Хліб, рибні котлети та фірмові пиріжки: авторські рецепти Марини Гармаш із Запорізької області

27.02.2019
Хліб, рибні котлети та фірмові пиріжки: авторські рецепти Марини Гармаш із Запорізької області

Господиня Марина Гармаш.

«Кулінарія — як любов: в неї або потрібно зануритися з головою, або взагалі не занурюватися», — такою цитатою Гаррієт Ван Хорн починає Марина Гармаш свою «кулінарну подорож», як вона й назвала свою історію про те, що для неї кулінарія. 

 

Такі історії — життєві, складені з простих родинних, сімейних, жіночих, материнських досягнень, насправді дуже цікаві.

 

Вони мотивують, спонукають поглянути на свою хатню роботу під іншим кутом зору і знаходити в цьому справжнє задоволення. 

Із чоловіком і трьома дітьми

Близько 10 років тому Марина опублікувала свій перший рецепт у пресі, за цей час стала відомим і популярним автором у багатьох кулінарних виданнях.
 
Майстриня пишається тим, що її рецепти публікують і за кордоном. 
 
Особливі пиріжки.
 
 
«Разом iз чоловіком Миколою та трьома дітьми ми живемо в невеликому селі Запорізької області. Свій кулінарний шлях я починала з самого дитинства. Мама, бабуся й прабабуся прищепили мені всю свою любов до кулінарії. А нині, переймаючи мій трепет у буквальному розумінні до кулінарії, вже мої діти з радістю мені в цьому допомагають. Старший син навіть вибрав  одну з кулінарних професій, вчиться в Запорізькому центрі професійно-технічної освіти водного транспорту, на спеціальності кухар-офіціант, молодший брат вчиться на кока. 
 
Свій найперший хліб я спекла в 13 років. Моя прабабуся Маруся випікала величезні хлібини в печі на дровах. Ці хлібини були на хмільній заквасці, величезні за розміром, не черствіли майже тиждень. Шкода, що тоді я так і не дізналася рецептів її хліба. Але, продовживши вже свій кулінарний шлях, я назбирала близько 100 рецептів свого хліба, причому більша половина — мої авторські рецепти».
 
«З такою ж, як я, шанувальницею кулінарії, — продовжує Марина Гармаш, — ми створили три кулінарні групи в соцмережах. Люблю прості рецепти з найдоступніших інгредієнтів. Свої рецепти намагаюся чітко й детально викласти, від А до Я, щоб не виникало запитань. Особливу увагу приділяю   фото, в кожен кулінарний кадр вкладаю душу і частинку любові. Приємно, коли мої роботи тішать око. Ще приємніше, коли діти впізнають мамині роботи. З радістю хочу поділитися своєю кулінарною творчістю і з вами!».

Хліб — справжній домашній затишок

«Пропоную вашій увазі простий рецепт заварного хліба, каже господиня. — У приготуванні немає нічого складного. В результаті у вас вийде ароматний, ніжний хлібчик. Із тоненькою скоринкою і найніжнішим м’якушем. Такий хліб не черствіє впродовж кількох днів. Завжди необхідно підходити до замішування тіста з хорошим настроєм і бажанням, ось тоді буде чудовий результат. Саме цьому зараз вчу  своїх діток, і вже вони під моїм керівництвом чудово замішують тісто, і не тільки для хлібця».
 
 
Домашній хліб
 
Хліб — це домашній затишок. Так вважає господиня і пропонує  перевірений рецепт заварного хліба.
 
Потрібно: вода — 500 мл (250 мл  теплої води, 250 — окропу), сухі дріжджі — 1,5 чайної ложки, цукор — 2 чайні ложки, сіль — 1-1,5 чайної ложки, олія — 3,5 столової ложки, борошно пшеничне — 4,5-5 стаканів, стакан об’ємом — 200 мл.
 
У 250 мл теплої води додайте цукор і сухі дріжджі. Перемішайте, залиште на 5 хвилин — до появи «шапочки». У глибоку миску просійте борошно, приблизно 4,5 склянки, додайте сіль і 3 столові ложки олії. Перемішайте за допомогою ложки.
 
Потім введіть рідину з цукром і дріжджами. Знову перемішайте ложкою. Закип’ятіть воду, відміряйте 250 мл окропу, тонкою цівкою введіть у тісто, розмішуючи  ложкою. Тісто при цьо­му завариться, дайте йому 1-2 хвилини злегка охолонути, потім замісіть руками.
 
Тісто має бути м’яким, злегка липнути до рук. Наприкінці замісу додайте 0,5 ст. л. олії. Після додавання олiї тісто до рук не липне. Накрийте миску рушником, поставте для піднімання в тепле місце на годину, за цей час тісто чудово підійде.
 
Його необхідно вимісити, взяти двома руками і сформувати невелику кульку. Знову залиште його підходити на 30-40 хвилин. Потім змастіть форму олією.
 
Сформуйте хлібець, це можна зробити на столі, злегка присипаному борошном, або просто в руках. Перекладіть заготовку у форму. Накрийте рушником, залиште підходити тісто ще 25-30 хвилин. За бажанням нанесіть лезом малюнок, потім присипте борошном. Випікайте у заздалегідь розігрітій духовці при температурі 170-180 градусів близько 40 хвилин. Гарячий хліб загорніть у чистий рушник і дайте йому повністю охолонути.
 
Ароматний домашній хлібчик готовий. Смакуватиме він iз першими стравами, рибою, м’ясом, iз ним смачні домашній джем і мед. Спробуйте і ви спекти власний хліб!

Фірмові пиріжки

«Готую такі пиріжки вже років 15, це наш улюблений сімейний рецепт, — каже пані Марина. — У кожної господині є свої секрети в приготуванні смажених пиріжків. Хочу поділитися своїм фірмовим рецептом, відкривши всі секрети в приготуванні швидкого дріжджового тіста. Зазвичай ми залишаємо тісто для підходу в теплі або ставимо в холодильник, я ж пропоную помістити його в холодну воду.
 
Саме у воді воно й пiдходитиме, зберігаючи вуглекислий газ, оскільки при звичайному бродінні газ іде в повітря, і тісто довше підходить. Підняття тіста у вас займе від 15 до 25 хвилин. Начинку потрібно приготувати заздалегідь. Пиріжки виходять дуже ніжні, тонке тісто і море начинки (на ваш смак), до речі, на другий день вони такі ж м’які. Наразі у мене дві начинки: зелена цибуля з яйцем і смажена молода капуста. У народі таке тісто має назву «утопленик».
 
Складові: вода (тепла) — 700 мл, цукор — 2 столові ложки, сухі дріжджі — 3 чайні ложки, сіль — 1-1,5 чайної ложки, олія — 5 столових ложок, борошно — 4 баночки (0,5 л).
Для фритюру: олія — 400-500 мл.
 
Начинка (1): зелена цибуля — 1-2 пучка, кріп — 1 пучок, яйця курячі варені — 5-7 шт, сіль, чорний мелений перець, лимонний сік-за смаком, олія — 1-1,5 ст. л.
 
Начинка (2): молода капуста — 1 качан, олія для смаження, сіль, цукор за смаком, томатний сік або томатна паста.
 
У банку (0,5 л) всипаємо столову ложку цукру, 3 чайні ложки дріжджів і заливаємо 200 мл теплої води. Дати постояти (5-7 хвилин.) У миску всипати столову ложку цукру, 1-1,5 чайної ложки солі, 4 столові ложки олії, 0,5 л води теплої, влити опару й додати борошно, замісити тісто. Наприкінці замісу додаємо ще столову ложку олії. 
 
«Відмірюю борошно саме 0,5 л баночкою, думаю, вона є у кожного, обов’язково борошно необхідно просіяти», — каже господиня.
 
Тісто покласти у 2 пакети, зав’язати й опустити в каструлю з холодною водою. Хвилин через 15-20 тісто спливе, і вже можна приступати до виготовлення пиріжків.
 
Руки і поверхню робочої дошки змастити маслом. «Усе тісто я розміщую в миску, накриваю рушником, — далі уточнює Марина Гармаш. — Беру необхідну кількість і відщипую (між великим і вказівним пальцем) розміром iз волоський горіх шматочки, розкочую качалкою і кладу начинку (1-1,5 чайної ложки). Защіпую, як вареник, і відразу ж смажу у великій кількості олії, швом донизу, на середньому вогні. Готові пиріжки розміщую на друшляк, вистеливши паперовим рушником. Затим — на таріль і скликаю родину смакувати!»

Котлети для маленьких «нехочухів»

«Карась — солодка і ніжна річкова риба. Справжнє джерело вітамінів, жирів у ній практично немає, а ось білка — аж 20 відсотків», — посвячує у важливі харчові деталі господиня, бо переконана, що страва має бути не лише смачна, а й корисна. — Із карася готують юшку, маринують, смажать, запікають у духовці або на мангалі, роблять консерви. Пропоную вашій увазі ще один варіант приготування цієї риби — котлети з карася. Готуються вони нескладно, з цілком доступних інгредієнтів. Оскільки в рибі є багато дрібних кісточок, я поділюся маленьким секретом, як легко їх видалити. І найголовніше, такі котлети не пахнуть рибою, тому їх їдять навіть маленькі «нехочухи». Спробуйте, рекомендую!»
 
Рибні котлети.
Фото з власного архіву господині.
 
Потрібно: карась свіжий — 1,5-2 кг, свіже сало — 100 г, ріпчаста цибуля — 180-200 г, часник — 3 зубчики, яйце, 2-3 столові ложки манної крупи, сіль, перець — за смаком, окріп — 1,5-2 столові ложки.
 
Карасів очистіть від луски, видаліть нутрощі і зябра. Обріжте з тушки голову, хвіст і плавники. Закип’ятіть воду, покладіть тушку карася в окріп — приблизно на 3-4 хвилини, потім витягніть і дайте охолонути.
 
Затим видаліть шкуру. Оскільки вона темна, у фарші будуть чорні вкраплення. Відокремте м’ясо від кісток, ретельно перебираючи кожен шматочок руками. Таким чином відходів буде набагато менше, ніж при обробленні сирої риби. З 1,5 кг свіжої риби у мене вийшло півкілограма рибного фаршу.
 
Ріпчасту цибулю і часник очистіть від шкірки, із сала зріжте шкуру. За допомогою м’ясорубки подрібніть м’ясо карася, сало, цибулю і часник. Додайте у фарш яйце, сіль, чорний мелений перець за смаком і манну крупу.
 
Ретельно перемішайте фарш. Долонями, змоченими водою, сформуйте котлети круглої форми. Обсмажте на олії з двох боків до золотистої скоринки 4-5 хвилин iз кожного боку. Готуйте без кришки, на повільному вогні.
 
Такі котлети смачні як гарячими, так і холодними. М’які, ніжні і соковиті котлети з карася подавайте до картопляного пюре, рису, гречки. Приготуйте такі котлети своїй сім’ї, вони неодмінно оцінять вашу працю.
Готуйте просто! Смачних і приємних моментів бажає кулінарна майстриня із Запорожчини. Ми побачили у її кулінарному записнику ще багато смачних і оригінальних рецептів, тому далі буде. Смачного!