Золоті лавочки-2: мерія Харкова продовжує облаштовувати парки утридорога

23.07.2019
Золоті лавочки-2: мерія Харкова продовжує облаштовувати парки утридорога

(фото: Харківський антикорупційний центр)

Харківський антикорупційний центр із посиланням на сайт prozorro.gov.ua розповсюдив інформацію про вартість звичайних паркових лавочок, які мерія масово встановлює на території міста.
 
Першою сенсацією стала ціна, обрана для проекту оновлення парку Сафарова. Спочатку за одиницю товару чиновники готові були платити по 14 тисяч гривень, але згодом обрали демократичніший прейскурант — 12,5 тисячі.
 
І це тоді, коли навіть у торговельних мережах схожі лавочки з добротним німецьким покриттям можна придбати удвічі дешевше, а оптова закупівля зі складу дала б і поготів серйознішу економію.
 
Але, схоже, у мерії такими дрібницями не переймаються. Тому за 55 лавок заплатили... 689 тисяч гривень.
 
Пізніше з’ясувалося, що парк Сафарова, розташований в не найреспектабельнішому районі міста, коштував місцевій громаді не так і дорого. Бо, скажімо, за 117 лавочок у центральному сквері «Стрілка» чиновники не пошкодували 2,4 мільйона гривень (17 тисяч 450 за одну), а в Молодіжному парку за 62 лавки, вартістю від 13,8 до 19,3 тисяч гривень, заплатили майже мільйон.
 
Як повідомили у ХАЦ, усі проведені «паркові» тендери мають ознаки змови, бо торги проходили з певною часткою умовності. Замовником такої коштовної продукції виступило КП «Зеленбуд», яке одразу встановило завищену вартість. Перемогла ж у тендері фірма «Планета Буд», яка займається фактично всіма парковими реконструкціями в обласному центрі. 
 
Кому вона належить, у ХАЦ наразі не знають, а мер Геннадій Кернес не поспішає пролити світло на темну калькуляцію ремонтних проектів.
 
«Мене багато в чому звинувачують, тільки я не бачу, знаєте, конкретики, — прокоментував він проблему із закупівлями. — Звинувачувати можна голослівно у чому завгодно. Коли я читаю ЗМІ, то там постійно пишуть «комунальники Кернеса», «водяні Кернеса», «космонавти Кернеса», «льотчики Кернеса». Тому є у вас до мене запитання? Немає? До побачення!».
 
Втім, якою б вражаючою не була теперішня фінансова «щедрість»  мерії, власний рекорд десятилітньої давності чиновники ще не побили. Йдеться про так звані «золоті лавочки Керенеса» для нової станції метрополітену «Олексіївська», придбані по 63 тисячі за одну штуку. За тодішнім валютним курсом цих грошей вистачило б на купівлю автомобіля.