Бойовий катерОК: Новий розвідувальний корабель для ВМС спущено на воду

22.05.2019
Новий корабель спустили на воду на київському підприєм­стві «Кузня на Рибальському».
 
Про це в соціальній мережі «Фейсбук» написав колишній міністр оборони Степан Полторак. «За всю історію України не так багато було прикладів, коли спускалися на воду потужні броньовані катери, десантні катери, а сьогодні — середній розвідувальний корабель, аналога якому немає в Україні — за оснащенням і можливостями виконувати завдання. Це величезний прорив і це перемога!» — повідомив він.
 
Новий корабель побудовано на базі судна 502 ЕМ. Його створено для патрулювання. Використовуватимуть судно для охорони водних рубежів у прибережній морській полосі. Більше того, цей корабель буде протистояти ворожим судам маленьких розмірів.
 
«Сьогодні я радію від того, наскільки Військово-Морські сили  України, які перебували у дуже важкому стані, зараз швидко набирають обертів. Бойові спроможності ВМС за останні роки значно підвищилися, минулого року сформовано командування ВМС, командування Морської піхоти, які сьогодні успішно виконують поставлені завдання. Тільки за останні роки ми значно підвищили рівень укомплектованості та оснащеності ВМС, у тому числі засобами протиповітряної оборони», — додав Степан Полторак.
 
Він наголосив, що за всю історію Незалежності Україна мала не так багато прикладів спуску на воду потужних броньованих катерів. За його словами, створення нового середнього розвідувального корабля є величезним проривом.
 
Степан Полторак подякував усім, хто був причетний до виробництва цього катера, та запевнив, що судно значно розширить бо­йові можливості ВМС i «перекриє» ті місця, де є проблеми. Він також додав, що цього року Україна розпочне серійне виробництво ракетного катера, на який поставлять протикорабельний ракетний комплекс «Нептун».