Тест на людяність: на часі безкорислива допомога у боротьбі з коронавірусом

18.03.2020
Тест на людяність: на часі безкорислива допомога у боротьбі з коронавірусом

Необхідні для порятунку людей у дні пандемії медичні апарати.

Вірус, що лютує, перевіряє нас усіх на людяність. Поки одні захмарно піднімають ціни на маски, авіаквитки та інші найнеобхідніші речі, наживаючись на загальній біді, інші шукають можливості, як допомогти безкорисливо.
 
Свіжий приклад у Тернополі — ініціатива трудового колективу Тернопільського національного економічного університету, яка була оприлюднена на сайті вишу.
 
«З ініціативи ректора, професора Андрія Крисоватого та за підтримки академічної спільноти Тернопільського національного економічного університету, зважаючи на стрімке поширення пандемії, викликаної коронавірусом, та недостатністю медичного обладнання, ухвалено рішення перерахувати частину місячного заробітку колективу ТНЕУ на закупівлю апаратів штучної вентиляції легень для Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги. Об’єднаємо зусилля у боротьбі проти небезпечного вірусу!» — iдеться у повідомленні. 
 
Таке медобладнання — справді нагальна потреба, бо, як було озвучено на сесії Тернопільської міської ради, наразі таких апаратів у лікарнях міста є лише чотири! На тій же сесії прийнято рішення  виділити кошти на придбання ще 20. До слова, депутати також преміюють з бюджету тих медиків, які безпосередньо лікуватимуть хворих на COVID-19.
 
На обладнання та матеріали для лікарень Полтави та Полтавської області у зв’язку з поширенням коронавірусу вирішила передати 25 мільйонів гривень «Нова пошта».
 
Її співвласники Володимир Поперешнюк та В’ячеслав Климов також звернулися до всього відповідального бізнесу України вчинити так само, а до медичних установ — iз проханням інформувати про потребу в обладнанні та захисних матеріалах.
 
Про передачу одного мільйона гривень власних коштів для закупівлі необхідних матеріалів i техніки в опорні лікарні Львівської та Одеської областей повідомив лідер групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук. 
 
Дуже хотілося б, аби подібні ініціативи «посипалися» зараз у такій самій прогресії, як поширюється світом клятий коронавірус.