Фермери блокували міжнародну трасу під Херсоном із вимогами відкрити сільгоспринки

28.04.2020
Попри погрози поліцейських заарештувати всіх порушників коронавірусного карантину, понад 300 бунтарів влаштували акцію протесту в Херсоні.
 
Вимагають відкрити цивілізовані ринки, адже їм просто нема куди збувати з таким трудом вирощену сільгосппродукцію. Солідарні з ними і споживачі.
 
«Ми купуємо у супермаркетах імпортні овочі за шаленими цінами, а українські фермери не можуть продати свій урожай, — нарікає мешканка Херсона Олена Ваніна. — Вони змушені здавати оптом редиску за ціною 2 гривні за кілограм, огірки по 8 гривень, а свіжу капусту — по 5 гривень за кіло. Покупців практично немає, бо всі ринки в області зачинили, замість організувати безпечний збут».
 
Обурені не лише херсонці, а й фермери Дніпропетровської та Запорізької областей, які з болем у голосі розповідають про те, що місяцями вирощувані у теплицях овочі, петрушку, селеру та кріп доводиться утилізувати.
 
На знак протесту проти порушення їхніх прав один з мітингувальників із Херсонської області викинув прямісінько на дорогу свіжі огірки.
 
«Аграрії по всій Україні змушені вивозити на смітник не лише свіжу зелень, а й майже весь свій тяжкою працею вирощений урожай ранніх овочевих культур, — обурюються мешканці південних регіонів. — У нашій країні з якихось протиприродних міркувань стимулюється діяльність барижних ломбардів (і це для влади нормально!), натомість селянам-виробникам перекрили кисень тотальним закриттям ринків».
 
Тонни викинутих на смітник овочів та фруктів — підсумок масового блокування роботи сільгоспгуртовень по всій Україні. Такі ринки годують мільйони фермерів, які, у свою чергу, годують всю країну.
 
Але внаслідок деструктивних рішень непомірно роздутих владних структур із гарантованими бюджетними зарплатами іменем коронавірусу їх позбавляють і засобів виробництва, і ресурсу для виживання, як у недоброї пам’яті часи «червоної чуми». Тоді так само починали з розорення «куркулів»-годувальників».
 
Доведені до відчаю сільгоспвиробники вимагають зустрічі з представниками влади Херсонської області.
 
— Я готовий зустрітися з активістами ініціативних груп фермерів, але з дотриманням усіх умов карантину, — пообіцяв голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв. — На даний час активно вивчаються пропозиції профільних асоціацій та об’єднань підприємців щодо тих заходів, які повинні сприяти виживанню бізнесу на карантині.
 
Тим часом начальниця відділу комунікації ГУ НП у Херсонській області Тетяна Пшонь повідомила,що співробітники місцевої поліції внесли до журналу єдиного обліку інформацію про порушення вимог карантину під час протестів. Буцімто демонстранти не дотримувались соціальної дистанції, хоча всі прийшли у захисних масках.
 
Поліцейські попередили, що всіх учасників акції протесту притягнуть до адміністративної відповідальності за статтею 44-3 («Порушення правил щодо карантину людей») КУпАП України.
 
Зараз на Херсонщині працює лише один, найбільший на півдні України, оптовий овочевий ринок у Великих Копанях. Однак і там попиту практично немає, бо у всіх регіонах країни ринки закриті на період коронавірусної небезпеки.
 
Міністерство охорони здоров’я України прописало суворі та фактично нереальні до виконання умови роботи продуктових ринків під час карантину. Скажімо, на площі у 20 кв. метрів за тими приписами повинен перебувати лише... один відвідувач.
 
Зазначимо, що в Херсонській області коронавірус наприкінці минулого тижня виявили у 87 осіб, з них 22 — медпрацівники. Одужало вже 14 херсонців, у тому числі й 80-річна пенсіонерка.