У Гадячі створять музей-садибу Панаса Мирного та Драгоманових-Косачів

29.01.2020
У Гадячі створять музей-садибу Панаса Мирного та Драгоманових-Косачів

Після капремонту в будівлі відкриють музей Панаса Мирного та Драгоманових-Косачів. (Фото з сайта Гадяцької міськради.)

У Гадячі на Полтавщині відремонтують садибу, що належала сестрі Панаса Мирного, і створять там музей-садибу його імені та родини Драгоманових-Косачів.
 
 
Як повідомляють у місцевій раді, обійстя, яке має історичну та архітектурну цінність, далекий родич сестри Панаса Мирного Дмитро Цимиренко після переговорів iз міським головою Володимиром Нестеренком безплатно передав на баланс міської об’єднаної територіальної громади.
 
 
Єдиною умовою було те, що влада міста забезпечить фінансування згідно з Програмою відродження історико-культурної спадщини, яке необхідне для проведення капітального ремонту будинку та історичної реконструкції садиби.
 
Це гідний дарунок, який збiгся зi 170-ю річницею від дня народження  наших славетних земляків Олени Пчілки та Панаса Мирного, а також напередодні 150-річчя  Лесі Українки і 180-річчя Михайла Драгоманова, наголошують у міській раді Гадяча.
 
І додають, що після реконструкції садиби там створять музей і проводитимуть екскурсії-подорожі на гостину до славних земляків, організовуватимуть театралізовані історичні перфоманси, літературні читання тощо. 
 
У перспективі планується відтворити територію біля садиби максимально наближеною до тих часів, коли вона належала родині Панаса Мирного, пов’язавши це з родиною Драгоманових-Косачів, які жили по сусідству. Буде створено і цікавий туристичний об’єкт iз сучасною та зручною інфраструктурою для жителів і гостей міста.