Смачна невагомість безе і довершені торти: майстер-клас Марії Цимбалістої з естетичної випічки

13.05.2020
Смачна невагомість безе і довершені торти: майстер-клас Марії Цимбалістої з естетичної випічки

Марія Цимбаліста.

Сьогодні у нас намітилася цікава, естетична і смачна програма: пишні торти — з випічкою і без неї, з кремом і безе, з горішками, з галяреткою, з фруктами.
 
 
І вони обов’язково будуть весняними, з квітами, думками та смаком, що навіюють весну навіть узимку.
 
 
Цьому нас навчить Марія Цимбаліста — кулінарна майстриня з Івано-Франківська. 
 
 
Так інколи буває на конкурсах кулінарних досягнень: спостерігаєш торти такі, ніби вони з обкладинок кулінарних журналів — барвисті, високі, пишні, кремові, з різноманітними прикрасами.
 
Так от у Марії Цимбалістої — точно такі торти, і я особисто у таких випадках починаю сумніватися, чи змогла би подібний створити навіть за великого бажання. 
 
Кулінарка відразу розвіює мої сумніви, переконуючи, що будь-кому, хто забажає, цілком до снаги створити подібний кулінарний шедевр. 
 
«Я вам розкажу, як я почала пекти, може, трішки вас посмішу, — каже Марія. — Свій перший кулінарний шедевр я створила у 10 років, але про нього мені батьки зі сміхом згадують дотепер. Це мав бути арахісовий пляцок із дорогих продуктів. Звісно, я могла би вибрати щось дешевше, та де там! Знайшла рецепт у маминому зошиті. Але це тепер записують, при якій температурі випікати, скільки потрібно для цього часу.
 
А там був перелік продуктів, і все. Скільки часу я його випікала, не пригадую, але «шедевр» вдався ще той! Арахіс сам по собі твердий, а тут ще і корж такий самий. Дала спробувати батькам, а вони його не те що відкусити — відламати не можуть. Але хтось же має оцінити випічку! Дали собаці — не захотів, дали курчатам — і ті навіть клювати не хотіли. Але я не полишала мрії навчитися гарно пекти. Перейшла на варіант солодощів без випікання. А вже десь з 14-річного віку почала пекти. Моє кредо: якщо з першого разу не вдалося — спробуй ще раз!». 
 
«У житті я вважаю, що потрібно всього вчитися, а головне дружити з книжками, а також з інтернет-ресурсами (читаючи чужі ідеї, приходять і свої, нові)», — додає вона. 
 
Вчитися, судячи з усього, Марія любить, бо, маючи дві вищі освіти (педагогічні), вчиться і паралельно навчає всіх бажаючих. 
 
Якось на днях пише: «Вранці от так спонтанно народився у мене торт. Ще навіть назви не знаю, але впевнена, що він буде дуже смачний!».
 
От ніби у воду дивилася! Спечіть і ви цю весняну смачну ідею Марії. 

Весняний настрій — торт із барвами весни!

Впевнена, що такий торт створить весняний настрій і в найморознішу зиму. Інгредієнти до нього доступні незалежно від сезону. 
 
Діаметр випічки — 20 см. 
 
Потрібно: йогурт — 3 шт. по 350 мл (брала «Молокію»), галяретка — 2 п., полуниця, персик, 10 г желатину, вода, цукор (100 г — до желатину, а до галяретки не додавала. Пробуйте на свій смак (усі уточнення авторки рецептів Марії Цимбалістої. — Ред.), крекер шоколадний і вершковий, трубочки білі й шоколадні (200 г). 
 
Перший шар (і всі наступні — так само): розвести у 150 мл гарячої води галяретку, дати їй охолонути і з’єднати з йогуртом (350 мл). Залити перший шар у форму (дно вкрити харчовою плівкою, щоб йогурт не виливався). Після цього викладаємо крекер, змочений у гарячу каву. Чекаємо, щоб цей шар застиг.
Кожний наступний шар готуємо так само.
 
  Білий шар: 10 г желатину і 100 мл води розмішати до набухання. Поставити у «мікрохвильовку», імпульсами довести до 60 градусів, щоб желатин не втратив своєї сили, а тільки розчинився. Додати цукор (100 грам) і добре розвести з йогуртом. Залити наступний шар, після цього викласти трубочки. І знову — в холодильник.
 
Третій шар: розводимо у 150 мл гарячої води галяретку, дати їй охолонути,з’єднати з йогуртом (350 мл). Виливаємо цю (третю) масу на всі інші й викладаємо крекер. Залишаємо торт у холодильнику на ніч — до повного застигання. Вранці акуратно витягуємо з форми і влаштовуємо свято!

Молочне суфле — довершена ніжність

Цей торт навіть їсти не відразу зважишся — настільки він гарний: легкий, аж повітряний, дуже ніжний, з нотками смаків, що запам’ятовуються з дитинства: молочних, пінних. 
Марія Цимбаліста розповідає детально, як готується таке молочне диво.
 
Корж: 3 яйця, по склянці цукру та борошна, ч. л. розпушувача, дрібка солі.
 
 Білки відділяємо від жовтків, збиваємо жовтки приблизно 30 секунд до появи пухирців. Поступово додаємо цукор, не припиняючи збивати — має вийти світла пишна маса. Затим додаємо борошно і розпушувач, добре перемішуємо.
 
Окремо збиваємо білки із сіллю в пишну масу, акуратно вводимо їх у тісто і перемішуємо лопаткою, щоб обсяг не впав. Випікаємо при температурі 170 градусів 23-25 хвилин. Готовність перевіряємо шпажкою. 
 
Молочне суфле: 300-350 мл молока, 0,5 п. галяретки (у мене вишнева), пакетик ванільного цукру, 7 г желатину (з 25 мл води), 100 г цукру.
 
Молоко підігріти до гарячого і всипати галяретку, цукор, ванільний цукор і розведений желатин (попередньо підігрітий до 60 градусів). Після цього вилити суфле (коли почне легенько густіти) на бісквіт у роз’ємну форму і залишити у холодильнику до застигання.
 
Верх: 0,5 п.галяретки, 250 мл води.
 
У гарячу воду всипати галяретку. Дати їй вистигнути до легенького загустіння (але не перетримати) і залити на молочний шар. Поставити знову в холодильник на 6 годин або на ніч.
 
Після цього вийняти з форми торт і декорувати його розтопленим шоколадом (помістити шоколад у кондитерський мішок, зробивши в мішку маленький надріз). Буде дуже гарно і неймовірно смачно, печіть!

Білкове чудо

Цей торт також не потребує коментарів, хоча, дивлячись на нього, можна писати такому творінню оди — дуже гарний, сказано ж: чудо! 
 
Марія Цимбаліста також детально розповідає, як його спекти. Каже: «Коли у голові бурлять і киплять ідеї, неодмінно щось так і вийде».
 
Треба вміти творити чудо власноруч. Ось її варіант чуда, долучаймося! 
 
Стакан — 250 мл. 
 
Інгредієнти: 4 яйця, ст. цукру, 3 ст. л. теплого молока, 3 ст. л. окропу, 3 ст. л. олії, 1,5 ч. л. порошку для печива, 1,5 ст. борошна (просіяне).
 
Яйця збити з цукром у пишну масу. Додати молоко, легенько влити олію з окропом. Вимішуємо масу вже лопаткою, але все акуратно, щоб маса не впала. Затим за 3 підходи додати борошно з порошком для печива. Усе гарно вимішати лопаткою. Випікати при температурі 170-180 градусів 30-35 хв. Коли охолоне, розрізати на дві частини. 
 
Шоколадний корж: 3 яйця, ст. цукру (200 мл), ст. борошна неповний (200 мл), ч. л. розпушувача, 2 ст. л. какао, дрібка солі.
 
Білки відділяємо від жовтків, збиваємо жовтки близько 30 секунд до появи пухирців. Поступово додаємо цукор, не припиняючи збивати — вийде світла пишна маса. Додаємо борошно і розпушувач, добре перемішуємо. Окремо збиваємо білки з сіллю в пишну масу, акуратно вводимо їх у тісто і перемішуємо лопаткою, щоб маса не впала. Випікати при температурі 170-180 градусів 30-35 хвилин. 
 
Крем-суфле: 4 білки, 250 г цукру, 60 мл води (щоб легенько накрила цукор), 50 г білого згущеного молока, 100 г масла, 10 г желатину (у 100 мл води замочити, щоб набух, потім у мікрохвильовій печі довести до 60 градусів, щоб розчинився). 
 
Воду з цукром доводимо до кипіння і варимо до 120 градусів 5-7 хвилин. Поки вариться сироп, збиваємо білки до м’яких піків, не перестаючи збивати, вливаємо тоненькою смужкою сироп і ще збиваємо 10 хвилин, щоб маса була кімнатної температури. Після цього вливаємо желатин.
 
Тоді по ложці вводимо масло зі згущеним молоком (мають бути кімнатної температури і попередньо збиті). Якщо маса починає розшаровуватися, збільшити швидкість міксера. Зібрати торт за своїм уподобанням, на власний смак. 
 
Білковий торт.

Родинний запашний кекс

Пані Марія каже, що до нього можна додавати все, що любить ваша родина: горіхи, вишні, родзинки тощо. Печеться швидко, на смак — особливий кекс. Спробуйте за її рецептом. 
 
Збити 3 яйця з 200 г цукру , додати пакетик ванільного цукру, ч. л. соди, погашеної оцтом, 4 ст. л. кефіру або сметани, 100 г маргарину (чи топленого масла), 400 г борошна. Усе разом збити. Додати родзинки, горіхи або вишні. Пекти при температурі 180 градусів до готовності (приблизно 35-40 хвилин).
 
Родинний кекс.

Безе — смачна невагомість!

Чомусь ці хрумкі ніжні печивка мені уявилися поряд із мискою полуничок. Утім невдовзі вже й полунички будуть. Отже, таку смачну і гарну мрію можна буде втілити на практиці. Тож повчимося в Марії Цимбалістої пекти безе. 
 
Потрібно: 100 г білків (приблизно із трьох яєць), 200г цукру.
 
Ставимо на водяну баню і доводимо білки до 50-60 градусів (цукор має добре розійтися). Після цього знімаємо з бані і добре збиваємо міксером до твердих піків. Сушимо безе при температурі 70-80 градусів приблизно 2 години (залежить від розміру безе).
 
Кулінарка Марія Цимбаліста радить у ситуаціях бачити гарне.
 
«От настав такий зараз час — час карантину. Знайдіть в цьому щось добре. Я, наприклад, знайшла для себе позитивну нотку, бо маю можливість постажуватися на випічці, — каже вона. — Печу хліб, булочки, печиво, при цьому вчуся чогось нового і балую свою рідню. Моя сім’я залюбки ласує моєю випічкою. Готуйте з любов’ю і все у вас неодмінно вдасться!». 
 
Ніжне безе.
 
Нехай вдається! Смачного!