«Довибори» у масках: на 179-му виборчому окрузі на Харківщині перемогла Юлія Світлична

18.03.2020
Вибори на 179-му виборчому окрузі, що охоплює кілька районів Харківщини, могли не відбутися через оголошений карантин.
 
Утiм ЦВК вирішила не скасовувати давно запланований захід, тому парламент невдовзі поповниться ще одним депутатом.
 
І хоч на дільниці прийшла лише третина виборців, проте голосування визнали дійсним.
 
Перемогу на всіх 189 дільницях отримала ексголова ХОДА Юлія Світлична, за яку віддали голоси 77,54 відсотка виборців.
 
Отже, вона замінить у Верховній Раді представника від партії «Слуга народу» Олексія Кучера, що наразі обіймає її колишню посаду.
 
До речі, «Зе-команда» спочатку виставила на цьому окрузі свою кандидатку Вікторію Алєксєйчук, утім вона зняла тиждень тому свою кандидатуру. Мовляв, парламенту вкрай потрібні досвідчені фахівці, до яких вона зарахувала і свою конкурентку. 
 
У результатi, друге місце тут виборола представниця «Європейської Солідарності» Вікторія Пташник. Загалом на депутатський мандат у окрузі претендувало 37 осіб. Серед них був і колишній міністр, «свободівець» Ігор Швайка. 
 
Якихось серйозних порушень під час голосування спостерігачі не зафіксували, хоча були скарги на те, що не всі члени комісії дотримуються правил, визначених карантином. Дехто, наприклад, одягав маски лише під час великого напливу людей. 
 
Про нові особливості самого голосування перед пресою відзвітував голова ОВК Олександр Чорний.
 
«Усіх членів виборчих комісій забезпечили рукавичками і антисептиками, оскільки вірус передається через папір, — сказав він. — Окремо їх попередили про виборців, які приходять на дільницю і мають ознаки гострої вірусної інфекції. Їм також видають перед входом маски. Водночас слідкуємо, щоб не було скупчення людей у приміщенні. Є засоби для санітарної обробки рук».