Хто ви, народні обранці? Якою буде Верховна Рада дев’ятого скликання

26.07.2019
Хто ви, народні обранці? Якою буде Верховна Рада дев’ятого скликання

У парламенті дев’ятого скликання буде на 8% більше жінок, аніж у попередників. Було 12, стане 20. (Фото зі сторінки Ірини Геращенко у «Фейсбуці».)

Поки ЦВК усе ще рахує голоси, ми вирішили розказати про найцікавіші факти про Верховну Раду дев’ятого скликання.

 

Хто став наймолодшим і найстаршим депутатом, чому парламентські вибори називають третім туром президентських і чого чекати від парламенту, в якому понад 300 депутатів — нові обличчя?

 

На момент здачі номера в Центрви­борчкомі опрацювали 99,8% голосів, проте затримка — за проблемними округами, де підрахунок голосів і досі триває.

Третій тур президентських виборів — так називають позачергові вибори до парламенту. Чому? Бо, за попередніми підрахунками, партія Зеленського бере таку саму кількість голосів, яку віддали за нього в першому турі президентських виборів 2019 року.

Тоді, 21 квiтня, за Зеленського проголосувало 5 мільйонів 700 тисяч українців, а за «Слугу народу» станом на даний момент — понад 6 мільйонів виборців. Не варто забувати, що гасла, банери та реклама кампанії «Слуги народу» були ідентичними тим, що й за президентської кампанії.

Скільки буде нових?

За попередніми даними ЦВК, пiд куполом ВР буде 323 депутати, які раніше не були в парламенті, а це більш ніж три чверті від усього складу. І тільки 100 депутатів, які були в попередніх скликаннях, займуть свої місця під куполом. Найбільше «нових» депутатів заведе «Слуга народу», яка ані в списку, ані на округах не має колишніх або чинних нардепів.
 
Такий принцип сповідували й у «Голосі», проте лише щодо партійних списків. Хоча одна людина, яка раніше була депутатом, в Раду таки зайде від «Голосу» — це Святослав Вакарчук. Найбільше «попередників», iмовірно, оберуться як самовисуванці. Серед 49 кандидатів 35 уже були в парламенті. 

Скільки жінок буде в Раді?

Збільшиться кількість жінок у Верховній Раді — тепер кожен п’ятий член парламенту — депутатка. У попередній Раді таких було одна з восьми. На цей момент загальна кількість жінок — 87 осіб. За списками 61 жінка проходить до парламенту, а за «мажоритаркою» — 26.
 
Найбільше в партії «Слуга народу» — 53 особи. Другу та третю позиції займають «Європейська солідарність» i «Голос» — відповідно. Найменше місць для жінок в «Опозиційної платформи — За життя».

Наймолодший та найстарший депутат

Між  най­мо­лод­­шим i найстаршим депутатом дев’ятого скликання різниця у 55 років. Найстарший — представник «Опозиційної платформи — За життя» Юлій Іоффе 1940 року народження. До речі, саме він, як найстарший депутат, відкриватиме перше урочисте засідання парламенту.
 
А от наймолодшому парламентарiю Святославу Юрашу лише 23 роки, він представник «Слуги народу». Має дві освіти, був активним учасником Майдану та вперше обирається до парламенту.

Рекорди партії Зеленського

Окрім того, партія «Слуга народу» зможе сформувати монокоаліцію та проголосувати за уряд зі своїх членів, адже вони набрали найбільшу кількість депутатів не лише за партійними списками, а й за мажоритарною системою. Партія Зеленського перевершила рекорд партії Януковича, провівши найбільшу кількість мажоритарників у Раду. До цього найкращий показник належав «Партії регіонів», яка у 2012 році виграла 113 мажоритарних округів.

«Зірки» дев’ятого скликання

Ну і яка Рада без представників шоу-бізнесу? Серед них будуть лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук, кілька шоуменів i телеведучих, серед яких — Олександр Скічко, «ревізор» Микола Тищенко та художній керівник студії «Мамахохотала» Роман Грищук.
 
Також пройшов до парламенту актор «Кварталу 95» Юрій Корявченков, більше відомий як Юзік. Не обійдеться й без спортсменів — серед них срібний призер Олімпійських ігор Жан Беленюк i легкоатлетка та чемпіонка світу Ольга Саладуха. 
 
А ще в парламенті дев’ятого скликання можна буде побачити тамаду, фотографа, виховательку дитячого садка та безробітних. Представник команди президента Володимира Зеленського в Ужгороді Ігор Кривошеєв — тамада, професійний ведучий i досвiдчений організатор весіль.
 
Також від партії «Слуга народу» пройшов професійний фотограф. 29-річний Сергій Штепа переміг генерального директора «МоторСічi» В’ячеслава Богуслаєва і набрав 43,6% голосів на 77-му виборчому окрузі в Запорізькій області.
 
Цікаво, що сам Штепа — весільний фотограф. За інформацією місцевих ЗМІ, за годину своєї роботи як фотограф він бере від 1 тис. 300 до 1 тис. 900 гривень. 

Усі області, окрім...

У всіх регіонах, окрім Луганської, Донецької та Львівської областей, президентська партія здобула перемогу за партійними списками. У Львові більшість зiбрала партія «Голос», а от у Донецькій та Луганській областях — «Опозиційна платформа — За життя».
 
А ще вперше в історії парламентських виборів на всіх округах у столиці виграла пропрезидентська сила, здолавши навіть найзатятіших мажоритарників, які обиралися у Києві ще «за царя Гороха». Причому в більшості випадків, враховуючи які «ноунейми» прийшли в Раду на їхнi місця, програли солідні марожитарники не конкретним депутатам, а бренду «Слуга народу».