Спілка письменників очікує до 1 грудня претендентів на нову премію за дитячу літературу

07.11.2018
Національна спілка письменників України запроваджує першу у новому часі премію за твори для дітей — імені Платона Воронька.
 
«Це — перша від часів Незалежності спілчанська премія в дитячій літературі. Знакова тим, що головною номінацією премії є «поетичні збірки для дітей», — розповідає Марія Морозенко, голова ТО дитячих письменників Київської організації НСПУ. — Саме такі книжки є важливими для найменших діток. І це саме ті книги, що звично поступаються прозовим книжкам для дітей при розгляді в одній номінації будь-якої відзнаки «книжка для дітей».
 
Головною аргументацією при цьому досі залишається усталене: «віршики — це просто, легко, швидко пишеться». Однак із покоління в покоління в українських родинах передаються в спадок також і літературні надбання української класики — поезії для найменших». 
 
Чому премія імені Платона Воронька? Зауваживши, що НСПУ розглядала прізвища й інших достойників, Марія Морозенко констатує: «Із багатьох літераторів знято давно вже ідеологічні штампи сприйняття; якісна творчість письменника є головною складовою оцінки його творчого доробку.
 
Платон Воронько — один із них. Іван Малкович на сайті очолюваного видавництва зауважує: «На його чудових віршах виростають цілі покоління української малечі. Ці вірші настільки улюблені, що іноді здається, мовби вони існували вічно — «Падав сніг на поріг», «Хвалився кіт, що він убрід Дніпро перебреде...», «Засмутилось кошеня: треба в школу йти щодня...» та багато-багато інших».
Переможців оголошуватимуть 19 грудня у Національному музеї літератури України.

Положення про премію імені Платона Воронька 

Премія імені Платона Воронька (далі — премія) — українська щорічна літературна премія НСПУ в царині літератури для дітей. Премія встановлена в 2018 році, названа на честь видатного дитячого письменника Платона Воронька. 
 
Премія присуджується в таких номінаціях: — краща поетична книжка для дітей українською мовою; — краща прозова книжка для дітей українською мовою. 
 
На здобуття премії висуваються авторські книжки для дітей, що вийшли друком упродовж двох попередніх календарних років, але не пізніше, ніж за три місяці до їх висунення на премію. Премія не присуджується за книги, відзначені іншими літературними всеукраїнськими преміями. Вік учасників — необмежений. 
 
Висунення — від 1 листопада до 1 грудня (книга в трьох екземплярах). Подання на премію приймаються від творчих спілок, літературно-мистецьких об’єднань, культурно-просвітницьких та видавничих організацій. Надсилати подання на премію за адресою: Національна спілка письменників України, вул. Банкова, 2, м. Київ, 01601, з поміткою «На премію ім. Платона Воронька». 
Присудження — 19 грудня, в день проведення традиційного свята Творчого об’єднання дитячих письменників «Літературна резиденція святого Миколая» в Національному музеї літератури України. 
 
Лауреату премії вручають диплом і грошову винагороду. 
 
Фундатор (фундаторами) премії можуть бути фізичні особи — шанувальники творчості Платона Воронька. Суму винагороди та імена доброчинців оголошують під час вручення премії. 
Посмертно премія не присуджується. 
 
Склад Комітету премії: Наталія Богданець-Білоскаленко, Василь Василашко, Анатолій Качан, Оксана Кротюк, Тетяна Майданович, Марія Морозенко, Леся Мовчун, Наталка Поклад. Голова журі премії — Тамара Коломієць.