"Дударик" і молодіжний оркестр Оксани Линів відкрили концертний сезон в австрійському Ґраці

02.10.2019
"Дударик" і молодіжний оркестр Оксани Линів відкрили концертний сезон в австрійському Ґраці

Українські музиканти відкрили 205-й концертний сезон в австрійському місті Ґрац. (Фото надане організаторами.)

Уперше українські академічні музиканти — Молодіжний симфонічний оркестр України/ YsOU та Львівська чоловіча хорова капела «Дударик» — відкрили 205-й концертний сезон у Ґраці — культурній столиці Європи з 2003 року. Останнім часом це австрійське місто асоціюється в українців з ім’ям уродженки Бродів — диригентки Оксани Линів. 
 
Відкриваючи сезон Musikverein Graz, Молодіжний симфонічний оркестр України виконав потужну 9-ту симфонію Бетховена у концерті «За права людини» не тільки в концертному залі, а й на вулиці. Своєрідний музичний флешмоб зi знаменитою «Одою до радості» — гімном Європейського Союзу — відбувся на центральній площі міста. У вечірній час пік на людний вуличний майданчик із контрабасом та у вишиванці вийшов учасник оркестру Дмитро Рудик із Тернополя. Спочатку заграв сольно Гімн України та плавно перейшов на мотив «Оди...» Бетховена. Поступово, з’являючись із різних сторін із прилеглих вуличок, до нього приєднувалися музиканти та хористи у вишиванках, поки вся площа не забриніла в єдності «Обнімітеся, мільйони».
 
Керувала дійством диригентка Оксана Линів. Ця унікальна подія відбулася в рамках Культурного року Україна—Австрія-2019 (за підтримки Українського інституту).
 
Нагадаємо, YsOU був створений  2016-го, за ініціативи Оксани Линів, за зразком Федеративного Молодіжного оркестру Німеччини/BJO та за підтримки німецьких інституцій BeethovenFest Bonn, Deutsche Welle та  Musikrat. У нього влилися молоді люди віком від 12 до 22 років з усіх куточків України, які є учнями або студентами музичних навчальних закладів із Києва, Львова, Харкова, Вінниці, Дніпра, Сiверськодонецька, Тернополя, Кривого Рогу, Чернівців, Донецька, Ужгорода, Херсона.
 
Уже влітку 2018-го оркестр виступив на фестивалі LvivMozArt із грандіозним концертом ECO-Symphony. Цього року — удостоївся честі закривати LvivMozArt-2019. Власне тією ж самою програмою, яка згодом прозвучала з великим успіхом у Ґраці: Симфонія №9 Людвіга ван Бетховена, тема четвертої частини якої, «Ода до радості» на слова Фрідріха Шиллера, лягла в основу гімну Європейського Союзу. Так YsOU та капела «Дударик» символічно відкрили Бетховенський рік в українському культурному секторі. Солістами концерту були відомі оперні зірки Сусанна Чахоян, Сергій Магера, Ірина Житинська і Назар Тацишин.
 
Також у програмі прозвучали європейська прем’єра Kyrie Eleison відомої сучасної української композиторки Богдани Фроляк та кілька творів тісно пов’язаного з Галичиною Ксавера Моцарта — молодшого сина найвідомішого зі знаменитої династії Вольфганга-Амадея. Як підкреслила диригентка Оксана Линів, кантата «Перший весняний день» Франца Ксавера Моцарта ще ніколи не звучала в Європі. Тому важливо, що ще нерозкриту світові особистість композитора, який 30 років свого життя жив та творив у Львові, представив саме український колектив. Виконання кантати «Перший весняний день» символізувало нерозривність історичних та культурних зв’язків України з Європою, зокрема з Австрією.
 
«Ще ніколи на долю молодих українських музикантів не випадало таких серйозних випробовувань, таких складних завдань — і в плані програми, і в сенсі відповідальності та престижності виступів. Це абсолютно новий для України рівень, — каже Оксана Линів, засновниця та арт-директор Молодіжного симфонічного оркестру України/YsOU, головна диригентка Опери та Філармонійного оркестру міста Ґрац. — Я дуже пишаюся нашими досягненнями та результатами. Після таких блискучих турне виникає подальша велика мотивація для росту, саморозвитку кожного учасника та цілого колективу. Нові музиканти, що доєднуються зараз до оркестру, вже знають його історію та захоплюючі відгуки міжнароднародної спільноти про нього, з величезним усвідомленням ставляться до нашої місії культурного просвітництва».