Існує ризик ескалації в Приазов’ї — командувач ВМС України

31.10.2018
Упродовж доби 29 жовтня на передовій окупанти 20 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ.
 
Озброєння, заборонене Мінськими домовленостями, противник при цьому не застосовував.
 
Кількість обстрілів, у порівнянні з попередньою добою, не зросла, але противник збільшив інтенсивність застосування стрілецької зброї, зокрема й великокаліберної.
 
Ворог вів вогонь по наших позиціях у районах населених пунктів Станиця Луганська, Верхньоторецьке, Авдіївка, Піски, Красногорівка, Новотроїцьке, Новомихайлівка, Чермалик, Павлопіль, Гнутове, Водяне та Лебединське.
 
Під час ведення бойових дій протягом минулої доби одного військовослужбовця Об’єднаних сил поранено. За даними розвідки, 29 жовтн одного бойовика російсько-окупаційних військ було знищено, ще двох — поранено. 
 
Станом на 7-му год. вівторка противник зі стрілецької зброї обстріляв позиції наших військ у районі Павлополя. Втрат серед наших оборонців немає.
 
На жаль, неспокійно й на Приазов’ї: як заявив командувач Військово-Морських сил України Ігор Воронченко, ситуація в Азовському морі залишається напруженою.
 
За його словами, існує ризик ескалації в Приазов’ї, яка на сьогодні негативно впливає на безпеку, торгівлю та судноплавство. 
 
«Із точки зору військовикiв ситуація в Азовському морі дуже напружена. Як уже повiдомила Держприкордонслужба, там перебуває близько 120 кораблів і катерів, але тих, які можуть діяти або обслуговувати судна і мають озброєння, — лише 36, а тих, які мають достатньо озброєння, — 24. Ми наростили зусилля, ми перекинули туди поки що катерну групу, яка вже виконує завдання бойової служби», — заявив Воронченко.
 
Додамо, що в Європарламенті також закликали країни — члени Європейського Союзу — бути готовими посилювати санкції проти РФ у разі загострення ситуації в приазовському регіоні.
 
Нагадаємо, що ще з квітня 2018 року Росія почала влаштовувати провокації в Азовському морі, захоплюючи судна, що прямують у порти Бердянська та Маріуполя під час їх проходу через Керченську протоку.
 
При цьому агресивні дії російської сторони суперечать міжнародному договору, згідно з яким Азовське море є водами внутрішнього користування як для України, так і для РФ, і його можуть вільно використовувати обидві країни.
 
У зв’язку з цим Україна веде переговори з ЄС і США про запровадження санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.
 
Крім того, РНБО затвердила комплекс заходів щодо захисту національних інтересів в акваторії Чорного і Азовського морів і у Керченській протоці. n