Нові оберти старого скандалу: експерти ВАДА викрили махінації з допінг-пробами російських олімпійців

27.11.2019
Нові оберти старого скандалу: експерти ВАДА викрили махінації з допінг-пробами російських олімпійців

Російська футбольна збірна може втратити право на участь у фінальній стадії чемпіонату Європи-2020. (Фото з сайта pressball.by.)

Розпочавшись у 2014 році, скандал, пов’язаний iз масштабними фальсифікаціями допінг-тестів російських спортсменів, набирає нових обертів.
 
 
Однією з ключових умов для повернення російській антидопінговій лабораторії міжнародної акредитації була вимога доступу експертів ВАДА до бази даних московської лабораторії, в якій, за словами її колишнього очільника Григорія Родченкова, напередодні зимової Олімпіади-2014 в Сочі відбувалися основні махінації з допінг-пробами російських олімпійців.
 
 
Дуже довго росіяни не допускали представників Всесвітньої антидопінгової агенції до своїх секретних матеріалів, утім, опинившись під загрозою продовження міжнародної спортивної ізоляції, наприкінці 2018 року були змушені підняти завісу таємничості з лабораторії. Близько року фа­хівці ВАДА вивчали величезний масив даних, порівнюючи московські зразки спортсменів із біологічним матеріалом, який вони здавали в інших лабораторіях.
 
Зрештою, експертний комітет ВАДА дійшов висновку, що розходження в даних московської антидопінгової лабораторії з’явилися внаслідок «умисних маніпуляцій, які проводилися з метою приховання позитивного характеру допінг-тестів російських спортсменів».
 
У понеділок комітет iз відповідності Всесвітньої антидопінгової агенції опублікував свою доповідь із рекомендацією відсторонити Росію від участі в міжнародних змаганнях на чотири роки, дозволивши російським олімпійцям змагатися на майбутніх літніх Іграх-2020 у Токіо під нейтральним прапором, а отримувати медалі без підняття національного прапора та виконання державного гімну. Подібну історію Російська Федерація вже переживала на «білій» Олімпіаді-2018 у Пхенчхані, й тепер вона може повторитися знову.
 
Затвердити рекомендації комітету з відповідності ще має виконком ВАДА, котрий збереться на своє засідання 9 грудня. І мало хто сумнівається, що в його членів знайдуться для російського спорту якісь пом’якшувальні обставини.
 
Утім не виключено, що заборона росіянам під національними прапорами змагатися на Іграх-2020 у Токіо буде «м’яким» для них покаранням за допінгові фальсифікації, адже з усіх боків у спортивному світі лунають пропозиції максимально повного відсторонення російських збірних від міжнародних турнірів.
 
Приміром, британське видання The Telegraph не виключає, що збірну Росії з футболу позбавлять права участі на чемпіонаті Європи-2020, де вона мала виступати в ролі співгосподарів турніру. На Туманному Альбіоні вважають, що команду Станіслава Черчесова на майбутньому Євро замінить збірна Шотландії, котра посіла третє слідом за росіянами місце у відбірковій групі. Словом, на російський спорт чекає нова хвиля міжнародної обструкції. Питання лише в тому, наскільки вона буде тривалою та потужною.