Харківські чиновники наживались на світлі для будівель

13.05.2020
Правоохоронні органи знову шукали корупціонерів у лавах чиновників Харківського міськвиконкому. 
 
Цього разу обшуки пройшли в офісах кількох департаментів та за місцем проживання їхніх директорів, а також на території комунальних підприємств і суб’єктів господарювання. 
 
Того ж дня слідчі роз’їхалися по інших регіонах, оскільки у відкритому провадженні фігурують не лише місцеві фірми-підрядники. 
 
«Проведено більше 20 обшуків не тільки в Харкові, а й на території всієї країни, — повідомив  прессекретар  прокуратури в  Харківській області Дмитро Чубенко. — За версією слідства, особи, причетні до цього злочину, мають певні приміщення, мешкають не тільки у Харкові, а й в інших областях. Загальна сума договорів складає 28 мільйонів гривень». 
 
Ідеться про закупівлю світлового обладнання, що було встановлене на харківських будівлях. За версією слідчих, фірми-підрядники купували прилади за ринковою ціною, а потім, у ході ремонту багатоповерхівок, завищували вартість у кілька разів. Приймали роботу і розраховувалися з ними управлінці комунальних департаментів.
 
На сьогодні підприємцям виплачено майже половину від загальної суми договорів. У слідчих є підстави вважати, що цією оборудкою чиновники і підрядники завдали збитків бюджету міста більш ніж на 800 тисяч гривень. 
 
Наразі вже відкрито кримінальне провадження за статтею — розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. За цю провину передбачено термін ув’язнення від 3 до 8 років. 
 
У міськраді цю новину поки що не коментують. Адвокат Департаменту житлового господарства Віталій Саламаха повідомив, що озвучити позицію відомства зможе лише після завершення слідчих дій.