«Пестунчик долі» та інші…

06.11.2019
Шановна редакціє! Хочу подякувати вам за дуже цікаву, корисну і потрібну нам усім газету. Бажаю всьому колективу редакції миру, добра, успіхів у вашій нелегкій праці та всіх земних благ.
У щоденних клопотах пройшло літо. Осінь… Порожніють грядки. Пригадуються мимохідь спекотні літні дні, які більшість із нас проводила на городі, доглядаючи за своїми улюбленими рослинками. Та подумки вже летиш у наступний сезон, тож іще є час підбити підсумки, помріяти про майбутній урожай.
Ось і я хочу поділитися своїми враженнями і розповісти про деякі сорти томатів, які зумів виростити й отримати чудовий урожай, а також поділитися насінням з усіма бажаючими.
Думаю, кожен, хто має бодай клаптик землі під город, обов’язково знайде на ньому місце для помідорів, адже цей овоч є найулюбленішим для всіх нас. Майже до зими ґрунтові томати прикрашають наш стіл і балують нас своїм неперевершеним смаком у свіжому вигляді, салатах, а в зимовий час — у консервованому, квашеному. 
Здавна вважалося, що помідори сорту «Сливка» найкращі для консервування, тому більшість овочів цього сорту має тверду шкірку і м’якоть, вони не тріскаються при термічній обробці. Також вони красиво виглядають як на столі, так і в банках, а асорті з томатів різного розміру та різного забарвлення нікого не залишать байдужими. За понад 20-річну практику з вирощування томатів через мою ділянку пройшла не одна сотня сортів. Тільки «сливок» — понад 300, але, на жаль, більшість із них ішли у небуття через погані характеристики. Сорти, які добре зарекомендували себе, залишились «довгожителями» у моїй колекції на довгі роки. Поряд із багатьма іншими сортами помідорів у цьому сезоні випробовував і нові «сливки». Ось деякі з них, які дали чудовий урожай і були на висоті за всіма показниками. 
Сьогодні хочу детальніше розповісти про низькорослі сорти. Порадував високим урожаєм середньоранній сорт «Рожеве щастя», кущі якого були щільно покриті рожевими сливкоподібними плодами масою до 100 г.
Дуже вражаючі на вигляд жовті довгі «сливки» з приємним цитрусовим смаком, вагою до 200 г, у ранньостиглого,  з дуже довготривалим періодом плодоносіння сорту «Бананові ноги».
Один із найкрасивіших сортів — «Белла»: плоди щільні, тугенькі, пістряві — червоні «сливки» з багатьма крупними жовтими рисочками на шкірочці, вагою 200, а іноді й до 300 г.
Вражає урожаєм ранньостиглий сорт «Пестунчик долі», плоди якого мають перцево-сливкоподібну форму, червоні, витягнуті, вагою 250-300 г. Цей сорт плодоносить гронами по 6-12 штук — це справжнє відкриття для нас! Томати дуже довго зберігаються на кущах і, навіть зірвані, довго не псуються. Цей сорт надовго залишатиметься у моїй колекції.
Я зібрав достатню кількість насіння цього сорту і хочу поділитися ним з усіма бажаючими безкоштовно. Тож надсилайте конверти зі своєю зворотною адресою (з марками) на моє ім’я: Володимир Іванович Кріпак, вул. Мошляка, 50, село Мишурин Ріг, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область, 51610. 
Володимир КРІПАК
с. Мишурин Ріг, Верхньодніпровський район, 
Дніпропетровська область