Захищаючи авторські права, втратимо власні

26.02.2020
Вельмишановна редакціє! Написати вам змусило мене нововведення на нашому телебаченні.
 
На шостому році війни проти агресії Росії вводиться кодування супутникового сигналу телебачення чоти­рьох медіа-груп: «1+1 Media» — шість телеканалів, StarLight Media — шість каналів, «Медіа-група Україна» — також шість, а «Інтер Медіа Груп» — вісім! Це насмішка чи що?
 
На моє звернення до Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення я отримав таку відповідь: «...У ліцензійних умовах українських телеканалів  передбачено поширення програм із супутників у кодованому вигляді. Повідомляємо, що українські медіа-групи намагаються запровадити європейську практику кодування супутникового сигналу і таким чином посилити захист своїх авторських прав на телевізійний продукт, що сприятиме боротьбі з піратством, а також розвитку ринку платного телебачення.
 
Задля цього в 2020 році медіа-групи планують закодувати свій сигнал та передати права на супутникову ретрансляцію до провайдерів програмної послуги ТОВ «Віжн ТВ» (Viasat) та ТОВ «Екстра-ТВ» (XTRA TV)... Якщо абонент використовує ефірний цифровий прийом (DVB-T2) або переглядає телепрограми за допомогою провайдера програмної послуги, який надає послуги кабельного (аналогового та цифрового) телебачення, у т.ч. IPVT, то вищенаведені зміни, а саме кодування супутникових канадів, жодним чином його не стосуватимуться».
 
І підпис — Ольга Герасим’юк, перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.
 
І що тепер — люди дивитимуться російські канали та антиукраїнські, які в нашому телепросторі працюють на РФ? Бо звідки простому пенсіонеру взяти гроші на тюнер (близько 2 тисяч гривень!) та на щомісячну абонплату!
 
А це ж іще хтось добряче заробить на імпорті цих самих тюнерів. Виходить, народ вимушений буде дивитися антиукраїнські агресивні програми. І що держава Україна з цього виграє? Подальше посилення російської пропаганди! Ганьба таким рішенням! 
 
Віктор КОБЗАР
Київ