Між Зелінським і... Зеленським

24.04.2019
Відкриття ХІІ художньої виставки «Карикатуристи України», як завжди, у галереї «Майстерня» Центрального будинку художника відбулося наприкінці березня 2019 року. І немає провини митців у тому, що ця дата стала передднем не тільки традиційного Дня сміху, а й першого туру виборів Президента України.
 
Забігаючи наперед, зазначимо, що тема ця, як і очікувалося, стала ключовою для багатьох учасників виставки. Тут і висміювання довжини бюлетеня — він нагадав художникові рулон ковроліну. Герой коміксу киянина Броніслава Жуковського — кіт Бегемот — з обуренням вимагає від «технічного кандидата» Поліграфа Шарикова, щоб той негайно зняв із перегонів свою кандидатуру...
 
Донеччанин Микола Капуста, ветеран карикатурного цеху, критикує «мрію» деяких політичних діячів про багаторукого, мов індійське божество, виборця... Чимало сюжетів на тему виборів запропонували Олег Гуцол із Білорусі, для якого зануритись у цей процес означало, зі зрозумілих причин, ковтнути свіжого, українського демократичного, повітря, Геннадій Назаров, Олег Смаль, недавній ювіляр народний художник України Анатолій Василенко та інші.
 
Однак автор цієї публікації не помітив — може, погано дивився? — з боку майстрів сатиричного малюнка іронії та сарказму з приводу голосування «по приколу».
 
Результат першого туру продемонстрував, що таке висміювання, м’яко кажучи, легковажного виборця було б не зайвим. Може, «делікатність» учасників виставки пояснюється дивним співзвуччям прізвищ? 
 
Прогнозовано значне місце на виставці посіла «соціалка» — тарифи, бідність, крадійство тощо. А от ще один напрям — просто гумор. І він має право на життя. Це довів ще один ветеран цеху — Володимир Солонько (до речі, постійний член команди «України молодої». — Ред.). Його жарт про популярну нині японську страву — суші — не несе в собі жодної політики. Просто смішно — і квит!
 
Словом, виставку, яка ще триває і яка цього разу обійшлася без спеціального гасла, можна вважати приреченою на успіх.
 

Комікс

Сюжетом багатьох карикатур
ці вибори, як і гадалось, стали.
Та, що з тріумфом вийде в другий тур король приколу 
і душа «Кварталу...»,
ніхто з митців чомусь 
не «обіграв»...
 
У гонах коміка дебют успішний
висміювати, схоже, не пора.
Бо це, даруйте, аж ніяк не смішно. 
Микола ЦИВІРКО, 
член Товариства карикатуристів України 
(як карикатурознавець)
Київ