів, які, в свою чергу, надсилають мені фото своїх страв, приготовлених за моїм рецептом. Напевне, найбільше задоволення — це читати вдячні коментарі. Правда, одне, що, напевне, трішки відрізняє мене (я так вважаю), — що я зазвичай намагаюсь не повторювати рецепти.
 
Тобто, приготувала раз і вже хочеться спробувати чогось нового! І завжди ділюсь випробуваним рецептом, який точно вдався і дуже смакує моїм рідним. Моя сім’я — це перші дегустатори і критики, до їхньої думки я прислухаюсь найбільше, для них хочу творити ще і ще», — додає Оксана Білінська і радить після буденних справ розряджатися тим, що до вподоби. Кулінарія — дуже гарне перезавантаження, каже господиня. 

Ох уже ця печена молода картопелька!

«Скоринка зверху і ніжна всередині — це неймовірно смачно! Я зазвичай люблю її з домашньою сметанкою — смак дитинства і згадка про бабусю», — відновлює приємні спогади Оксана Білінська і в мене. Занотовую цей рецепт, бо є молода картопля, є літо і є спогади про бабусю...
 
На 1 кг молодої картоплі (середня — помити, почистити і висушити паперовим рушничком) потрібно: 0,5 ч. л. солі, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого лаврового листка, 1 ч. л. паприки, на кінчик чайної ложки мускатного горіху, 1 ч. л. приправи «Прованські трави».
 
Усе висипаємо до картоплі й добре вимішуємо, видавлюємо 5 зубчиків часнику, додаємо 70 г розтопленого масла. Добре перемішуємо; кладемо картоплю на бритванку (не потрібно нічим змащувати, бо картопля у маслі), поливаємо зверху маслом, що залишилося, і ставимо випікати в духовку на режим «верх-низ» при 180 градусах 35 хвилин; потім переключаємо режим «гриль з конвекцією» і печемо ще 15 хвилин.
 
Перед подачею посипаємо зеленню (кріп та цибулька — класика!).
 
Запашна, чудова печена картопелька точно смакуватиме вашим рідним!

На сніданок — кабачки!

«Хочу поділитися з вами дуже швидким рецептом страви з молодих кабачків. Смачний сніданок за 5-10 хв. гарантований!» — каже Оксана Білінська. 
 
Кабачки — дуже корисні й смачні, малокалорійні й цікаві. На столі вони мають бути в будь-якому випадку, а вже у варіанті пані Оксани — й поготів!
 
Потрібно: 300 г молодих кабачків (2 невеликих), 4 яйця, 2-3 ст. л. олії, сіль, перець, сушений часник, солодка паприка (все — за смаком), 100 г твердого сиру (натерти на грубій терці).
Натираємо кабачок на грубій терці, солимо і даємо постояти пару хвилин. Потім відтискаємо руками від рідини, додаємо яйця і приправи, все добре перемішуємо.
 
На гарячу сковорідку наливаємо трошки олії і кладемо пару ложок маси, роблячи млинчик. Як тільки злегка схопиться — посипаємо тертим сиром (можна додати кропу).
 
Скручуємо в рулетик, підтягуємо до краю і знову накладаємо пару ложок маси так, щоб з’єдналася зі скрученим рулетиком. Коли маса злегка схопиться, знову посипаємо сиром і знову скручуємо. Так повторити ще раз (як брізоль).
 
Готовий рулетик потримати на сковороді з закритою кришкою ще по 3 хвилини з обох боків.
 
Усе — цікава і смачна страва готова. З цієї порції виходить два рулетики, але можна робити один більший, на всю масу (це залежить від вашої сковорідки). 
 
Рулет із кабачків. 

Ну що, готуємо гуляш?

Що би ви відповіли на таке запитання? Ну от і я відповіла, що готуємо! Оксана Білінська ще й заохотила: «Я думаю, це ідеальна страва на обід! М’ясо виходить ніжне і соковите, з густою ароматною підливою. А головне — готується легко і просто! Вам сподобається». 
 
За її рецептом потрібно: 700 г м’якоті свинини, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 100 г томатної пасти, 2 ст. л. борошна, 15 г цукру, 2 лаврових листочки; 1 ч. л. меленої паприки, на кінчик чайної ложки меленого червоного перцю, сіль, чорний перець до смаку, олія, гаряча вода (скільки знадобиться).
 
Нарізаємо м’ясо на середні шматки, цибулю — півкільцями, часник тремо на дрібній терці. У посудину з товстим дном наливаємо трішки олії і викладаємо м’ясо, обсмажуємо до легенького золотистого кольору.
 
Додаємо цибулю, часник і також обсмажуємо. Додаємо сіль, перець за смаком, борошно і все перемішуємо. Додаємо томатну пасту, приправи і цукор, знову все перемішуємо. Усе заливаємо гарячою водою (потрібно, щоб вода повністю покрила м’ясо).
 
На цьому етапі куштуємо гуляш на смак і додаємо улюблених спецій та приправ. Кладемо лавровий листок, накриваємо кришкою і тушкуємо на середньому вогні 30 хвилин (наприкінці можна додати трошки вершків).
 
Гуляш зі свинини готовий, подаємо з будь-яким гарніром! 

Полуничний чізкейк-суфле — мрія на столі!

Він фантастичний: красивий, високий, пишний, ароматний, літній, насичений, барвистий! І все це — про шедевр Оксани Білінської. Лиш погляньте на фото — яка це спокуса. А господиня невтомно переконує, що він вдасться з першого разу, причому ідеально! І я це вже знаю із вдячних відгуків багатьох господинь.
 
Діаметр форми — 23 см. 
 
Потрібно для суфле: 450 г вершкового сиру, 115 г сметани, 80 мл вершків, 2 яйця, 130 г цукру, 1 ч. л. ванільного екстракту, дрібка солі.
 
Червоно-оксамитовий торт: 310 г борошна, 16 г какао, 1 ч. л. соди, 1 ч. л. солі, 300 г цукру, 240 мл кефіру кімнатної температури, 200 мл олії, 1 ч. л. оцту, 2 яйця, 115 г масла кімнатної температури, 1 ст. л. червоного барвника, 2 ч. л. ванільного екстракту.
 
Крем: 120 мл холодних вершків, 115 г м’якого масла, 450 г вершкового сиру кімнатної температури, 160 г пудри, 1 ч. л. ванілі.
 
Спочатку — чізкейк: нагріваємо духовку до 160 градусів, готуємо форму, обгортаємо низ форми у фольгу і ставимо у глибшу посудину. Збиваємо сир з цукром на середній швидкості до гладкості, додаємо по одному яйця, щоразу добре збиваючи, додаємо сметану, вершки, ваніль, усе добре збиваємо.
 
Виливаємо тісто у підготовлену форму і наливаємо переварену воду в посудину, в якій стоїть наша форма, так, щоб дістало половини.
 
Ставимо в розігріту духовку на 45 хвилин, потім виключаємо духовку, відкриваємо дверцята і залишаємо ще на 30 хвилин. Виймаємо з духовки, ставимо на решітку до повного охолодження, а після цього переносимо у морозилку — морозимо приблизно 4 години (до твердого стану).
 
І, нарешті, робимо червоний торт: нагріваємо духовку до 175 градусів, приготуємо дві форми діаметром 23см. У посудину просіюємо борошно, какао, соду, сіль, перемішуємо і відставляємо.
 
В окремій посудині збиваємо масло з цукром до гладкості, додаємо по одному яйця, добре збиваємо. Додаємо олію, оцет, ваніль, кефір і збиваємо, щоб усе поєдналося; поступово вводимо сухі інгредієнти, перемішуємо; додаємо червоний барвник, перемішуємо.
 
Виливаємо тісто у дві форми з пергаментом і печемо 30 хвилин (перевіряємо дерев’яною шпажкою). Охолоджуємо на решітці, потім зрізаємо трошки верх (зробимо з цього крихту для прикраси).
Готуємо крем: збиваємо сир із маслом до гладкості, додаємо пудру, ваніль. В окремій посудині збиваємо вершки до легких піків, додаємо до сирної маси і легенько перемішуємо. 
 
І нарешті складаємо торт: кладемо один шар торта, легенько промащуємо кремом, викладаємо чізкейк із холодильника, промащуємо знову тонким шаром крему і зверху — другий шар торта.
Весь торт промазуємо кремом, вирівнюємо і прикрашаємо низ крихтами і верх за бажанням (можна потерти білий шоколад, можна ягоди — імпровізуйте!). 
 
Полунична спокуса.
 
Оксана Білінська радить спробувати цю чудову літню фішку господині: щодня щось смачненьке! Нехай це буде смачно приготований кабачок чи ароматна запечена картоплина, але нехай це буде від душі. Від душі приготовлене — особливо смачне. Смачного!