У Національному музеї літератури відбулася благодійна акція «Свічка пам’яті»

26.11.2019
У Національному музеї літератури відбулася благодійна акція «Свічка пам’яті»

Четвертий рік поспіль «Свічка пам’яті» стає не лише акцією пам’яті про нашу історію, а й проявом дієвої підтримки тих, хто потребує уваги і турботи нині.

«Голодомор так чи інакше торкнувся практично кожної української родини. Моїх предків із татового боку врятували дорогі прикраси прабабусі, які вона вимінювала на картоплю чи зерно. 
 
 
Але для мене Голодомор — не чужа трагедія, бо вона стосується мого народу. І мені боляче, фізично боляче знати про це, читати про це, слухати про це. Однак не говорити про вбиті голодом покоління українців неможливо. Для мене це ще й сила, вміння опиратися обставинам, бути насторожі, коли солодкими обіцянками хочуть приспати нашу пильність і пам’ять, це і катарсис, без якого важко стрибнути з пострадянського болота у майбутнє».
 
Саме так пояснює відома співачка, громадська діячка і президент мистецької агенції «Територія А» Анжеліка Рудницька, чому вона ось уже четвертий рік поспіль спільно з Українським інститутом національної пам’яті проводить мистецьку благодійно-просвітницьку акцію «Свічка пам’яті», кожного разу змінюючи місце проведення і залучаючи до болючої розмови все нових і нових людей. 
Цього року місцем проведення «Свічки пам’яті» став Національний музей літератури.
 
Тут у рамках музейного проєкту «Розгойдані дзвони пам’яті» відбулося відкриття виставки «Янголи сумують» відомого художника, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Валерія Франчука.
 
Доповнили виставку й раритетні видання з фондів музею твори Уласа Самчука, Василя Барки, рукопис поеми «Село» Ігоря Качуровського, роман-епопея Докії Гуменної «Діти Чумацького Шляху», а також твори Анатолія Дімарова, Василя Голобородька, «Мор» Олеся Волі, видані уже за часів Незалежності. 
 
А далі була наче мандрівка різними залами, різними епохами, різними голосами, від поминальних народних псалмів, які заспівали студенти Центру фольклору і етнографії Інституту філології КНУ ім. Т. Шевченка, до «Реквієму» українського композитора Євгена Петриченка, який виконав ансамбль Sed Contra. І проникливі спогади про ті страшні часи і про сьогодення Галини Яблонської, Лариси Руснак, Катерини Степанкової.
 
Четвертий рік поспіль «Свічка пам’яті» стає не лише акцією пам’яті про нашу історію, а й проявом дієвої підтримки тих, хто потребує уваги і турботи нині. 4 тис. 200 грн, зібраних під час акції, будуть передані Кризовому центру «Хоспіс для літніх людей». Щоб ниточка добра і милосердя не рвалася.