ЦВК оголосила про відсутність системних порушень на виборах президента

02.04.2019
У Центральній виборчій комісії повідомили, що системних порушень під час голосування на президентських виборах виявлено не було.
 
«Є одиночні випадки, але вони класичнi для будь-якого голосування під час будь-якої виборчої кампанії», — наголошує секретар ЦВК Наталія Бернацька.
 
Вона додала, що є випадки, коли виборці фотографують результати свого волевиявлення, поодинокі випадки підвозу громадян до окремих дільниць, але загалом, за її словами, вибори відбулися у «стандартному режимі». 
 
За словами генерального директора Комітету виборців України Олексія Кошеля, вперше в Україні під час виборів широко застосовували соціальні мережі і саме на цих виборах актуалізувалася проблема фотографування виборчих бюлетенів.
 
«Це були масові факти в усіх регіонах України і, на превеликий жаль, деякі виборці, які оприлюднювали в соціальних мережах заповнення бюлетенів, порушили чинне законодавство і щодо них можуть бути відкриті провадження, відтак цих громадян можуть притягнути до адміністративної відповідальності», — заявив він. 
 
Загалом на момент закриття виборчих дільниць, тобто станом на 20:00 неділі, Національною поліцією України загалом було зафіксовано 1927 повідомлень про порушення на виборах, розпочато 31 кримінальне провадження, повідомив голова Нацполіції Сергій Князєв.
 
Зокрема, у Дніпрі поліцейським довелося перевірити аж дев’ять повідомлень про мінування виборчих дільниць, а також станції метро.
 
Згодом голова Національної поліції Сергій Князєв повідомив, що більшість цих анонімних повідомлень надійшли з Росії. Голова Нацполіції повідомив, що у трьох випадках ця інформація була кваліфікована як теракт, кримінальні провадження передані для розслідування в СБУ. 
 
А в Краматорську на Донеччині правоохоронці, які виїхали на повідомлення про замінування автомобіля, виявили не вибухівку, а кілька сотень копій бюлетенів iз «галочками» навпроти одного кандидата в президенти.
 
Загалом правоохоронці нарахували кілька сотень примірників таких «підробок». Аналогічний випадок трапився і в Слов’янську Донецької області, де поліцейські виявили сумку із 20 тис. грн., списками виборців і заповненими бюлетенями на користь лідера ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко, заявив на брифінгу голова Національної поліції України Сергій Князєв. 
 
Юлія Тимошенко, яка опинилася на третій сходинці виборчих перегонів, імовірно, намагатиметься використати тему порушень на виборах.
 
Ще 31 березня біля ЦВК почали збиратися молодики спортивної статури нібито для «охорони громадського порядку» (згодом вони почали казати, що «просто гуляють» або «зайшли подивитися, що тут відбувається»). Також під ЦВК з’явилися кілька наметів від «Батьківщини».
 
Як повідомила агентству «Інтерфакс-Україна» нардеп від «Батьківщини» Олена Шкрум, у них розмістяться приймальні народних депутатів: її та Олексія Рябчина. Депутатка пригрозила, що в разі виявлення фальсифікацій відразу буде заходити в Центрвиборчком і подавати скарги. Водночас вона заперечила, що «тітушки» мають відношення до «Батьківщини».