Традиції народів чи забаганки?

30.10.2019
В Україну з певною затримкою прийшла мода із Західної Європи, США і навіть Австралії, де бум популярності на носіння бороди почався ще в 2009 році і за наступні п’ять років кількість бороданів збільшилась на 20-30 відсотків.
 
Перша чоловіча перукарня, що спеціалізується на догляді за бородами та вусами, відкрилася у Києві лише в 2012-му, проте й без цього кількість бородатих чоловіків в Україні зростає.
 
За соціологічними опитуваннями, серед дівчат і хлопців більше прихильників цього чоловічого атрибуту, ніж противників. Ось що, скажімо, про це пишуть у соц­мережах: «Це виглядає дуже сексуально і мужньо. Обожнюю чоловіків із бородами!» чи «Чоловік із бородою бодай виглядає як справжній і натуральний мужик». 
 
Навіть із цих наведених цитат можна вирізнити різні аспекти формування почуття красивого — так би мовити, універсальні «культурно-специфічні» із політично-ідеологічним підтекстом. По-перше, борода може бути гарною, прикрашати обличчя, приховувати недоліки шкіри чи шрами. З іншого боку, так званій «загниваючій Європі» протиставляється решта світу.
 
В українців також національно-культурні традиції повинні б впливати на смаки сучасної моди, і на носіння борід зокрема. Адже київські князі, аж до онуків Ярослава Мудрого, борід не носили. Козаки, а ми — козацький народ, носили лише вуса та «оселедці».
 
Проте є й противники цього чоловічого атрибуту. Скажімо, в тому ж інтернеті натрапляємо на такі висловлювання: «Борода — це завжди бруд. Там завжди є мікроби, залишки їжі, зрештою, пил». Чи на такі зовсім смішні: «Мені не подобається борода в чоловіків — із ним цілуватися незручно». Та на всі «за» та «проти» є обґрунтовані заперечення чи пояснення.
 
Безумовно, за бородами, як і за зачісками чи вусами, потрібно доглядати. Древні ассирійці, скажімо, робили своїм бородам багатоярусні завивки, підв’язували накладні бороди.
 
Стародавні греки фарбували волосся на підборідді кольоровими глинами, висвітлювали лугами. Індуси користувалися хною, басмою для фарбування бороди, змащували її дорогими оліями, а на ніч поміщали у спеціальні футляри.
 
У стародавній Юдеї закон забороняв підстригати волосся на підборідді. Мати бороди зобов’язані і правовірні мусульмани. Чи ви гадали: не поголився — і вже модник?
 
Основна теза прихильників бороди — що це природна статева ознака зрілості чоловіка, необхідна для сексуального приваблення жінок. Так видається. Але чоловіки почали голитися в деяких культурах близько 20 тис. років тому. У Римській імперії голене обличчя було однією з ознак цивілізованості і виділяло римлян серед диких народів, яких вони називали варварами.
 
Власне, гарна людина для всіх часів і народів — це особа фізично здорова, розумна, здатна народити гарні думки. Людина на підсвідомому рівні виявляє розум, смак, соціальну ієрархію, а відтак прогностичну надійність сексуального партнера як кандидата на батьківство. У якийсь час і для якоїсь особи жіночої статі «потрібен» брутальний бородач-мачо на зразок голлівудських знаменитостей, для інших борода «пахне» валютою, для решти ж найкращим буде добрий, терплячий, хоч би й голений, батько дітей.
 
Чоловіки України, візьміть до уваги: дослідники моди вважають, що у країнах Заходу найближчими роками популярність борід піде на спад. Та й самі подумайте: хіба пасує борода юнакові у вишиванці, чи не дивують вас бородаті діди на футбольному полі? Тим же, хто все ж вирішив відростити бороду, маленька порада: нехай не буде вона, як у цапа... 
Сергій ШАНГУТОВ
Вінниця