«Головний бій московсько-української війни»: Україна вшановує Героїв Крут

29.01.2019
«Головний бій московсько-української війни»: Україна вшановує Героїв Крут

Події під Крутами посіли своє законне місце в героїчній історії української визвольної боротьби. (Фото з «Фейсбук»-сторінки Kailas-V.)

...«День 29 січня 1918 року видався похмурий і неспокійний. Ми промерзли в шанцях після ночі. З відомостей розвідки та по рухах ворога було зрозуміло, що мусить відбутися рішаючий бій — перший бій московсько-української війни», — писав у своїх спогадах Левко Лукасевич, учасник бою під Крутами.

 

Уже за якісь кілька годин нечисленний студентський курінь вступить у збройну сутичку з армією Муравйова, яка переважала сили українців у рази.

 

Більшість відважних там і поляжуть і будуть забутими на роки.

 

Проте їхня слава «не вмре, не загине» — мине час, й історичні події під Крутами посядуть своє законне місце в героїчній історії української визвольної боротьби.

 

Героїв-крутян 29 січня згадуватимуть на самій станції Крути — біля збудованого тут меморіального комплексу відбудуться урочистості за участю громадськості.

 

Героїчно полеглих студентів вшанують біля пам’ятного Хреста Героям Крут, що на площі Андрія Первозваного в Києві.

 

В урочистій церемонії покладання квітів візьме участь Президент України Петро Порошенко. Цього ж дня глава держави виступить з промовою на форумі «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом».

 

О 12:00 на Лук’янівському цвинтарі громадськість покладе квіти до могил студентів Володимира Наумовича та Володимира Шульгина, які загинули в нерівному бою з армією Муравйова.

 

А ввечері в колонній залі мерії відбудеться вечір пам’яті героїв Крут та презентація диска «Пісні української революції».

 

Оскільки цьогоріч пам’ятна дата припала на робочий день, у багатьох містах масові заходи ушанування героїв-крутян провели напередодні, в неділю.

 

Так, у Києві ввечері 27 січня відбулася смолоскипна хода — її учасники зі смолоскипами пройшли від метро «Арсенальна» до Аскольдової могили, де поховані герої-крутяни.

 

Там відбувся молебень. Цього ж дня в Івано-Франківську полеглих героїв вшановували в Меморіальному сквері.

 

Сергій Сивачук, керівник Івано-Франківського національного корпусу каже, що цим заходом вони хочуть підвести риску під 101-ю річницею загибелі Героїв Крут i війною на сході України.

 

«Адже це та сама війна, просто в різні часи. Тi 300 юнаків загинули 101 рік тому, захищаючи Україну, тому ми повинні бути стійкими та мужніми, щоб захищати нашу країну», — цитує Сергія Сивачука видання «Галицький кореспондент». Пам’ятні заходи відбулися також у Чернігові та інших містах.

 

«Нам потрібно пам’ятати про цей героїчний бій, тому що Україна знову зі зброєю в руках захищає свою незалежність. І надзвичайно важливо відбудовувати цю тяглість між захисниками України сто років тому і захисниками України тепер, — наголошує голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. — Я переконаний, що це буде робити нашу армію сильнішою».

 

ДО РЕЧІ

 

У столичному кінотеатрі «Київ» 29 січня відбудеться допрем’єрний показ художнього фільму «Крути.1918» (31 січня — допрем’єрний показ у Львові, кінотеатр «Кінопалац»).

 

На широкі екрани історична стрічка вийде 7 лютого. Це перша масштабна художня кіноінтерпретація подій січня 1918 року. Проект отримав державну фінансову підтримку в розмірі майже 26 млн. гривень. Загальна вартість виробництва фільму — 52 млн. грн.