Один шиє, другий ріже, і краю не видно

31.07.2019
У репертуарі радянської естради була болгарська комічна мініатюра про огірок: студент аграрного вишу встиг досконало вивчити тему лише про огірок.
 
Відповідь на будь-яке питання він переводив на цей овоч. При спритній уяві зробити це нескладно, оскільки і люди, і тварини їдять огірки... Українців щороку пригощають гірким «огірком». 
 
Наближаються чергові роковини трагедії Бабиного Яру, жалобні заходи під час яких супроводжуються огульним звинуваченням українців у причетності до злочинів, учинених німецькими нацистами.
 
Нахабний ґвалт не зупиняє нагадування про вирок спеціального Нюрнберзького трибуналу, який причетності українського народу до злочинів нацистів не знайшов, а окремих негідників достатньо в середовищі будь-якого народу, в тому числі і єврейського. Наприклад, іще не все сказано про Геноцид українського народу голодом у 30-ті роки ХХ століття.
 
Уражений, як і переважна більшість українців, надмірною толерантністю, я думав, що активізація українофобії в жалобні дні — це такий собі ритуальний елемент сценарію поминальних заходів. Помилявся... Це не разовий ритуал, а світоглядна концепція. Пригадався виступ колишнього прихильника й учасника Помаранчевої революції Євгена Червоненка на одному ток-шоу, де він, узявши від початку агресивний тон, почав із мовного питання, а потім з’їхав на паплюження українського народу націоналізмом, що немовби апріорі є фашизмом, а приземлився... в Бабиному Яру.
 
Вражає винятковий цинізм: «Ви хотітє украінізіровать Украіну, а нас — в гєтто?! Посмотрітє на Ізраіль — там всє дорожниє указатєлі виполнєни на трьох язиках — іврітє, англійском і руском!..» — кричав Червоненко. Але ж це зрозуміло: Ізраїль — туристична країна. Проте пан Євген забув при цьому сказати, що отримати престижну роботу в Ізраїлі без знання івриту неможливо!
 
На прикладі Ізраїлю ми знайдемо спростування також ототожнення націоналізму й нацизму. Держава Ізраїль побудована на засадах Декларації незалежності. У ній всього три розділи, і принципове положення одного з них дослівно таке: «...Ми проголошуємо створення єврейської держави в Ерец — Ісраель...» А взагалі в трьох розділах Декларації, буквально трьома реченнями, поєднані три періоди історії єврейського народу: минулий, сучасний і майбутній...
 
Це мав би бути близький аналог для розбудови Української незалежної держави. Очевидно, що допоки не буде судового вироку щодо політично-кримінального злочину проти українського народу, вчиненого в 30-х роках ХХ століття, з визнанням усіх складових — замовників, підбурювачів, виконавців, фундамент нашої держави буде хитким.
 
Але володіти минулим може лише той, хто володіє сучасним, а це означає, що має відбутися спеціальний вирок суду за фактом руйнації «незалежної» України впродовж останніх 25 років.
 
Та тут ми бачимо неприємну реальність: молоді люди, на яких покладали великі надії, не мають у своєму складі мінімально необхідних 5% лідерського прошарку, наслідком чого, зокрема, є ігнорування виборів до державних органів влади. І тому владу обирають старі люди з консервативними, а частіше патерналістськими поглядами. 
 
Анатолій ЛЮДВИНСЬКИЙ 
Полтава