Поєднання Орликом: в Україну повертаються клейноди та нагороди гетьманів

22.01.2020
Поєднання Орликом: в Україну повертаються клейноди та нагороди гетьманів

Кахля з будинку Пилипа Орлика в Батурині.

Чи задавались ви питанням, де зберігаються клейноди наших гетьманів, відзнаки старшини, їхня зброя та нагороди?
 
 
Констатуємо, що доля багатьох цеглинок історії нашої держави невідома, багато речей сьогодні перебувають у закордонних колекціях. 
 
 
Чи задавались ви питанням, як бути в такому разі? Сподіваємось, відповідь кожному підкаже історія «повернення» в Україну імені Григорія Орлика. 
 
 
Григорій Орлик — син гетьмана в еміграції Пилипа Орлика. Народився в гетьманському Батурині в 1702 році, став маршалом та дипломатом Людовіка XV.
 
Його багаторічна діяльність була спрямована на реалізацію інтересів України і Франції.
 
Ще у 2017 році Україна не мала жодного матеріального підтвердження його життя й діяльності. Та колектив Національного заповідника «Гетьманська столиця» розумів необхідність повернення забутого імені.
 
Заручившись матеріальною підтримкою мецената Євгена Сура та науковим керівництвом відомого історика та перекладача Ірини Дмитришин, упродовж двох років ми реалізовували проєкт «Григорій Орлик: видатний син видатного батька України. Повернення на Батьківщину».
 
І завдяки злагодженій співпраці впродовж 2019 року десятки тисяч відвідувачів відкрили для себе справжнього Григорія Орлика, захисника козацької нації. Тепер важливо те, що кожен iз них має ще один привід пишатися тим, що його рідна Україна має таких синів. 
 
У ході підготовки проєкту відкрив для себе Григорія Орлика і Валерій Глущук, уродженець України, який уже довгі роки проживає в Естонії. До нього як до знаного колекціонера та засновника Талліннського музею лицарських орденів ми звернулися за порадою, а отримали щиру підтримку.
 
Григорій Орлик був нагороджений найвищими відзнаками наймогутніших королів світу: орденом Святого Людовика 18 липня 1744 року королем Франції Людовіком XV та шведським орденом Меча 20 вересня 1747 року королем Швеції Фредеріком І.
 
Орден Святого Людовика в антикварів Парижа віднайшла Ірина Дмитришин, а придбав для Батурина меценат Євген Сур.
 
На жаль, орден Меча ранiше знайти не вдалося, його навіть немає у колекції Національного музею Почесного легіону і лицарських орденів — найбільшого світового зібрання орденів у Парижі.
 
Завдяки Валерію Глущуку такий орден найближчими днями буде в Батурині, на Батьківщині Григорія Орлика.
 
Сьогоднi, в День Соборностi України, ми вирушаємо до Таллінна на зустріч iз Валерієм Глущуком. Можемо лише уявити, які відчуття переповнювали Григорія Орлика, коли він отримував найвищу нагороду Швеції.
 
Надзвичайно хвилюємося й обіцяємо розповісти про цю неймовірну історію: поєднання Григорієм Орликом України та Естонії, Талліннського музею лицарських орденів i Національного заповідника «Гетьманська столиця». 
 
 
Наталія РЕБРОВА, генеральний директор Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця»,
Наталія ДРОБЯЗКО, науковець 
Батурин—Таллінн