У Новограді-Волинському три дні тривало міжнародне свято «Лесині джерела»

30.07.2019
У Новограді-Волинському три дні тривало міжнародне свято «Лесині джерела»

Будинок у Новограді-Волинському (раніше Звягелі), де народилася письменниця.

У рамках «Лесиних джерел», що тривали три дні, в Музеї родини Косачів у Новограді-Волинському Житомирської області проходив XIV Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова імені Лесі Українки.
 
 
Саме тут, на гостинній звягельській землі, народилася письменниця, яка прославила свій край та Україну далеко за її межами, вже своїм псевдонімом окресливши свої приналежність і позицію.
 
 
— Сім років я опікуюся цим конкурсом, — розповідає Людмила Онищук, членкиня організаційного комітету Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела». — Автором ідеї є заслужений працівник культури і багаторічний режисер дійства Микола Мартинюк. Голова оргкомітету — заступниця міського голови Оксана Гвозденко. Працюємо ми не від свята до свята. Це процес творчий, клопіткий і безперервний. Щойно роз’їжджаються по домівках учасники конкурсу, як ми розпочинаємо готуватися до наступного. Допомагають мені колеги Олена Кобрина та Валентина Соломончук. 
 
До слова, у літературно-меморіальному музеї найзнаменитішої уродженки Звягеля — тепер Новограда-Волинського — Людмилі Онищук, директорці міської централізованої бібліотечної системи Новограда-Волинського, вручили обласну літературно-мистецьку премію імені Лесі Українки в номінації «Дослідження і пропаганда творчої спадщини Лесі Українки». Відзнак удостоїлися ще шестеро достойників.
 
А участь у конкурсі виконавців художнього слова цьогоріч узяли 23 учасники. Серед них — професійні актори театрів та концертних організацій, студенти навчальних закладів. До Лесиної оселі приїхали конкурсанти з Києва, Запоріжжя, Житомира, Харкова, Луцька, Чернігова, Рівного, Сiверськодонецька... І оживали Лесині слова. Майстерно, самобутньо, впевнено, переконливо. 
 
«Вже вдруге мені пощастило оцінювати конкурсантів, — розповідає Петро Ільченко, відомий театральний режисер. — Цього року вони добре підготовлені. Але конкурс є конкурс. Перемагають ті, кому аплодують гучніше, кому лунають слова «Браво».
 
Головну нагороду — гран-прі та приз чотири тисячі гривень — отримав Денис Контурський iз Житомира, студент Коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка. Він блискуче виконав літературно-музичну композицію за твором «Самсон». Перше місце та грошову винагороду три тисячі гривень виборов Остап Жежерун із Луцька, актор театру-студії «Коло Лесі». В його виконанні прозвучав монолог Саула з однойменної легенди. 
 
Друге місце та приз дві тисячі гривень розділили студентка Анастасія Назарова з Києва та актриса Анастасія Бортнік із Луцька; третє місце й одну тисячу гривень — актриси Юлія Гаврилюк із Луцька та Віолетта Домарєва з Сiверськодонецька. 
 
«Це був мій перший конкурс і точно — не останній, — поділилася Віолетта Домарєва. — Відчуваю, що могла виступити краще. У виступі хотіла наголосити на тому, що саме за допомогою мистецтва ми можемо змінювати, покращувати, об’єднувати. Що Слово — це найсильніша зброя, найцінніший скарб. Вважаю, що подібні конкурси дуже потрібні. Це і навчання, і розвиток, і досвід».