Вирок кондиціонерам: Україна вже наступного року скоротить імпорт озоноруйнівних речовин

26.04.2019
Дію пілотного проекту електронних аукціонів із розподілу часток щорічної національної квоти на імпорт озоноруйнівних речовин уряд продовжив до 1 жовтня.
 
 
Згідно з Монреальським протоколом, Україна до 1 січня 2020 року має щорічну квоту їх споживання в обсязі 16,42 тонни озоноруйнівного потенціалу.
 
 
Йдеться, зокрема, й про холодоагенти, які застосовують для охолодження і кондиціонування повітря, спінювачі, розчинники та охолоджувачі, які використовують у виробництві будівельних матеріалів, оборонній промисловості, авіації, на медичних та залізничних об’єктах, в автомобільній промисловості тощо. В Україні їх не виробляють, тому і йдеться тільки про імпортування.
 
Аукціон дозволив суб’єктам господарювання імпортувати ці речовини у відкритий спосіб та мінімізував втручання органів влади під час розподілу квоти.
 
Цього разу його дію продовжено не до кінця року, як раніше, бо 2019 рік — останній, коли дозволено ввезення таких речовин в Україну згідно з вимогами Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар.
 
«Наша держава має дотримуватися цих квот, щоб уникнути санкцій (у тому числі — повної заборони постачання таких речовин до країни). Поступове скорочення і взагалі відмова від використання озоноруйнівних речовин — це нормальна тенденція, яка зараз спостерігається у всьому світі. Це один із заходів протидії змінам клімату. Думаю, що Україна також упорається із цим завданням», — пояснив міністр екології Остап Семерак.
 
У 2017 році уряд ухвалив рішення запустити в Україні пілотний проект, щоб учасники ринку озоноруйнівних речовин змогли адаптуватися до нового механізму розподілу часток щорічної національної квоти на імпорт озоноруйнівних речовин через електронні аукціони.
 
Суб’єкти господарювання отримали можливість в режимі електронних торгів придбати частки національної квоти за кінцевою вартістю лотів, що формується відповідно до пропозицій учасників без встановлення її мінімальної ціни.
 
Також проектом Закону України «Про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази», прийнятого за основу (постанова Верховної Ради України від 28 лютого 2019 року № 2699— VIII), передбачається введення порядку розподілу квоти на імпорт контрольованих речовин. 
 
 
ДОВІДКА «УМ»
 
 
Монреальський протокол про речовини, що виснажують озоновий шар, — міжнародний договір, створений для захисту озонового шару через припинення або обмеження виробництва ряду речовин, що вважалися причиною виснаження озону. Договір набрав чинності 1 січня 1989 року. 191 країна, що підписали Монреальський протокол, поступово вивели з обігу понад 95% речовин, які призводили до витончення озонового шару. Науковці розраховують, що не пізніше 2075 року захисний озоновий шар Землі повернеться до рівня, який існував на початок 1980-х років.