У Київському планетарії розгорнули виставку Валерія Франчука на теми Кобзаря

15.03.2019
У фойє Київського планетарію розгорнуто виставку картин народного художника України, лауреата Шевченківської премії Валерія Франчука на теми Кобзаря.
 
У проекті «Кобзар у творах Франчука» представлено сімнадцять полотен із всього 200 творів Шевченкіани відомого художника.
 
«Вже не вперше мої твори мають можливість побачити кияни й гості міста у зручному місці — Київському планетарії, — розповідає митець. Ще одну мою тематичну виставку з 16 робіт, iз присвятою Кобзареві, відкрито в бібліотеці «Героїв Небесної сотні» на Оболоні. Її можна побачити до травня».
 
Тим часом уже кілька місяців поспіль у фойє Київського планетарію експонується виставка неперевершених творів Івана Рябчуна — майстра народної творчості, автора вишиваного Кобзаря.
 
А розпочали вшанування Тараса Шевченка у дні його 205-річчя у Товаристві «Знання» творчою зустріччю «Сонце правди Шевченкового слова» студенти Університету сучасних знань та Київського коледжу.
 
У виконанні директора коледжу Тетяни Петровської та студентів прозвучали твори великого Кобзаря. Про Шевченківські місця столиці з демонстрацією фільмів студентам та викладачам розповіла член ліги екскурсоводів Тетяна Нечай.
 
У конференц-залі Київського планетарію відбувся і вечір «Жінки в долі Шевченка». «Україна стала для Тараса, якому не судилося жити в парі, вічною небесною нареченою», — сказав Василь Кушерець, голова правління «Знання», доктор філософських наук, професор. 
 
У літературній мистецькій вітальні виступила письменниця Антонія Цвид, знана як засновниця сучасної філософсько-еротичної лірики. Громадянські вірші поетеси — високопатріотичні.
 
А роман-трилогія «Возлюбленик муз і грацій» про Тараса Шевченка — експериментальний перформанс, новий етап у творчості письменниці.