Така різна картопля: нові рецепти з добре знайомої бараболі від Марини Гармаш

18.03.2020
Така різна картопля: нові рецепти з добре знайомої бараболі від Марини Гармаш

Марина Гармаш.

Картопля — з тих продуктів, які не приїдаються. Навіть більше: вона щоразу інша, цікавіша і ще смачніша. Хто може залишитися байдужим до пательні хрумкої смаженої картоплі, приміром? Ну от, а готується вона — простіше простого. 
 
Марина Гармаш — кулінарка з великим досвідом кухарської справи. «Не знаю, в якому коліні, але здавна», — каже вона.
 
Мешкає з родиною в Запорізькій області, в козацькому краї. Господиня представляє нам цілу підбірку смачних рецептів із картоплі. Єдине, на чому наголошує господиня, що готувати картоплю треба з любов’ю, як, утім, будь-яку страву.
 
«Зробила й для себе висновок, що через смачно приготовлені страви, через смачну (необов’язково дорогу, але смачну) їжу можна передавати свою любов».
 
Що й доводить на власному досвіді. «У народі картоплю називають другим хлібом, і я вважаю що недарма. На ії основі готують тисячі страв, від простих до складних. Напевно, смак печеної картоплі знайомий багатьом ще з дитинства. Це — літні вечори біля вогнища, пісні під гітару і смачні страви, які можна приготувати на природі. З картоплі можна приготувати безліч смачних гарнірів», — переконана Марина Гармаш і ділиться своїми рецептами.

М’ята картопля, запечена в духовці

«Картопля виходить із тонкою хрумкою скоринкою, м’якою всередині», — каже Марина.
 
Знадобиться: 8-10 картоплин.
 
Для соусу: 2 ст. л. олії, сіль, мелений перець за смаком, 1 зубчик часнику, 2-3 гілочки кропу та петрушки.
Для запікання: 2 ст. л. олії.
 
Картоплю однакового розміру ретельно промийте. Відваріть до готовності разом зі шкіркою. Не переваріть. Воду злийте. Приготуйте соус, дрібно наріжте зелень і часник, додайте сіль, мелений перець та олію. Розігрійте духовку, поставте в неї деко або чавунну сковороду, налийте олії і розігрійте близько 5-7 хвилин.
 
На гаряче деко покладіть варену картоплю і притисніть її дном склянки, щоб вона луснула, але щоб не розвалилася. За допомогою пензлика змастіть картоплю з одного боку соусом.
 
Запікайте до рум’яності, потім за бажанням переверніть, знову змастіть соусом і запікайте ще 2-3 хвилини. Готову картоплю подавайте зі сметанним соусом з часником та зеленню. При подачі посипте зеленою цибулею, зеленню.

Картопля в житній шубці зі смаженими грибами

Печена картопля ніжна, м’яка всередині, з тонкою борошняною скоринкою. Житнє борошно можна замінити на пшеничне, цільнозернове або кукурудзяне. Дуже смачна страва до посту. 
Знадобиться: 10-12 картоплин, 2-3 ст. л. житнього борошна, 0, 5-1 ст. л. морської солі. Додатково: 6 шт. печериць, 2 шт. ріпчастої цибулі, суміш мелених перців, сіль за смаком.
 
Очистіть картоплю від шкірки, залийте холодною водою на 30 хвилин, воду злийте. У мисці змішайте борошно і сіль.
 
Обкачайте сиру картоплю в борошні, щоб вона покрилася борошняною скоринкою з усіх боків. Перекладіть картоплю на деко, застелене пергаментом або фольгою. Запікайте при температурі 180 градусів, в заздалегідь розігрітій духовці 35-40 хвилин. Для подачі обсмажте нарізані грибочки до випаровування рідини на сухій сковороді. Додайте олію та ріпчасту цибулю, сіль і суміш мелених перців за смаком. Готуйте до рум’яності.

Картопля з печерицями

Грибами картоплю не зіпсуєш.

«Люблю прості і швидкі гарніри, і цей один із найулюбленіших, відварена картопля зі смаженими грибочками і золотистою цибулькою, посипана зеленню і сумішшю перців. Ну що може бути простіше і смачніше, — заохочує до приготування Марина Гармаш. — Якщо не додавати до гарніру вершкового масла, страву сміливо можна подати до пісного столу».
 
Знадобитися: 1 кг картоплі, 500-600 г печериць, 2 цибулини, петрушка або кріп, сіль, цукор і суміш перців за смаком, 50-70 г вершкового масла за бажанням.
 
Картоплю очистіть, якщо невелика — можна відварювати цілою, велику наріжте на 2-4 частини. Відваріть до готовності в підсоленій воді. Поки вариться картопля, наріжте дрібними кубиками цибулю, шампіньйони тонкими пластинами.
 
На сухій сковороді обсмажте гриби до випаровування рідини, додайте олію і нарізану цибулю. Готуйте, помішуючи, до золотистого кольору, приправивши грибочки з цибулею дрібкою цукру. Наприкінці приготування додайте сіль і суміш мелених перців за смаком.
 
Злийте воду з відвареної картоплі, посипте зверху кубиками вершкового масла (за бажанням), посипте смаженими грибами з цибулею і зеленню. Всього хвилин 25-30 — і на столі буде теплий і апетитний гарнір з найдоступніших інгредієнтів.

Картопля в житній скоринці з цибулею і морквою

«Така картопля виходить із тонкою хрумкою скоринкою, ніжна та м’яка усередині, — каже господиня. — Чудовий варіант для приготування в піст. Можна щоразу подавати з різними соусами і заправками».
 
Знадобиться: 10 картоплин, 2-3 ст. л. житнього борошна, 0,5 ст. л. морської солі. Додатково: 1 морквина, 2 цибулини, пучка солі, цукру, суміш мелених перців за смаком.
 
Картоплю візьміть однакового розміру, щоб рівномірно пропеклася. Очистіть від шкірки, залийте холодною водою на 30 хвилин, воду злийте. У мисці змішайте борошно і сіль. Обкачайте сиру картоплю в борошні, щоб вона покрилася борошняною скоринкою з усіх боків. Перекладіть картоплю на деко, застелене пергаментом або фольгою. Запікайте при температурі 180 градусів 35-40 хвилин. Для подачі обсмажте цибулю і моркву на олії, додайте сіль, цукор і суміш мелених перців за смаком.

Ціла картопля, запечена в духовці у фользі

Марина Гармаш каже, що таку можна легко взяти з собою на природу і подати з улюбленим соусом. Таку картоплю дуже корисно вживати в шкірці, «в мундирі», як кажуть, — саме шкірка зберігає всі корисні речовини і вітаміни.
 
Потрібно: картопля — 5 шт; фольга — 15-20 см (на кожну картоплинку).
 
Вимийте добре картоплю, шкірку не знімайте. Висушіть паперовим рушником. Покладіть її на край фольги, по центру. Скручуйте у вигляді рулету, загніть дві сторони фольги по краях. Відправте картоплю запікатися в заздалегідь розігріту духовку, при температурі 180 градусів близько 40 хвилин.
 
Готовність перевірте дерев’яною шпажкою. Готова картопля придатна для гарнірів, салатів, перших страв. Вона особливо популярна у нас, подаю з кефіром (йогуртом, домашньою ряжанкою) або домашнім томатним соком. Солона рибка теж буде дуже доречною.
 
Човники з моцарелою. 

Картопля «гармошка» з моцарелою 

«Запечені овочі найкорисніші, тому готую цю страву для своєї родини і друзів, — коментує Марина Гармаш наступний свій рецепт. — До того ж подати картоплю «гармошку» в човниках із фольги ще й оригінально».
 
Складові: картопля — 4 шт., моцарела — 4 скибочки, сіль — дрібка, суміш свіжозмелених перців — 0, 5 ч. л., олiя — 2 ст. л., часник — 1 зубчик, зелень.
 
Картоплю ретельно промийте під проточною водою, готуватимемо в шкірці. Щоб нарізати максимально тонко і не до кінця, помістіть картоплю між двох бамбукових паличок. За допомогою гострого ножа зробіть тонкі насічки не до кінця. У тарілці змішайте олiю, сіль, суміш перців і подрібнений часник.
 
За допомогою пензлика або ложкою нанесіть заправку на картоплю, намагаючись полити кожну скибочку.
 
З подвійного шару фольги зробіть невеликі порційні човники. Запікайте картоплю в човниках при температурі 170—180 градусів, 45 хвилин. За 5 хвилин до готовності покладiть на кожну по скибочці моцарели, поверніть у духовку. Як тільки сир підтане, страва готова. Зверху посипте зеленню. 

Картопля «як на багатті»

«Таку картоплю дуже часто готую для своєї сім’ї, чергуючи з різними начинками і соусами. Тоненька, солона скоринка і ніжна серединка. За смаком — немов із багаття», — ділиться пані Марина.
Складові: картопля однакового розміру — 1 кг, сіль — 2 ст. л., борошно — 3 ст. л.
 
Картоплю промийте під проточною водою. У пакет насипте сіль і борошно. Потрусіть, щоб інгредієнти перемішалися між собою.
 
Вiдправте туди вологу картоплю в шкірці, ретельно потрясіть. «Біла шубка» відразу пристане до вологої бульби. Деко застеліть фольгою, помістіть на нього картоплю.
 
Запікайте при температурі 170 градусів — 45 — 60 хвилин. Готову картоплю подавайте з улюбленими соусами, зеленню, овочами або рибкою. Ніжно, смачно і завжди різноманітно.
 
Картопля в «кожушку» із солі.

Картопля «Фрайт»

Хочу поділиться прекрасним рецептом картоплі в «мундирі» з апетитною «солоною» скоринкою. За смаком трохи нагадує запечену картоплю в духовці. Готують її зазвичай для різноманітних салатів, я використовую не тільки для салату, а й роблю з нею перші страви (солянку, окрошку).
 
Прекрасно зберігається і не псується навіть у спеку, тому можна брати на пікнік. Часто подаю з пікантним соусом з ароматної олії, зелені і часнику. 
Інгредієнти: картопля — 1—1,5 кг, вода — 2 л, сіль — 700 г (не помилка!). 
 
У киплячу воду додайте сіль, обережно за допомогою ложки занурте попередньо вимиту картоплю. Картоплю необхідно брати цілу, без пошкоджень.
 
Готуйте (приблизно 25-35 хвилин) при варінні картопля не тоне Відразу ж виловіть усю картоплю з води, через кілька секунд вона покриється апетитною «солоною» скоринкою.
 
Якщо хочете приготувати салат або першу страву, відразу ж занурте в холодну воду. Всередині картопля виходить не солона.
 
Картопля буває різною і смачною до неймовірності! 
 
Готуйте на здоров’я!