Смаколики для всієї родини: страви до посту і до свят від львів’янки Оксани Дорош

11.03.2020
Смаколики для всієї родини: страви до посту і до свят від львів’янки Оксани Дорош

Оксана Дорош.

Прийшла весна, і наші господині почали втілювати в життя свої солодкі мрії. І не лише солодкі…
 
Про кулінарний порядок, про те, що надихає готувати смачно та красиво, нам розповість Оксана Дорош — львів’янка, за професією бухгалтер, але в душі, як вона й зізналася, кулінар. Звісно, господиня могла й не зізнаватися, все і так очевидно. Вона — ведуча «смачних» рубрик у мережі, її кулінарні шедеври мають дуже багато відгуків, схвалень і подяк. А ще зворушує, і в Оксані також, от таке ставлення господинь до кулінарії: як до мистецтва, а не як до марудного обов’язку. «Це — щиро, — каже вона. — Для мене кулінарія це не тільки процес приготування їжі, а ціле мистецтво, дуже люблю експериментувати». 
 
«Любов до кулінарії передалась мені від мами, вона любить куховарити і робить це шикарно, — продовжує Оксана Дорош. — Коли була малою, то мама завжди кликала на кухню допомагати та доручала якісь прості справи. З особливою приємністю і трепетом згадую підготовку до Різдва та Великодня.
 
Чоловік та мої батьки і є моїм натхненням, конструктивними «критиками». У повсякденному житті надаю перевагу простим, легким та корисним стравам, а от на святковий стіл готую різноманітні та вишукані смаколики. Найулюбленіші свята — Різдво та Великдень. Декілька років захоплююся Foodfoto». 

Борщ, солянка і рибка — пісні страви від Оксани

Пісний борщ без картоплі та капусти.

Пісний борщ буває дуже смачним, наголошує господиня. І дуже пісним — жартома додам від себе, адже в ньому немає навіть картоплі та капусти. Щоб приготувати пісний борщ за рецептом Оксани Дорош, потрібно: варені буряки — 2 шт., цибуля ріпчаста — 2 шт., морква — 1 шт., перець чорний горошком, перець духмяний, корінь петрушки, сік лимона, олія.Натерти на тертці варені буряки. До води вкинути одну сиру покраяну цибулю, перець чорний горошком та духмяний, дрібно нарізаний корінь петрушки. Коли покипить, додати натерті буряки. На олії підсмажити дрібно нарізану цибулю і натерту моркву і додати їх до борщику. Наприкінці заправити соком лимона.

Солянка гpибна пісна в мультиваpці

Така смакуватиме також не лише в піст! 
Інгредієнти: печеpиці свіжі — 500 г, моpква велика — 1 штука, цибуля — 1 головка, каpтопля велика — 1 штука, огіpки маpиновані чи солоні — 2 штуки, томатна паста — 2 столових ложки, пеpець болгаpський — 1/2шт., олія — 3 столових ложки, оливки зелені (можна чоpні) — 10 штук, вода гаpяча — 1,5 л., сіль — 1,5 чайної ложки, цукоp — 0,5 чайної ложки. 
 
Моpкву помити, почистити, натеpти на кpупній теpтці. Цибулю поpізати довільно. Печеpиці наpізати пластинками. Болгаpський пеpець ­­—  кубиками. Оливки — кільцями. Маpиновані або солоні огіpки поpізати кубиками. Каpтоплю помити, почистити, наpізати не дуже великими шматочками.
 
У чашу мультиваpки налити олію. Встановити pежим «смаження» на 15 хвилин. Спочатку викласти цибулю і моpкву. Додати до них 0,5 ч. л. цукpу і 0,5 ч. л. солі. Добpе пеpемішати. Смажити 2 хвилини. Потім додати болгаpський пеpець і обсмажувати ще 2 хвилини. До овочів викласти печеpиці. Все добpе пеpемішати. Смажити 3-4 хвилини. Додати томатну пасту і 0,5 склянки води, пеpемішати. Викласти оливки, огіpки. Додати 1ч. л. солі та спеції. Тушкувати до закінчення пpогpами. Потім долити воду, що залишилася, додати каpтоплю. Включити pежим «Суп» на 20 хв. Після закінчення пpогpами залишити солянку на pежимі «Підігpів» на 5 хвилин. 

Риба в банці

Риба в банці.

На Благовіщення допускається рибка. Львівська господиня пані Оксана навчить, як смачно приготувати рибу в банці. 
 
Потрібно: 2 рибки (приміром, хек), лавровий листок, перець духмяний, сіль до смаку, 2 ст. л. олії, цибулина, морква.
 
Рибу почистити, відрізати голову та хвіст. Порізати на шматки. Почистити і натерти моркву на грубій тертці. Нарізати кільцями цибулю. Викласти в банку: морква-риба-цибуля-морква-риба-цибуля. Посолити, зверху покласти лавровий листок і перець, полити олією. Накрити банку фольгою.
 
Поставити в холодну(!) духовку. Включити духовку на 180 градусів. Запікати 1 годину. За цим рецептом готувала скумбрію, хек.

Запечене філе 

Також страва, яка дуже смакуватиме вашим гостям, або ж родині. «Філе риби (в мене хек) розморозити (я брала охолоджене), — розповідає Оксана Дорош, — викласти на бритванку, вистелену папером для випікання, посолити, поперчити, можна посипати приправами для риби. Потім намастити соусом з майонезу та сметани (я додавала лише сметану).
 
Зверху викласти попередньо засмажену на олії потерту на буряковій тертці моркву та ріпчасту цибулю. Запікаємо при температурі 190 градусів приблизно 40 хвилин. Смачного!».

Страви до свята

Салат із крекером.

Але недалечко, як кажуть у народі, червоне яєчко. І господині вже записують у свої кулінарні нотатнички рецепти, варті уваги. «Цей салат є одним із найулюбленіших у моїй родині, і жодне свято не проходить без нього», — каже пані Оксана і ділиться рецептом салату з крекером.
 
Інгредієнти: крекер солоний 1/2 пачки, куряче філе (відварене) 200-300 г, цибуля ріпчаста (велика) 1 шт., яйця (відварені) 2-3 шт., сир твердий 200-250 г, майонез, сіль та оцет для маринування цибулі.
 
Спочатку потрібно поставити маринувати цибулю: нарізаємо півкільцями, даємо трошки солі та оцту, перемішуємо. Накриваємо кришкою та залишаємо її на 10-15 хвилин. Перед тим, як додавати в її в салат — трошки відтиснути рукою. 
 
Беремо велику тарілку і змащуємо її майонезом. Викладаємо печиво, змащуємо майонезом, зверху викладаємо нарізане куряче філе, змащуємо майонезом та зверху викладаємо промариновану цибулю, зверху натираємо яйця на тертці, змащуємо майонезом і зверху натираємо твердий сир. Можна прикрасити за бажанням.

Запечена свиняча грудинка

Духмяна, рум’яна і запашна — те, що треба на свято! 
 
Грудинку (шкірку не зрізаємо) солимо з усіх боків і відразу викладаємо в форму для запікання шкіркою вниз. 
 
Зверху на м’ясо викладаємо пару ложок діжонської гірчиці із зернами і стільки ж майонезу. Просто на м’ясі змішуємо і гарненько обмазуємо з усіх боків. Накриваємо плівкою або фольгою і в холодильник ставимо маринуватися, можна і на добу.
 
Потім знімаємо плівку, розігріваємо духовку до 220 градусів і ставимо м’ясо на годину. Останні 15 хвилин трохи знизити температуру і накрити форму фольгою.

Пиріг яблучний «Мрія»

Це точно солодка мрія: ошатний, дуже смачний, запашний, апетитний, словом — яблучне свято!
 
Потрібно: яйця — 3 шт., масло вершкове — 200 г, 3/4 і 1/2 склянки цукру, борошно — 2 склянки, яблука — 5-6 шт., ванільний цукор, сода — 0,5 ч. л., сіль на кінчику ножа.
 
Жовтки розтерти із 3/4 склянки цукру, додати масло, соду, ванільний цукор, сіль на кінчику ножа і просіяне борошно. Все добре перемішати. 
 
Виходить дуже м’яке тісто. Поділити його на дві частини: більшу і меншу (меншу сховати у морозильну камеру). Іншу частину викласти у форму, зверху викласти терті на грубій тертці яблука. Білки збити із 1/2 склянкою цукру і залити зверху яблука. Потім витягнути з морозилки тісто і потерти зверху на грубій тертці. 
 
Випікати при температурі 180 градусів годину. Творіть!

Пляцок із маком «Святковий»

Пляцок із маком.

Ще б бути йому не святковим — такий чудовий смаколик! Записуйте рецепт, його таки треба спекти! Інгредієнти: родзинки світлі — 50 г, кокосова стружка — 80 г, манка (крупа) — 4 ст. л., мак — 320 г, масло вершкове — 100 г, молоко — 150 мл, горіхи — 65 г, розпушувач тіста — 10 г, цукор — 200 г, яблука — 500 г, яйця — 4 шт. Глазур: шоколад — 100 г, масло — 50 г.

Мак промити, помістити в каструлю разом із молоком. Довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити 5-7 хвилин. Мак повинен набухнути, а молоко має все увібратися в мак. Залишити під кришкою до повного охолодження. Пропустити мак тричі  через м’ясорубку.

Яблука почистити і натерти на грубій тертці. Відокремити білки від жовтків. Жовтки збити з цукром. Додати манку і розпушувач. Влити розтоплене і охолоджене вершкове масло (100 г), збити білки в стійку піну та додати до тіста. Акуратно перемішати. Вмішати підготовлений мак, кокосову стружку, яблука, горіхи , родзинки.

Форму (розміром 20х30 см) викласти пергаментом та вилити тісто у форму. Розрівняти. Випікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці до готовності коржа приблизно 45-50 хвилин. 

Охолодити.Для глазурі у сотейнику з’єднати вершкове масло (50 г) і шоколад. Нагріти на мінімальному вогні до 50-55 градусів. Розмішати до однорідної маси. Нанести глазур зверху на пляцок і розрівняти.Готуйте смачно і натхненно — і в піст, і на свята! — бажає кулінарка зі Львова. Смачна справа — добра справа!