Роздуми про продаж землі

11.12.2019
В Україні проводять посилену агітацію за введення продажу сільгоспземель.
 
У Європі з таких важливих питань проводять референдуми, а у нас плебісцити проходять украй рідко. Які ж завдання стоять перед урядом України щодо цього питання?
 
Нібито припинення вимирання сіл. Але для цього потрібно створити заможний прошарок селян, які мають у своїй власності 8 га землі (це — євростандарт), щоб вони спокійно, не напружуючись, працювали і жили в селі.
 
Замість цього у нас, як і в сусідній Росії, на першому місці стоїть сільськогосподарський вал, тобто агрохолдинги — продукція за будь-яку ціну. Для цього і йде фінансування з держбюджету не середньому чи малому господарю, а крупним сільгоспоб’єднанням.
 
Скажімо, в РФ для них виділяють у рік 250 млрд руб., а для решти дрібноти — лише 5 млрд. При цьому в Росії фермерів усього лише 37 тисяч, а в Польщі — один мільйон (включаючи дрібних)!
 
На сьогоднішній день в Україні землю дають лише учасникам АТО (ООС), а от власники паїв (від 3 до 5 га) по селах вимирають. І хоча вони мали право передати землю як спадок, проте цього не було зроблено, адже нотаріальні податки занадто великі, а це селянам не по кишені.
 
Банки дають кредити під 12 відсотків річних, мало фірм, які б надавали сільгосптехніку в оренду чи в лізинг. І все-таки бажаючі працювати на землі є, потрібно лише допомогти їм вижити у цей скрутний час. 
В. ПЕРЦЕВ 
Київ