Ароматна випічка з абрикосами: рецептами ділиться киянка Марія Михальченко

10.07.2019
Ароматна випічка з абрикосами: рецептами ділиться киянка Марія Михальченко

Торт Марії Михальченко

Абрикосова випічка — це щось особливе! Запашна, соковита, дуже смачна, причому що пиріжки, що бісквіт, що печиво. Киянка Марія Михальченко розповідає, як випекти розкішний шоколадний торт iз вершково-йогуртовим мусом та абрикосовим конфі. «Ніжний, як хмарка, йогуртовий мус, кисленьке абрикосове конфі та шоколадний корж.. Це той торт, смак якого примушує закривати очі від задоволення» — коментує свій високий, пишний, надзвичайно привабливий кулінарний витвір майстриня.
 
Отож до роботи, поки абрикосів вистачає.
 
Спочатку коржі: змішати сипучі продукти: 200 г борошна, 40 г какао, по чайній ложці розпушувача та соди. 2 яйця збити з 220 г цукру та дрібкою соди. До яєць додати половину сипучих продуктів і розмішати міксером. Сюди ж додати 150 мл молока і 50 мл олії без запаху. Розмішати. Додати решту сипучих продуктів і все разом вимішати міксером. Влити 180 мл окропу. Вимішати.
 
Дно роз’ємної форми (у мене 22,5 см) застелити пергаментним папером, бортики нічим не змащувати. Вилити тісто. Я зверху накриваю фольгою, щоб корж був рівнішим.
 
Випікати при температурі 180 градусів, до сухої зубочистки.
 
Охолоджену паляницю замотати в харчову плівку. Дати відпочити в холодильнику декілька годин (після того коржі буде легше розрізати).
 
Абрикосове конфі (на один шар). Відразу скажу, що можна робити один абрикосовий шар, але нам подобається, коли два. Також таке конфі можна робити й з інших ягід та фруктів.
Отже, 300 г абрикосового пюре (у мене заморожене) змішати з 90 г цукру та 10 г крохмалю. На середньому вогні довести до кипіння, постійно помішуючи, прокип’ятити 1-2 хвилини. Охолодити до теплого стану.
 
8 г швидкорозчинного желатину залити 50 г холодної води. Дати набухнути.
 
Розтопити желатин (я роблю це в мікрохвильовці) і влити до абрикосового пюре, перемішати. 
 
Кондитерське кільце (у мене 21 см) або бортики від роз’ємної форми обмотати харчовою плівкою (десь шарів у 5-10, зробити такий собі «барабан». З одного боку вирізати по діаметру «вікно», тобто дно форми вийде затягнуте харчовою плівкою, а ми зрізаємо верх). Поставити на дерев’яну дощечку. Вилити сюди абрикосову масу і помістити в морозилку на декілька годин, до повного застигання.
 
Йогуртовий мус: замочити 15 г желатину в 80 г холодної води. 400 г охолоджених жирних вершків  (у мене 33%) збити з 100—120 г цукрової пудри і пакетиком ванільного цукру до стійких піків.
Розтопити желатин і ввести його тонкою цівкою в 400 мл йогурту (у мене питний, без цукру. Можна брати фруктовий і солодкий, але зменшувати кількість цукру). Ввести поступово в збиті вершки йогурт із желатином, злегка збиваючи міксером на малій швидкості.
 
Збирання торта: найкраще це робити в кондитерському кільці, можна і за допомогою бортиків роз’ємної форми (але тут є нюанси, якщо ви не використовуєте плівку, що зробить ваші бортики вищими, то максимум, що можна зібрати в такому разі — це торт лише з одним абрикосовим прошарком).
 
Отже, на нижній корж викладаємо майже половину йогуртового мусу, у нього «втоплюємо» заморожене конфі, зверху викладаємо ще декілька ложок мусу і на нього викладаємо наступний корж.
Ці ж дії повторити із цим коржем (якщо використовуємо один абрикосовий прошарок, то просто викласти йогуртовий мус і накрити коржем). Поставити в холодильник приблизно на 6-8 годин.
 
Шоколадна помадка з какао: змішати столову ложку вершкового масла з двома столовими ложками цукру, трьо­ма столовими ложками сметани, двома столовими ложками какао і варити на маленькому вогні, постійно помішуючи. 
 
Помадку не треба доводити до кипіння — варити лише до того, поки весь цукор розстане і помадка стане однорідної консистенції. Наносити на охолоджений торт, сирник чи інший смаколик (тоді можна навіть сформувати шоколадні патьоки).
 
А прикрашати шматочками зацукрованих абрикосів або на ваш смак. Щедрого абрикосового смакування!