За крок до присяги: у ЦВК опрацювали 100% електронних протоколів, але «мокрі печатки» не всі

30.07.2019
За крок до присяги: у ЦВК опрацювали 100% електронних протоколів, але «мокрі печатки» не всі

Готель, у якому зупинилися депутати від «Слуги народу», вартість номера за добу — від 3500 грн. (Фото з сайта lb.ua.)

І поки у ЦВК чекають на протоколи з мокрими печатками, щоб оголосити остаточні результати виборів, партії, які проходять до Ради, вже готуються до нового політичного сезону.
 
 
Нагадаємо, за даними електронних протоколів, у Верховну Раду потрапляють: «Слуга народу», «Опозиційна платформа — За життя», «Європейська Солідарність», «Батьківщина» та «Голос». Усі інші політичні сили набрали менше 5%, тому не проходять до ВР.
 
 
Ті, хто отримав омріяний мандат, уже почали підготовку до першого засідання Верховної Ради. Поки остаточно невідомо, коли ж воно відбудеться, адже все залежить від дати оголошення офіційних результатів ЦВК.
 
 
Проте останній термін, визначений законом для оголошення результатів — 5 серпня. Саме до цієї дати ЦВК має оприлюднити список тих, хто пройшов до парламенту. До 10 серпня результати повинні надрукувати в офіційних виданнях — газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр».
 
Публікація має вийти впродовж п’яти днів після того, як ЦВК оголосила підсумки підрахунку голосів. Після цього депутати мають п’ять днів, щоб сформувати підготовчу депутатську групу, яка займатиметься організацією першого засідання Верховної Ради дев’ятого скликання.
 
Хто ж входитиме до складу такої групи? Кожна партія з тих, які пройшли в Раду, делегує в групу по одній людині від 15 своїх новообраних нардепів. Таким чином загалом у групі має бути 28 депутатів разом із представниками «мажоритарки».
 
Від «Слуги народу» буде представлено 16 осіб, від «Опозиційної платформи — За життя» три людини, дев’ять осіб між собою поділять «ЄС», «Батьківщина», «Голос» та самовисуванці. 
 
До 20 серпня депутати сформованої групи мають зібратися на засідання, яке скликає спікер попередньої Ради восьмого скликання — Андрій Парубій. На цьому засіданні обговорять проведення урочистостей вже дев’ятого скликання. Що ж має напрацювати робоча група?
 
Перш за все, обговорити і вирішити деталі першого засідання і першої сесії Ради, серед яких: як розмістяться народні депутати на дебютному засіданні, як пройде урочисте відкриття першої сесії нового скликання, яким чином будуть сформовані комітети в новому парламенті. І врешті, один із головних моментів — присяга народних депутатів на вірність народу України.
 
Якщо враховувати дати проведення, то на перше засідання депутати мають зібратися до 9 вересня. Традиційно текст присяги зачитує найстарший депутат у парламенті. Скоріше за все, це буде Юлій Іоффе — 78-річний представник «Опозиційної платформи — За життя», депутат шести скликань Ради. 
 
Проте поки ЦВК дораховує голоси, президент Володимир Зеленський вирішив не гаяти часу і провів непублічну зустріч з новообраними депутатами від «Слуги народу» в своєму офісі. Зустріч відбувалася за закритими дверима i присвячувалася знайомству Зеленського з майбутніми парламентарiями.
 
Основні тези, які озвучив президент, — не красти, не брехати та не відступати. Якщо ж дехто, за словами президента, йшов грабувати країну, радить відразу здати мандат. Загалом, за словами депутатів, які були присутні на зустрічі, основним завданням Зеленського було мотивувати їх на роботу.
 
Але це не все. У команді Зеленського напередодні першого засідання Верховної Ради вирішили провести експрес-навчання. За тиждень слуг народу навчать основним навичкам парламентаріїв. Допоможуть їм у цьому викладачі Київської школи економіки. Навчання триватиме тиждень. Проте організатори запевнили, що за цей час депутати отримають основні знання, які їм будуть необхідні під час роботи у парламенті.
 
Що цікаво, вчитися 254 «слуги народу» поїхали до Трускавця, де зупинилися у найдорожчому готелі міста i де доба перебування коштує від 3500 гривень на одного.
 
Скільки ж коштує загалом навчання депутатів, у Київській школі економіки відмовилися повідомляти, зазначивши, що вартість навчання — це комерційна таємниця. Водночас стало відомо, що за знання майбутніх депутатів платить партія «Слуга народу», тому вартість можна буде побачити вже у звітах партії.