У розбудову технопарку «Екополіс ХТЗ» планують вкласти мільярд доларів

27.11.2019
На території Харківського тракторного заводу, що входить до складу бізнес-групи DCH Олександра Ярославського, невдовзі розпочнеться будівництво багатофункціонального технопарку. Автори ідеї вже зараз називають свій проєкт технореволюцією і готові за 13 років вкласти в його реалізацію мільярд доларів.
 
«Екополіс ХТЗ» займатиме 150 гектарів, де розмістять бізнес-центри загальною площею 550 тисяч квадратних метрів. 
 
Відбір майбутніх кластерів проходив з урахуванням теперішніх потреб міста та регіону. Скажімо, сьогодні в ІТ-індустрії Харківщини працює 25 тисяч осіб, і кількість фірм даного профілю зростатиме далі. Але вже з наступного року дефіцит площ, які придатні для розташування таких компаній, сягне 60 тисяч квадратних метрів.
 
Саме тому на території технопарку планують створити потужний ІТ-конгломерат разом із бізнес-інкубатором, акселератором для стартапів і навчальним центром, що співпрацюватиме з фізико-технічним інститутом, бізнес-школою та інститутом Конфуція, які діють у Національному університеті імені Каразіна. 
 
Інноваційними проєктами займатимуться у технопарку Центр наукових досліджень і розробок, оснащений сучасним обладнанням. На його базі створять агротехнологічний кластер, що матиме постійно діючі дослідно-демонстраційні майданчики з науковою складовою.
 
У свою чергу, розподільний центр онлайн-торгівлі з власною логістичною системою тут планують як кластер, що здатний принести найбільш динамічний прибуток. Згідно зi статистикою, цього року обсяг ринку електронної продукції у регіоні зріс на 25 відсотків.
 
Прибуток цього сектору склав майже 3,5 мільярда доларів. Розгалужена мережа автомагістралей поблизу «Екопарку ХТЗ» і прямий вихід на залізницю дозволяють вивести цей вид бізнесу на новий рівень. 
 
Реалізація цього проєкту проходитиме у п’ять етапів і завершиться у 2033 році. Автори ідеї планують залучити до будівництва кластерів іноземних i вітчизняних інвесторів, оскільки статус індустріального парку передбачає певні податкові та митні преференції.