Книжкова п’ятиденка: найважливіші 699 літературних подій на 26-му BookForum у Львові

18.09.2019
У Львові 18 вересня офіційно стартує 26-й BookForum. Один із двох найголовніших книжкових фестивалів України, який цього разу за фокусну тему взяв назву вірша Грицька Чубая «Відшукування причетного», збере впродовж п’яти днів понад тисячу українських та інозених учасників. Події — організатори анонсують їх 700! — наповнять навкололітературними темами понад 30 локацій міста. Окрім насичених днів, запланована й Ніч поезії та музики non-stop.
 
Наприклад, презентують новий роман Марії Матіос «Букова земля» та два нові детективи Андрія Кокотюхи «Вигнанець і Чорна вдова» та «Вигнанець і Полтавська відьма». Ірена Карпа та Сергій Жадан стануть учасниками дикусії «Культура як інструмент гібридної війни». Ірен Роздобудько розповість про власний досвід написання сценарію та роману, де головним героєм є реальна історична особистість, на майстер-класі «Сценарій байопіка: з чого почати». Дискутуватимуть на тему «Українське кіно: ретроспекція у майбутнє». Мовознавець та популяризатор української мови Олександр Авраменко представить нові посібники з української мови і літератури для підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання...
 
Насиченим і змістовним буде тематичний кластер «Історія». Дослідниця Ірина Дмитришин, завідувачка кафедри українських студій в Інституті східних мов і цивілізацій у Парижі, презентує книжку «Григорій Орлик, або Козацька нація у французькій дипломатії» — про маловідому сторінку європейської історії, пов’язану з постаттю сина автора першої Української Конституції, похресника Івана Мазепи, який став помітною особистістю у французькій дипломатії XVIII століття і завжди дбав про незалежність своєї Батьківщини. Також розгорнеться дискусія навколо нової книги Сергія Громенка «250 років фальші: російські міфи історії Криму».
 
Цілий блок подій BookForum-2019 присвячує рухові українських правозахисників радянської доби: від розлогого узагальненого обговорення «Шістдесятники, дисиденти: сучасний стан осмислення явища» до презентації оновленого перевидання «Листів до сина» Василя Стуса. Публічною акцією підтримки колегами і читачами стане представлення на львівському форумі книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». Нагадаємо, нині проросійський політик в Україні Віктор Медведчук, так званий адвокат у ганебній судовій справі у 1980-му, що стала другим судилищем над Василем Стусом, нещодавно подав позов із вимогою до автора цього дослідження та харківського видавництва Vivat... вилучити книжку за нібито розповсюдження неправдивої про нього інформації.