Рекордні 89-ть: у ЦВК завершили прийом документів на посаду Президента

05.02.2019
Рекордні 89-ть: у ЦВК завершили прийом документів на посаду Президента

8 лютого у ЦВК оголосять остаточний список кандидатів у президенти. (Фото з сайта newsone.ua.)

Хто не встиг... той не стане Президентом. Принаймні у 2019 році. У загальному підсумку із 31 грудня до 3 лютого до Центрвиборчкому подали документи 89 кандидатів.

 

Офіційно комісія зареєструвала вже 28 осіб, 22 відмовила, відповідно, ще 39 осіб чекають на остаточну відповідь від реєстраторів.

 

В останні дні до ЦВК принесли документи 17 осіб — серед них чинний Президент України Петро Порошенко, двоє журналістів — Дмитро Гнап та Юлія Литвиненко, кандидат від партії «Патріот» Андрій Новак, кандидат від партії «Воїни АТО» Сергій Кривонос, лідер партії «Стабільність» та голова Федерації футболу Маріуполя Василь Журавльов та народний депутат Надія Савченко, за яку документи до ЦВК принесла сестра Віра. 

89 заяв — це рекорд за всю історію незалежності України. Максимальна кількість кандидатів була востаннє 15 років тому — у 2004 році.
 
Тоді ЦВК зареєструвала  26 претендентів на пост глави держави, уже у 2010 році амбіції політиків зменшились і на пост глави держави балотувалось 18 осіб.
 
У 2014 після революційних подій громадяни у списках побачили на три прізвища більше — 21 кандидат балотувався на пост Президента.
 
Зараз вже офіційних 28, і це далеко не кінець, адже протягом тижня ЦВК називатиме імена тих, кого зможе зареєструвати до 8 лютого.
 
Політолог Володимир Фесенко аж ніяк не дивується такій кількості кандидатів і запевняє, що ще на початку кампанії було зрозуміло, що ці вибори стануть рекордними: «Є змагання соціально-економічного незадоволення, прагматичного підходу патріотичного захисту та є третій підхід — це пошук нових, не політиків. Тому ми і маємо таку кількість кандидатів, які на популізмі та обіцянках намагаються вирватися вперед», — прокоментував політолог.
 
Хто ж уже точно має попрощатися із мрією — стати Президентом України, — так це комуніст Петро Симоненко. ЦВК відмовилася його реєструвати кандидатом у президенти від Комуністичної партії. П’ята з п’яти можливих спроб у Симоненка закінчилася поразкою.
 
Проте у Комітеті виборців України запевнили, що Симоненко таки мав шанс потрапити до списку офіційно зареєстрованих кандидатів, якби зареєструвався як самовисуванець: «Очевидно, що це був свідомий вибір Петра Симоненка — подавати документи від КПУ, — і він знав, що його не зареєструють, бо КПУ в Україні заборонена. Якби ж він подав документи до ЦВК як самовисуванець, то проблем із реєстрацією не виникло б», — заявив у коментарі «УМ» голова КВУ Олексій Кошель.
 
 У свою чергу, комуністи уже встигли заявити, що їх права порушено: «Цілі, які переслідує правляча хунта, не даючи можливості Компартії висунути свого кандидата на президентські ви­бори, очевидні. Ми, комуністи, не відмовилися від назви нашої партії, не відмовилися від символів, не зрадили нашу ідеологію», — зазначили у прес-службі КПУ. 
 
Приєднатися до лав незареєстрованих може і народний депутат Надія Савченко, яка зараз перебуває у Лук’янівському СІЗО. Документи до ЦВК замість неї подала її сестра Віра.
 
А не зареєструвати Савченко можуть через відсутність грошової застави у розмірі 2,5 млн. грн. За попередньою інформацією, сестра Віра не внесла грошову заставу під час подачі документів. Хто ж протягом місяця ретельно збирав кошти на подачу документів — це журналіст Дмитро Гнап.
 
Завдяки соціальним мережам він таки назбирав суму в 2,5 мільйона гривень і в останній день подачі документів завітав до ЦВК. 
 
До виборів залишається 2 місяці. І здавалося б: чим ближче дата голосування, тим чіткіші мають бути результати.
 
Проте останні соціологічні рейтинги, у яких актор Володимир Зеленський вийшов на перше місце, свідчать, що традиційні методи боротьби за симпатію виборця — не такі ефективні, як методи шоу-бізнесу.
 
Але не у випадку української політики — адже перемогу здобуває той, у кого в кишені знайдеться козир. І вже жодні цифри тут не врятують.